Moni kysyy, että voiko Rinteen hallitukseen enää luottaa?

Blogi, tiistaina 01.10.2019

Eduskunnassa tänään toistui usein sama kysymys mikä tänä syksynä on ollut esillä myös toreilla ja turuilla: Voiko Rinteen hallituksen enää luottaa?

Moni vastaa itse, että ei voi ja syytkin ovat selvät. Rinne, SDP ja koko hallitus ovat pettäneet yksi toisensa jälkeen käytännössä kaikki keskeiset vaalilupauksensa ja myös monet lupaukset ja puheet vaalien jälkeen ja jopa oman hallitusohjelmansa lupaukset ja kirjaukset.

Koulutukseen ei tule lähimainkaan luvattua ns. koulutusmiljaedia. Hallitus kinasteli sisäisesti jopa siitä, että annetaanko korkeakouluille 20 miljoonaa vai 40 miljoonaa. Siis 40 000 000 vrt 1 000 000 000. Onhan siinä aivan huikea ero ja vielä se muu mitä koulutus ja osaaminen saa on vain parin kolmen vuoden hankerahoitusta. Hallitus siis yrittää korjata mm. ammattikoulujen resurssipulaa palkkaamalla muutaman opettajan lisää, mutta vain siis kolmeksi vuotta. 2023 nämä opettajat Rinteen hallitus on irtisanomassa, kun valtionomaisuuden saadut pääomat on käytetty. Tämä on kertakaikkisen hölmöä hommaa ja kuin vähän sitä hölmöläisen peiton tekoa. Pysyviksi menoiksi ollaan jättämässä vain varsin tehottomiksi jo asiantuntijoidenkin arvioimia toimia – lähinnä siis vahvasti ideologisia toimia mukaan lukien toisenasteen eli lukion ja ammattikoulun opiskelupakko 18 vuoden ikään asti. Nämä pysyvät rahat olisi paljon järkevämpi ohjata erityisopetukseen vakasta peruskoulunkautta aina toiselle asteelle. Tai lisätä maksutonta varhaiskasvatusta 5-vuotiaille ja kehittää kaksivuotista esiopetusta jne. Näillä olisi oikeasti vaikuttavuutta.

Toisena isona petettynä lupauksena on vanhustenhoidon sitova 0,7 sitova hoitajamitoitus. Se piti tulla tunneissa ja lisäämällä yksi lause lakiin. Nyt Rinteen hallitus kyllä kirjaa tämän lakiin, mutta vain ”hallinnollisena päätöksenä”. Se ei siis tuo yhtään lisähoitajaa vanhustenhoitoon ja kuulemma sitovaksi 0,7 tulisi muutenkin ehkä vasta vuonna 2025. Lasku siis jäisi lapsillemme. Nyt pitäisi tässäkin sen sijaan edetä niin, että lisähoitajia tulisi heti ensi vuonna ja myös päivitettäisiin hyvän hoidon kriteerit ja tehostettaisiin valvontaan. Ei tämän päivän vanhukset pysty odottamaan vuoteen 2025 eikä muuten sinne asti jaksa odottaa myöskään meidän kovilla olevat hoitajat ja muut vanhustenhoidon ammattilaiset. Toimia pitäisi ministeri Krista Kiurun nyt tehdä eikä vain puhua.

Esimerkkejä on paljon vaikkapa vielä se kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville luvattu 100 euron eläkkeen korotus. No eihän sitäkään tule ja monet eivät saa luvatusta itseasiassa euron euroa. Aikamoinen sumutus oli sekin. Ja kaiken tämän päälle työllisyystoimet loistavat poissaolollaan. Ja juurikin selvästi nykyistä korkeamman työllisyyden varaan on Rinne vasemmistohallituksensa kanssa korttitalossa rakentanut. Nyt työllisyyskehitys on pysähtynyt ja kääntymässä ehkä piankin jo laskuun ja samaan aikaan ei enää myöskään työttömyyskään ole vähentynyt. Työministeri Timo Harakka seisoo toimettomana ja niin tekee koko hallitus.

Tämä pakottikin meidät jo tänään tekemään ensimmäisen välikysymyksen. Rinteen hallituksen hallitusohjelman perusta on jo nyt pettämässä ja monelta osin pettänyt. Kaikki sinänsä tärkeät ja oikeisiin paikkoihinkin monin osin tehtävät panostukset tehdään lähes täysin lisävelkaa ottamalla. Se on muuten lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme leikkaamista.

Rinteen ja valtiovarainministeri Mika Lintilän vastaus välikysymykseen eli luokaton. Kauniita sanoja ja lisää tyhjiä lupauksia. Tulemme perjantaina äänestämään hallitukselle epäluottamusta.

Tänään eduskunnassa oli puolustusvaliokunnassa kuultavana myös EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Väistyvän komission perintö puolustuspuolellakin on vahva. Uuteen vuonna 2021 alkavaan budjettikauteen on tulossa nykyisen nollan euron sijaan peräti 13 miljardin puolustusrahasto. On hyvä, että Euroopassakin edetään yhdessä sillä jokaisen 28 jäsenmaan ei kannata tehdä kaikkea itse ja yksin. Siihen ei muuten edes rahatkaan riitä.

Ihan mielenkiintoinen huomio sekin, että EU-maiden yhteiset puolustusbudjetit ovat noin 50% Yhdysvaltain puolustusbudjetista. Erillään tekemällä emme tällä saa puolia USA:n toimintakyvystä vaan itseasiassa vain 20 prosenttia. Käyttääkö Yhdysvallat liikaa ja turhaan on sitten oma pohdintansa, mutta sen tämä osoittaa, että yhdessä olisimme tässäkin enemmän.

….

Kello 19.14 ja kotona.

Päivä sai surullisen käänteen, kun uutiset Kuopiosta kertoivat väkivallanteosta paikallisessa toisenasteen oppilaitoksessa. Yksi nuori on tämän hetken tietojen mukaan menehtynyt ja useita on sairaalahoidossa. Osanotto täälläkin omaisille ja voimia kaikille toipumiseen ja myös kaikille joita tapahtumat tavalla tai toisella koskettaneet ja järkyttäneet. Tällä hetkellä ei tapahtuman motiivista ainakaan ole julkisuudessa tietoa. Poliisille ja muille työrauha tapahtuman selvittämiseen.

Kommentit