Tässä muuten ollaan vielä ihmeissään – Rinteen hallituksen toimet vielä pahentavat kaupungistumista

Blogi, maanantaina 30.09.2019

Te ketkä seuraatte blogiani säännöllisesti muistatte monet kirjoitukseni joissa olen nostanut esille huoltani mm. kiihtyvästä kaupungistumisesta, siitä, että kaupungistuminen ei ole mielipideasia vaan tosiasia, miten yhä useammat mm. kerrostaloasunnot ovat sellaisissa taloissa mitkä eivät enää saa yhtiölainoja isoihin remontteihin ja miten ihmisten asumisunelmat ovat muuttuneet hehtaarin tontista ja omasta tuvasta ja luvasta pienempään ja helpompaan asumiseen hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Tilastokeskus julkaisi tänään sitten oman tuoreen alueellisen ennusteensa väkiluvun kehittymisestä Suomessa  seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Ennuste on karua luettavaa valtaosalle maamme kuntia ja myös kaikille maakunnille. Valtaosa Suomen kunnista menettää nimittäin asukkaitaan vuoteen 2040 tultaessa. Tilastokeskuksen tekemä väestöennuste perustuu syntyvyyden, kuolleisuuden ja muuttoliikkeen menneestä eli toteutuneesta kehityksestä eikä se ota huomioon taloudellisten, sosiaalisten tai muiden poliittisten päätösten vaikutusta väestönkehitykseen. Nyt näyttääkin siltä, että tätä kierrettä Rinteen SDP:n ja Keskustan johtama hallitus tulee entisestään vaan pahentamaan. Polttoaineen hintoja nostetaan ensi vuonna erittäin rajusti. Asuminen maaseudulla ja täältä töissä käyminen esimerkiksi seutukaupungeissa tai maakuntakeskuksissa tulee entistä

Lähde: HS. Helsingin Sanomine sivuilta voi helposti katsoa miten oman kotikunnan väestömäärä kehittyy 20 seuraavan vuoden aikana ja miten karusti ennusteet ovat muuttuneet.

kalliimmaksi ja vaikeammaksi. Samaan aikaan hallitus suunnittelee ennennäkemättömiä ruuhkamaksuja Suomeen eli liikkumista halutaan entisestään hankaloittaa ja kallistaa. Myös maaseudulla nuorten odottamien kevytautojen torppaaminen tekee monen nuoren tai koko perheen elämisen maaseudulla ehkä jopa mahdottomaksi, kun kevytautoa oli kuitenkin monet odottaneet ratkaisuksi mm. lukioon tai ammattikouluun kulkemiseen, kun samaan aikaan julkinenliikenne maaseudulla heikkenee koko ajan. Ja monet muut uuden vasemmistohallituksen tekemät päätökset vauhdittavat väestön pakkomuuttoa kaupunkeihin entisestään. Itse pidin näitä ratkaisuja uudelta hallitukselta täysin odottamattomina sillä mukana on kuitenkin myös Keskusta, jota ennen on pidetty nimenomaan maaseudun ja maaseudulla ja pienemmissä seutukaupungeissa asuvien ihmisten puolustajana. Nyt vallanhalu ja maakuntahallinnon saaminen sai tämänkin periaatteen unohtamaan.

Väestöennuste ulottuu siis kahdenkymmenen vuoden päähän eli vuoteen 2040, mutta jo ennen sitä vuonna 2035 maassamme ei tämän ennusteen mukaan ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyisi enemmän ihmisiä kuin kuolee., Koko maamme väkiluku lähteekin nykyisellä kehityksellä laskuun jo reilun kymmenen vuoden kuluttua vuonna 2031 ja laskisi niin, että 2050-luvulle tultaessa maassamme olisi noin 100 000 ihmistä nykyistä vähemmän. 2035 maakunnista kasvaisi enää Uusimaa ja Pirkanmaa ja 2040 enää Uudellamaan ja sielläkin kasvu tulisi juurikin tästä kaupungistumisen kiihtymisestä eli harveneva suomalaisten joukko pakkautuu yhä kiihtyvällä tahdilla pääkaupunkiseudulle. Kuntatasolla tämä sama tarkoittaa sitä, että kun vielä viime vuonna maassamme oli 60 kuntaa, joissa syntyi enemmän ihmisiä kuin kuoli niin 2030 tällaisia kuntia on enää 35 ja 2040 enää 12. Tätä ei muuten ole moni ymmärtänyt maassamme ja sitä mitä kaikkea tämä tulee tarkoittamaan mm. palveluverkolle monissa eri palveluissa jopa kaupungeissa.

Uusi väestöennuste on päijäthämäläisille ja myös kantahämäläisille aikamoisen karua luettavaa. Päijät-Hämeessä Lahti sinnittelee ja kaikki muut menettävät asukkaittaan ja meillä Koko Kanta-Hämeessä joka ikinen kunta ja kaupunki menettää asukkaittaan. Kyse ei siis ole meillä väen pakkautumisesta kaupunkeihin tai voi ollakin, mutta kaupungit eivät ole maakunnan omia vaan isompia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Meillä Kanta-Hämeen puolella myös kaupungit pienenevät rajusti. Hämeenlinnan väkiluku sukeltaa 4000:lla, Riihimäen 2000 ja Forssan yli 2300. Ja suhteellisesti laskettuna lukut maaseutukunnissa ovat vielä karumpia. Esimerkiksi kotikuntani Loppi menettää asukkaistaan peräti 15,7 prosenttia ja samaa koko luokkaa vähenemä on Hattulassa ja Hausjärvellä ja selvästi suurempi esimerkiksi Tammelassa ja taasen hieman pienempi radan varreessa Janakkalassa. Janakkalakin menettää lähes joka kymmenen asukkaansa seuraavan kahden kymmenen vuoden aikana. Ja luvut varsin samanlaisia Päijät-Hämeen puolella maalaiskunnissa ja samanlaisia ja jopa paljon pahempia monissa muissa maakunnissa.

Monet ennusteet ovat siis menneet pieleen. Tilastokeskuksin uskoi vielä aikanaan, että Kanta-Häme kasvaisi 200 000 asukkaan maakunnaksi. Nyt arvio on miltein neljänneksen pienempi. Tässä muuten ollaan ihmeissään ympäri Suomenmaan vielä monen asian kanssa.

Tänään päivä menikin maakunnan asioiden ja mm. työpaikka- ja vetovoima-asioiden parissa. Moni on myös ihmeissään sen kanssa, kun asuntojen hinnat romahtavat. Taitaa tällä hetkellä olla kaikissa Hämeen kunnissa ja kaupungeissa se tilanne, että viime vuonna ostetusta asunnosta – kerrostalo, rivitalo tai omakotitalo – ei enää tänä vuonna saa maksamaansa hintaa takaisin. Ja siinä muuten on ihmeissään pian pankitkin antamiensa lainojen kanssa.

Huomenna eduskunnassa käsittelyssä tämän vaalikauden ensimmäinen välikysymys. Meidän oli välttämätöntä nostaa nyt esille nuoli Rinteen hallituksen työllisyyspolitiikasta. Se nimittäin tulee näkymään ja pahentamaan tätä maakuntien tilannetta entisestään. Siinä ei paljon enää keskustan maakuntahallinto silloin lämmitä.

Kommentit