Kevään perinteinen yrittäjäkierros liikkeelle Lounais-Hämeestä – Murros on antanut kasvun siemenen huippuosaamiselle

Blogi, maanantaina 12.03.2018

Tänään aloitin perinteisen kevään yritysvierailukierrokseni Lounais-Hämeestä. Kohteina olivat Forssassa toimivat C.P.E. Production Oy ja Foxa Oy. Forssalainen suojavarusteita tekevä C.P.E. Production Oy valmistaa erikoisvarusteita mm. eri maiden poliisille ja armeijoille. Foxa sen sijaan tekee huippulaadukkaita tekstiilejä sinne missä laatu, kestävyys ja suojaavuus ratkaisevat. Ja kummankin menestyvän ja kasvavan yrityksen taustalla on pitkäaikainen osaaminen ja tekeminen Forssassa. Kun C.P.E. Productionin taustalta löytyy vanha Kohon osaaminen niin Foxan perusta on taas Finlaysonin vuosikymmenten osaamisessa. Foxa Oy edustaa modernia tekstiilituotannon mallia, missä ydinosaaminen säilytetään lähellä asiakasta ja näin yritys jatkaakin ylpeänä Forssan yli 170-vuotista tekstiiliperinnettä.

Tänään avasin kevään yrityskierrokseni kahdella mielenkiintoisella vierailulla Forssassa. Ensin tutustuin C.P.E Productionille. Jääkiekkovarusteista aloittanut Koho:n juurille syntynyt forssalainen yritys tekee seuraavaksi Puolustusvoimille luotisuojaliivejä yli 11 miljoonalla.

Kummankin menestystarinan takaa löytyy siis vanhat legendaariset yritykset joiden taru kuitenkin loppui vaikean rakennemuutoksen myötä. Osaamiselle löytyi kuitenkin käyttöä ja nyt yritykset ovat maailmallakin tunnettuja. Kolmas vastaavanlainen rakennemuutoksen myllerryksessä syntynyt yritys on Aste Finland missä vierailin jo alkuvuodesta. Asteen perustana on taas Helkaman vanha korkea osaaminen ja perinteet ja tänään yritys tekee kylmäkaappeja ympäri Eurooppaa mm. kaikki Starbucksin kylmäkaapit ja —hyllyt. Tuosta yrityksestä kirjoitin täällä blogissani aiemmin ja kirjoituksen löydätte täältä vaikkapa tuon haun kautta Aste-hakusanalla.

Mutta tänään siis turvallisuusalan yrityksiin tutustumassa. C.P.E. Production toimittaa paraikaa suojaliivejä myös meidän omille Puolustusvoimille. Kuluvan kolmen vuoden aikana Puolustusvoimat ostaa suojaliivejä forssalaisyritykseltä 11,2 miljoonalla eurolla ja jo aiemmin yritys on toimittanut puolustusvoimille joukkojenhallintavarusteita ja voimankäytön harjoitusvarusteita. Yrityksen keskeiset tuotteet ovatkin mitä erilaiset suojavarusteet mitä erilaisimpia uhkia vastaan. Valikoimasta löytyy siis mm. luotisuojaliivejä ja erilaisia suojia mm. mellakkapoliisille. Kiristynyt ja vaikeutunut turvallisuustilanne onkin näkynyt mm. siinä että mellakkapoliisien suojavarusteisiin kuuluu tänä päivänä jo koko kehon suojausvarustus eli kypärän, kilpien ja tällaisten perinteisten varusteiden lisäksi myös mm. kyynärsuojat, hartiasuojat, alasuojat eli edeltäjä Kohon jääkiekkoternein munarit, reisisuojat ja säärisuojat.

Toisena vierailin Foxalle mistä taas tulee kankaat mm. Puolustusvoimien maastopukuihin ja moniin työvaatteisiin.

C.P.E. (Combat protection equipments) Productionin toimitusjohtaja Harri Kolu esitteli tänään yritystään ja sen tuotteita joista valtaosa menee edelleen ulkomaille vientiin eri maiden poliisille ja armeijoille. Tuotannosta noin 95 prosenttia menee vientiin.

C.P.E:ltä jatkoin sitten kierrosta Foxalle. Foxa Oy on vuonna 1990 Forssassa perustettu työ-, armeija- ja ulkoiluvaatekankaita kehittävä ja valmistuttava yritys. Foxalla myös vahva yhteys meidän Puolustusvoimiin ja viime vuosina yritys on toimittanutkin mm. satojatuhansia metrejä sadeasukangasta meidän armeijalle. Tämä erikoiskangas kehitettiin yhteistyössä puolustusvoimien insinöörien kanssa. Kyse ei siis ollut mistä tahansa sadeviitasta tai sadekankaasta vaan laatuvaatimukset olivat poikkeukselliset ja tuotteen piti olla mm. kevyt, vahva, hengittävä ja vesitiivis kovimmissakin rankkasateissa. Sadeasukangas painettiin M05 maastokuosilla ja painetussa kankaassa on myös IRR-ominaisuudet. Toimitusten aikana Foxan laboratoriossa varmistettiin sadoin testauksin, että materiaali täyttää puolustusvoimien vaatimukset myös useiden pesukertojen jälkeen.

Tämä maamme armeijan maastokuosi M05-mallisuojaushan päättyi 2016 syksyllä ja nyt Foxalta löytyykin lukuisia MO5-maastokuosilla valmistettuja materiaaleja. Itseasiassa tätä suosittua kuosia on painettu kahdellekymmenelle eri materiaalille ja yrityksen valikoimasta löytyy normaalien kenttävaatekankaiden lisäksi vahvoja Foxdura-kankaita, pinnoitettuja ja laminoituja sade-ja kuorivaatekankaita, rip-stoppeja, lakanoita ja naamioverkkoneuloksia.

Foxa on toimittanut lisäksi pitkään mm. Hanx Oy:lle erilaisia kestäviä kankaita moottoripyörä- ja moottorikelkkavaatteisiin. Moottorikelkkailun varusteissa yhtyy armeijan vaatimuksien tapaan poikkeuksellisen vaativat ominaisuudet. Moottorikelkka-asujahan käytetään mm. poikkeuksellisen kylmissä olosuhteissa pakkasen, mutta myös viiman ja tuulen keskellä. Foxan kehittämät omat Action-kankaat ovatkin osoittautuneet toimiviksi myös tällaisissa ääriolosuhteissa. Esimerkiksi toisin kuin mikrohuokoiset kalvot, Foxan Action-kankaat eivät jäädy ja menetä hengittävyyttään kylmimmilläkään reiteillä. Ja yksi ihan mielenkiintoinen juttu oli myös se miten Forssasta toimitettiin  suuri määrä kestävää polyamidi Action Sailing -kangasta, missä on hengittävä ja vettäpitävä PU-pinta, Ryanairin lentohenkilöstön takkeihin.

Tänä vuonna Foxa Oy toteuttaa lisäksi projektin, missä selvitetään sairaaloissa, vanhushoidossa ja muissa terveydenhuollon toiminnoissa käytössä olevien tekstiilituotteiden, kankaiden ja kankaita korvaavia materiaaleja uudistava tutkimus- ja kehitystyö. Tämän projektin tavoitteena on luoda yritykselle innovatiivinen ja kansainvälisesti kilpailukykyinen terveysalan kankaiden ja neuleiden tuotekokonaisuus.

Voi siis hyvin sanoa, että forssalaiselta Foxalta tulee tai menee kankaat kaikkialle sinne missä kankaalta vaaditaan poikkeuksellisia ominaisuuksia ja kestävyyttä.

Kiitos vielä yritysten johdoille ja työntekijöille äärimmäisen mielenkiintoisesta päivästä ja vierailuista. Ja iso kiitos järjestelyistä vastanneelle Lounais-Hämeen tiimivastaavalleni Manu Alartolle. Manun ja Lounais-Hämeen tiimin kanssa olemme järjestäneet jo useamman ulko- ja turvallisuuspolitiikan iltakoulutilaisuuden ja tämänpäiväinen yritysvierailukierros jatkoi ja täydensi tätä turvallisuusteemaamme hienosti.

Päivällä kävin vielä perinteisesti visiitillä ja lounaalla Jokioisten Leivän kahvilassa. Mukava tunnelma ja hyvää ruokaa ja paikalla totta kai myös Liikasen Eki.

Lounas Lounais-Hämeen yrittäjyyskiertueella Jokioisten Leivän kahvilassa ja paikalla totta kai myös Liikasen Eki!

Kommentit