Miksi ei samaa reaktiota kulttuurialan ja tapahtuma-alan puolesta? – Onko työpaikat eriarvoisia pääministerille ja maamme hallitukselle

Blogi, keskiviikkona 21.04.2021

Meidät kaikki pysäytti eilen järkyttävä uutinen Kemistä. Stora Enso kertoi lopettavansa Veitsiluodon tehtaan. Omistajan mukaan Kemin yt-neuvottelut koskevat 670 työntekijää ja tehdas suljettaisiin syksyllä.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi nopeasti: ” Stora Enson päätös on kova isku työntekijöille ja Kemille. TEM (Työ- ja elinkeinoministeriö) käynnistää välittömästi toimet ihmisten ja alueen tueksi”.

Reagtio oli oikea. Kiitos pääministerille nopeasta reagoinnista. Stora Enson ilmoitus on järisyttävä Kemille, mutta kova isku koko Lapille ja herätys myös koko maallemme.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä mitä Marin ja SDP: aidosti tekee. Muistan kansanedustajaurani alkuajoilta, kun vuonna 2008 Stora Enso sulki Kemijärven tehtaansa, niin SDP vaati silloista maamme hallitusta pelastamaan Kemijärven tehtaan. SDP perusteli kantaansa ja jopa vasemmiston kanssa yhteistä välikysymystä valtion omistuksella. Omistajaohjaus ei siis heidän mielestään toiminut. Valtio on nimittäin edelleenkin Stora Enson suuromistaja. Epäonnistuiko nyt siis SDP:n mielestä pahiten omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen? Vai onko tilanne nyt ns. eriasia?

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala nostikin pääministeri Sanna Marinin puheet ja teot mielenkiintoisesti tukin nokkaan kolumnissaan eilen 20.4.2021. Haapala muisteli myös Marinin hyökkäystä viime syksyltä silloin Kaipolan tehtaansa lopettanutta UPM:ää ja sen johtaja Jussi Pesosta kohtaan. Marinin mukaan UPM:n tehdas oli kannattava, päätös väärä ja yritys ja Pesonen vastuuttomia. Nyt Marinin reagtio kuitenkin toisenlainen vaikka nyt nimenomaan valtio omistaa tehtaan lopettavaa Stora Ensoa toisin kuin UPM:ää.

Timo Haapala IS:ssä kysyikin aiheellisesti: ”Pätevätkö 13 vuoden takaiset puheet? Vai mitä, omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd)? Mikä merkitys valtion omistajuudella on nyt?”

Onko kulttuurialan, freelancereiden ja tapahtuma-alan työpaikat vähemmän tärkeitä?

Muusikko Mikko Kosonen Viimeinen pyyntö pääministeri Sanna Marinille on kerännyt Facebookissa jo yli 2100 tykkäystä ja peräti 3 500 allekirjoitusta.

Eilen myös kulttuuriala ja tapahtuma-ala kiinnittivät aiheellisesti huomiota pääministeri Sanna Marinin toimintaan.

Muusikko Mikko Kosonen avasi keskustelun näin:

”En vähättele tehtaan sulkemisen aiheuttamaa kärsimystä. Mutta meidän tehtaamme suljettiin maaliskuussa 2020.”

Kosonen jatkoi, että….

”Musiikkialan freelancereiden on annettu vajota masennusepidemiaan, taloudelliseen katastrofiin, ja totaaliseen tulevaisuudennäkymien olemattomuuteen. Pääministeriltä ei ole meille kannustavia ja solidaarisia lausuntoja, saati tukia herunut.”

Ja jatkoi vielä päivän aikana, että ”Mä vilpittömästi symppaan Kemin seudun työntekijöitä. Onneksi heidän ahdinkoonsa vastataan ”välittömästi”. Kulttuurialalla olemme tottuneet vähintään reilun vuoden odotusaikaan, ja silloinkin joudumme taistelemaan kompensaatioista hampaat irvessä.”

Music Finland muistutti eilen, että ”Suomalainen musiikki on myös vientituote. Musiikkivienti tuo maahamme lähes vuosittain 100 miljoonaa euroa, minkä lisäksi sillä on suuria välillisiä vaikutuksia. Vienti on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana 98 prosenttia. Vientiä ei ole ilman tekijöitä. Joka päivä suomalainen musiikkiala menettää miljoona euroa ja joka päivä suomalaisen musiikkiviennin potentiaali on entistä pahemmin uhattuna. Olisiko aika tehdä jotain?”

Taiteilija Mikko Kosonen kirjoitti twitterissä paljon puhuvasti: ”Marinin hallitusohjelmassa on erillinen kohta luovien alojen kasvusta. Se on muuttunut Suomen historian epäonnistuneimmaksi kulttuuripolitiikaksi. Freelancerien väliinputoaminen olisi voitu välttää, mutta jostain syystä niin ei tehty. Nyt ollaan VUOSI myöhässä.”

Ymmärrän enemmän kuin hyvin tapahtuma-alan ja kulttuurialan tuskastumisen. SDP:n ja Vasemmiston johdolla Marinin hallitus on lähes kokonaan unohtanut oman hallitusohjelmansa kauniit kirjaukset kulttuurista ja ennen muuta kulttuurialan ja taiteen tekijät. Kysyä pitääkin, että onko nämä työpaikat vasemmistolle vähemmän tärkeitä?

Ainoa positiivinen viesti mitä nyt on kuulunut oli eiliset eduskunnan käytäväpuheet, että hallituspuolueet olisivat taipumassa lopulta Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon esittämän koronatodistus = koronapassin käyttöönottamiseen. SDP piti koronatodistusta vielä hetki sitten ”sulkemisvälineenä”, mutta hyvä, jos nyt olisi järkivoittamassa ja tapahtumia, ravintoloita, konsertteja ja festareita avaava koronatodistus otettaisiin kuitenkin käyttöön. Nämä neliraajajarrutuksessa menneet lähiviikot ovat kuitenkin jo olleet kohtalokkaita lukuisille kesätapahtumille ja festareille. Peruutusuutiset on tullut ainakin jo Ruisrock, Ilosaarirock , Tuska.

Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula twiittasikin jo 16.4.2021, että…

”Tuska, Provinssi ja Ilosaarirock peruttu tunnin sisällä. Peruuntuneet ohjelmaostot kotimaisille bändeille? Min 1Me. Peruuntuneet palveluostot alihankintaketjulle? Min 4Me. Peruuntunut palveluliikevaihto? Min 6Me. Montako henkilötyövuotta? Min 200. Pieni paperitehdas. Tunnissa”.

Sellainen tehdas ajettiin silloin alas tunnissa ja pääministeri Sanna Marin ja kulttuuriministeri Annika Saarikko katsoivat vierestä?

Itse toivon, että Marinin hallitus ottaisi nyt vakavasti niin tilanteen perinteisen teollisuuden kuin tapahtumateollisuudenkin suhteen. Hallituksen pitää tehdä kaikkensa Kemin tukalan tilanteen helpottamiseksi. Itse en usko, että tässä nyt epäluottamuslauseet ainakaan Tytti Tuppuraiselle olisi paikallaan ja aiheellisia, vaan nyt tarvitaan tekoja, että tilanteesta selvitään. Epäluottamuslausetta pitäisi enemminkin esittää kulttuurista ja tapahtuma-alan unohtamisesta.

Kello 23.19 ja päivää uutta kohden. Pitkä etäkokous valtiovaroissa ja niin ne hallituspuolueet vaan käyttivät Koronan poikkeussääntöjä vastoin yhdessä sovittua runkoakseen sotea eteenpäin. Lopulta meidän oli pakko ilmoittaa, että emme enää voi käsittelyä jatkaa ja hallituspuolueet löivät nuijan pöytään. Valmistavakeskustelu tukahdutettiin ja seuraavaksi kyseenalaisissa etäkokouksissa runnotaan läpi lausunto ilman kaikkia pyydettyjä selvityksiä ja tietoja. Surullinen ja voisi sanoa, että ennen näkemätön päivä eduskunnan historiassa.

Nyt ei näytä olevan enää muuta mahdollisuutta kuin se, että Perustuslakivaliokunta hankkeen torppaa. Asiantuntijavaliokuntien työnteko on nyt tehty mahdottomaksi.

Ja näyttää siltä, että puolivälenriihestäkin ratkaisut löytyvät vain niihin kohtiin mitkä voi lisävelkarahalla ratkaista. Kalliiksi tulee tämä meno lapsille ja lapsenlapsille.

 

Kommentit