Keskusta valmis rikkomaan valtiontalouden kehysperiaatteet? – ”Romahdus tulee jos tämä pelleily jatkuu”

Blogi, perjantaina 23.04.2021

”Pitää ymmärtää, että vaikka romahdus ei tule huomenna, jonain päivänä se tulee, jos tällaista pelleilyä jatketaan.”

Kuvituskuva. Marin ja Vanhanen paiskaavat tänään kättä velkarallin ja tempputyöllistämisen hyväksymiseksi? Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Näin toteaa aamulla Iltalehdessä Etla toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Varoitus on kova ja hän vielä muistuttaa, että ”Suomi on ollut nollakasvussa jo vuodesta 2009 lähtien”.

Hallituksen puoliväliriihi 22.4.2021 © Lauri Heikkinen | valtioneuvoston kanslia

Iltalehti 23.4.2021 kertookin karun tosiasian, että ”pääministeri Sanna Marinin (sd) kompromissiesitys vahvistaisi HS:n mukaan julkista taloutta vain 150 miljoonaa euroa vuosikymmenen loppuun mennessä, kun tavoite on kaksi miljardia euroa”. Mitään ei siis käytännössä tehdä ja Kangasharjun mukaan tämä hallituskausi on menossa hukkaan.

Kangasharju sanoo lehdessä toimittaja Hanna Gråstenin jutussa vielä sen olennaisen: ”Työllisyyden parantaminen pitäisi tehdä niin, että myös julkinen sektori paranee. Tähän mennessä työllisyyttä on parannettu, mutta julkista sektoria ei. Kurssinmuutos on välttämätön ja pitää tunnustaa, että jossain vaiheessa se pitää tehdä”.

Kuvakaappaus IS:n julkistamasta pääministeri Sanna Marinin tekemästä työllisyysratkaisuehdotuksesta.

Eilen toinen iltapäivälehti paljasti pääministeri Sanna Marinin esityksen muulle hallitukselle. Marinin esitys oli järkyttävän ja säälittävän välillä. Joko hän ei ymmärrä mitä hän on tekemässä tai sitten ei välitä. Marinin esitys olisi rikkonut ikiaikaisen valtiontalouden kehysmenettelyn. Kehystä Marin olisi valmis venyttämään lähes miljardilla lisävelkaeurolla ensi vuonna. Ja mikä karuinta hänen muutaman rivin esitys olisi Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan lisännyt työllisyyttää vain 5 000 lisätyöllisellä. Pääministeri tosin itse puhui 80 000 lisätyöllisestä, mutta ne paljastui heti hatustavedetyiksi.

Eduskunnassa eilen eräs keskustalainen kollegan totesikin, että taitaa pääministeri Marin käyttää työllisyysluvuissa samoja laskuharjoituksia joita hallitus käytti koronatartunnoissa siirtääkseen kevään kuntavaalit kesään. Kommentti kuvasi hyvin keskustalaisten turhautuneisuutta.

Vaalikauden mittainen kehys eli ns. menokatto siis paukkuisi ja nyt ei siis kyse enää ole koronan kustannuksista vaan Marinin yrityksestä pitää vasemmistohallitus kasassa ja lähinnä ostaa Keskusta ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko jatkamaan hallituksessa ja sen pönkäpuolueena.

Pääministeri Marin ei siis enää edes yrittäisi saada holtitonta velkaantumista kuriin vaan maksattaisi kaiken mahdollisen vain lisävelalla. Ilta-Sanomien toimittaja Olli Wariksen jutussa 22.4.2021, missä tuo Marinin esitys myös julkaistiin, todettiin myös kuvaavasti se, että toinen ”ongelma on keskustan mielestä se, että uudet työpaikat edustavat ”tempputyöllistämistä”, eivätkä vahvista julkista taloutta”.

Velkarallia ja tempputyöllistämistä on siis luvassa.

Aamulla jo Keskustan riveistä vedottiinkin, että Marinin lymyily koronan takana pitää loppua. Valitettavasti tämä keskustanuorten vetoomus taitaa jäädä vain ilmaan huuteluksi. Keskusta nimittäin tulee tänään mitä suurimmalla todennäköisyydellä hyväksymään pääministeri Sanna Marinin esitykset ja holtittoman velanoton ja tyytymään vain tempputyöllistämiseen. Velkariihi saa siis odotetun lopun, kun kepu pettää itsensäkin. Samalla keskustalainen valtiovarainministeri Matti Vanhanen jää historiaan valtiovarainministerinä, joka rikkoi ikiaikaisen kehysmenettelyn ja antoi holtittomalle velanotolle kasvonsa.

Katsotaan olenko oikeassa. Toivottavasti olen väärässä.

Kello 17.43

Päivä tänään etäkokouksin ja sama Soten runnominen etäkokouksissa jatkui myös eduskunnassa. Näyttää siltä, että kukaan ei tätä saa pysäytettyä ja nyt demokratiaa rikotaan rumasti. Mutta toivottavasti tämäkin joskus selvitetään. Viimeistään sitten kun sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus luhistuu ja räjähtää käsiin ja kun samaan aikaan palveluiden määrä ja laatukin romahtavat. Mutta itse en periksi anna ja tulen tekemään kaikkeni, että tämä sote ei maaliin mene.

Erikoinen päivä muutenkin. Huhut kertoivat, että keskusta ei voinut vielä tänään taipua Marinin ja vasemmiston vaatimuksiin. Syynä kuulemma se, että huomenna keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on joutumassa Keskustan puoluevaltuuston eteen ja arviot puolueessa ovat sellaisia, että kenttä ei kompromissiä olisi sulattanut eikä sulata. Kuulemma helpompi tehdä sitten maanantaina ja välttää näin oman puoluevaltuuston edessä selittely ja myös sieltä tulevat tyrmäävät puheenvuorot. Mene ja tiedä onko näin, mutta nyt ainakin näyttää, että keskustan eduskuntaryhmässä rivit alkavat rakoilla yhä pahemmin. Osa ei voi ymmärtää Saarikon ja muiden ministereiden toimintaa ja vasemmistohallituksen pönkäämistä. Myös turvesotku on pahan kerran keskustan sylissä ja tietojen mukaan keskusta ei ole saamassa hallitusta muuttamaan turpeen kohtalokasta alasajoon johtanutta veropäätöstä ja kompomissinä olisi vain vihreiden tarjoama latteiden tuhoamis- tai hävittämistuki. Uskomatonta jos tällaisiin taipuvat?

Mutta varmaa on se, että velkarahaa tässä viikonlopussa palaa miljardeja ja sillä rahalle lepytellään vuoroin keskustaa ja vihreitä. Ja kun osansa haluaa myös RKP, vasemmisto ja demaritkin niin lasku on valtava. Pidelkää rahapussejanne.

Kommentit