Asiantuntijat tukemaan Soten onnistumista – Kaatajat aiheuttaisivat ennennäkemättömän yksityistämisvyöryn

Blogi, tiistaina 13.03.2018

Viikonloppuna kolme vahvaa sote-asiantuntijaa THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander antoivat vahvan tuen nyt esitellylle sote-mallille ja sen valinnanvapaudelle.

Sote-asiantuntijaryhmän jäsenten mukaan Soten valmistelu on ollut huolellisempaa kuin minkä kuvan julkisuudesta on voinut saada. Kolmen arvostetun siis hyvin läheltä sotea seuraavan asiantuntijan mukaan soten valmistelu on itseasiassa ollut ”viime vuodet hyvinkin huolellista ja asiantuntijoita on kuultu ja kuulemiset ovat vaikuttaneet myös valmisteluun”. Asiantuntijoiden myötä lakipakettiin on tehty lukuisia parannuksia mm. asiakassetelin käytön laajuutta on rajattu.

Erhola, Hiilamo ja Silander arvostelevatkin kovin sanoin soten kriitikoita joilla ei asiantuntijoiden mukaan ole esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa hallituksen sote-esitykselle. Näin Vihreiden ja SDP kritiikki arvostelu aukeaa siis vain poliittisena pelinä ja Musta-Pekan pelaamisena pelkin Ei-säännöin. Tänään myös Vasemmistoliiton arvostelu joutui outoon valoon kun paljastui, kun Ilta-Sanomat paljasti kuinka ”Vasemmistolaisten hallitsema Tradeka osti Med Group -konsernin, jolle on ulkoistettu vanhuspalveluita”. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL paljasti taasen pari vuotta sitten kuinka Med Group on ”keplotellut nollatuntisopimuksilla”.

Osuuskunta Tradekassa valtaa käyttävät Sdp:n ja vasemmistoliiton vaikuttajat ja taustavaikuttajat. Esimerkiksi Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on Osuuskunta Tradekan ylimmässä päättävässä elimessä eli edustajistossa. Kauppa tuo siis Vasemmistoliiton vahvasti liki sote-businesstä. Tradekan omistama Med Group on mukana järjestämässä mm. ensihoitoa, lääkäreitä terveyskeskuksiin ja tarjoaa lisäksi vanhus- ja vammaispalveluita palveluseteleillä. Ja Tradeka on siis vasemmistoliiton tärkeä rahallinen tukija eikä Li Andersson ainakaan Ilta-Sanomissa halunnut tätä yhteyttä katkaista vaan totesi vain kahteen kertaan että ”En kommentiin”.

Soten asiantuntijakolmikon mukaan soten pitkittämisellä tai jopa kaatamisella olisi arvaamattomat vaikutukset. He kirjoittivat HS:n kirjoituksessaan, että ”Jos sote-uudistus nyt pysähtyisi, palvelujärjestelmämme ei suinkaan pysyisi muuttumattomana. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat dynaamisessa tilassa ja yksityistyvät nopeasti.”

Hoivapalvelut, lastensuojelun laitospalvelut, mielenterveyspotilaiden palveluasuminen ja työterveyshuolto ovat jo siirtyneet valtaosin yksityisille palveluntuottajille ja soten kaatumisen myötä tämä kehitys siis kiihtyisi ja myös perusterveydenhoito siirtyisi kuntien tekemien ulkoistusten myötä yksityisille lääkärijäteille. Tämä johtaisi siihen, että kunnat ja sairaan­hoitopiirit jatkaisivat siis omia kehityspolkujaan ja tämä johtaisi sotessa eri­arvoistaviin käytäntöihin eri puolella Suomea.

Mielenkiintoista siis nähdä miten SDP ja Vasemmistoliitto vastaavat näihin asioihin keskiviikkona kun eduskunnan täysistunnossa on lähetekeskustelussa Soten valinnanvapauslaki. Tähän asti puolueet ovat vaatineet kuuntelemaan asiantuntijoiden mielipidettä. Luulen, että enää asiantuntijoiden mielipide ei vihervasemmistoa kiinnosta eikä sitä siis kuunnella. Asiantuntijoiden mielipiteet kelpaavat heille vain silloin kun ne tukevat omaa poliittista peliä.

Nyt kohti puolustusvaliokunnan kokousta. Samat tutut tiedustelulakiasiat pöydällä edelleen. Ja päivällä vielä Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajisto ja myös Vav:n kokous ennen täysistuntoa.

Ja tänään myös kiitollinen mieli sydämessä. Talvisodan päättymisestä 78 vuotta. Kiitos sotiemme veteraanit ja lotat! Kunnioitus myös heille jotka antoivat henkensä isänmaamme edestä. Emme unohda.

….

Päivä paketissa ja tänään hieman katsoimme johdollani askelmerkkejä jo kevään talousjuttuihin ja myös hieman kauemmaksikin. Valtiovarainvaliokunnassa avasimme jo kuulemiset etukäteen liittyen soten valinnanvapauslakiin ja huomenna sitten tuo asia julkisessa lähetekeskustelussa isossa salissa. Huomenna siis kannattaa kello 14 kääntää eduskunnan kanavalle vaikka eduskunta.fi sivuilla. Luulen, että tulossa mielenkiintoinen keskustelu. Siis huomiseen!

Kommentit