Olisiko parempia laskuharjoitusten tekijöitä? – Pääministeri Sanna Marinille ei näytä kelpaavan valtiovarainministeriön paras osaaminen

Blogi, torstaina 22.04.2021

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen puolivälinriihen ensimmäinen päivä oli lässähdys. Hallitus ei kyennyt päätöksentekoon, ajoi itsensä umpisolmuun ja lopulta pääministeri itse päätti muiden yllätykseksi neuvottelut kuin seinään.

”Olen itse antanut…”

Keskusta näyttää torjuvan, ja myös aivan oikein, pääministeri Sanna Marinin laskuharjoitukset työllisyystoimista. Vedätys ei siis mennytkään läpi kuin mediassa. Hallituksen puoliväliriihi 21.4.2021. Kuva: Jussi Toivanen | valtioneuvoston kanslia

Marin totesi armollisena hallitukselleen, että ”Olen itse antanut puolueille kompromissiesityksen näistä vaikeimmista kysymyksistä”. Jollain tavalla tuli mieleen Pohjois-Korea ja se miten armoitettu johtaja antaa alamaisillee ratkaisun kaikkeen. Luulisi siis hallituspuoleiden nyt ymmärtävän, että näin vaikeisiin kysymyksiin ei niiden kannata voimiaan käyttää ja johtaja antaa näihin ratkaisut.

Osa medioista nielikin pääministeri Marinin syötin ja uutisoi sen mahtipontisesti: ”Marininin esitys veisi hallituksen lähelle 80 000 työllisen tavoitetta”. Näin esimerkiksi teki STT, jonka uutisen julkaisi myös mm. Ilta-Sanomat. Vieläpä pääministeri kiirehti sanomaan, että esitys ei sisällä leikkauksia ja eikä kuulemma vie juuri rahaakaan.

Uutinen olisikin ollut se, että Marinille ja vasemmistopuolueille ei enää kelvannut maan parhaiden asiantuntijoiden arviot työllisyysvaikutuksista Valtiovarainministeriöstä, vaan nyt tämän laskuharjoituksen ”pohjana ovat eri ministeriöiden arviot”. Marin siis lasketti yhteen jokaiseen korkeimmat tyällisyysarvauksen sivuuttaen asiantuntijoiden arviot. Taitava veto, mikä siis vielä meni mediassa varsin hyvin läpikin.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen oli turhautunut pääministeri Sanna Marinin hallituksen neuvotteluiden etenemiseen. Hallituksen puoliväliriihi 21.4.2021 © Jussi Toivanen | valtioneuvoston kanslia

Onneksi ei kuitenkaan hallituspuolue keskustassa. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesikin kylmän viileästi, että ”Tosiasia on se, että missään olennaisessa ei ole päästy eteenpäin”. Ja kyse on nimenomaan siitä, että neuvotteluiden takkuaminen johtuu työllisyyden eteen tarvittavista uudistuksista ja menoista. Myöhemmin uutisoitiinkin, että riihi on kriisissä ja pääministeri Marin keskeytti neuvottelut. Tämän jälkeen kerrottiin, että Vanhanen poistui turhautuneena Säätytalolta.

Työllisyystoimissa umpisolmu.

Keskustasta kerroottiinkin, että tosiasiallisesti Marinin puhuman 80 000 uuden työllisen paketin työllisyysvaikutukset olisivat vain noin 10 000 työllisen luokkaa. Tämä arvio on siis virallinen aiemmin aina käytetty Valtiovarainministeriön arvio toimien työllisyysvaikutuksista. Marinille ne ei käy ja nyt on käytössä erilaiset laskuharjoitukset. Sillälailla.

Keskustasta syytettiinkin pääministeri Marinia yrityksen puutteesta.

No, ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Hallitus päätti eilen kuitenkin kriisipaketista tapahtuma-alalle ja kulttuurille ja urheilulle. Alalta kiitettiin tästä ja todettiin sen olevan ”hyvä alku”. Yksin esimerkiksi tapahtuma-alan menetykset ovat jo nyt 2,6 miljardia euroa eli apu on todellakin pieni. Tapahtumateollisuus ry:n Kati Kuusisto joutuikin toteamaan, että ”avustuskokonaisuus ei ole kuin pisara meressä”.

Tapahtuma- ja kulttuuriala osoitti mieltään Säätytalon edustalla koronarajoituksen huomioiden. Hallituksen puoliväliriihi 21.4.2021. Kuva: Jussi Toivanen | valtioneuvoston kanslia

Tapahtuma-ala peräänkuuluttikin jo eilen jälleenrakennuksen alkua. Samaa olemme me pitäneet esillä. Nyt siis ongelmaa haluttiin ensiavulla paikata lisävelkarahaa ottamalla, mutta tosiasiallisesti tapahtuma-ala, kulttuuriala ja myös urheilu ja liikunta selviävät vain sillä, että vastuullinen avaaminen onnistuu jo kesäksi. Tässä tärkeintä on rokotusten ripeä eteneminen, vastuullisen toiminnan salliminen ja tärkeä toimena koronatodistuksen = koronapassin käyttöönotto. Myönteisenä viestinä eduskunnassa onkin hallituspuolueiden kansanedustajat kuiskikeet, että meidän Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon esittämä koronatodistus olisikin nyt Marinin hallituksen pöydällä uudelleen arvioitavana. Olisikin hienoa, että tässä hallitus voisi taipua ja ottaa todistuksen käyttöön. Se olisi vastuullinen tapa saada ravintoloita, teattereita, festareita ja myös urheilutapahtumia vastuullisesti auki. Ja myös muuten matkailua Suomessa ja myös Suomeen. Ja keksivät sitten koronatodistukselle eli koronapassille vaikka oman nimen jos se on helpompi niin hyväksyä vähän niin kuin sitten omana keksintönä. Olisiko se sitten vaikka kristakortti?

Sumuinen aamu. Kello nyt 7.42 ja työhuoneessa jo tunnin verran töitä. Kohta Shellin aamukahvien ja parlamentin kautta kohti Helsinkiä. Tänään myös kyselytuntivuoro eli katsotaan jos päästäisiin sielläkin ääneen.

….

Kello 22.31 ja hallituksen kinastelu jatkuu.

Ei näyttänyt kaksi päivää riittävän Marinin hallituksen puolivälinriihelle ja saa nähdä millainen ”sopu” sieltä huomenna tulee. Huhut kertoivat, että keskusta oltaisiin ostettu mukaan vasemmiston esitykseen lisävelkarahalla. Jos näin on niin keskustan ja ennen muuta sen puheenjohtaja Annika Saarikon viimeinenkin uskottavuus uskottavan talouspolitiikan takaajana menee. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on jo kuulemma hyväksynyt ikiaikaisten raamien rikkomisen myös koronaan liittymättömien menojen osalta ja hän jääneekin tämän tehtyään historiaan. Uskomaton ja täysin vastuunton juttu, jos näin tapahtuu.

Eduskunnassa tänään sanailtiinkin aiheesta myös kyselytunnilla. Itse kiitin hallitusta pienestä tukipaketista tapahtuma-alalle ja peräänkuulutin edelleen toimia sen eteen, että tapahtumia päästäisiin avamaan jo tulevana kesänä. Saa nähdä taipuuko hallitus tähän lopulta. Teemme sen eteen nyt parhaamme. Onneksi sentään jo pikkuhiljaa ravintolarajoituksia höllennetään ja myös liikuntaa ja urheilua avataan. Kiitos niistä.

Mutta nyt kello jo paljon ja illan klapitalkoot vielä vähän tuntuvat käsivarsissa. Huomenna uusi työpäivä eli nyt sänkyyn.

Kommentit