Mikä on Finanssivalvonnan vastuu? – Kohtuuttomia laskuja Bensiinikauppiaiden Eläkekassan eli Viabekin jäsenille

Blogi, lauantaina 24.04.2021

Kevään aikana on olen saanut seurata hämmentävää tapahtumasarjaa. Liikennepalvelualojen eläkekassan Viabekin eli entisen Bensiinikauppiaiden Eläkekassan jäsenet ovat ottaneet kauhistuneina ja tyrmistyneinä yhteyttä. Bensakauppiaat ovat olleet varsin lähellä minuakin, kun aikaan enoni ja vaarini rakensivat Lopen Kesoilin ja Tapsa-eno myös piti Neste-huoltamoa Hyvinkäällä. Luulisin, että näitä peruna on eläkekassaksi valikoitunut juuri tuo samainen Bensiinikauppiaiden Eläkekassa.

Mutta siis tämän sotkun juuret ovat finanssikriisin lopussa. Nimensä aikanaan siis Viabekiksi muuttanut eläkekassa teki mittavan sijoituksen Irlantiin. 25 miljoonan euron sijoitus joutui lopulta Finanssivalvonnan hampaisiin ja Fiva arvioi 2011, ettö Irlannin sijoitus oli aiheuttanut eläkekassalle laskennallisen 13 miljoonan tappion. Näin ehkä mahdollisesti hetken laskennallisesti olikin, mutta myöhemmin 2014 tuo sijoitus myytiin 27 miljoonalla eurolla. Muutamassa vuodessa tilanne siis korjaantui, mutta sitä ei enää katsotukaan bensiinikauppiaiden hyväksi.

Heille oli lähetetty jo 2012 laskut tuosta 13 miljoonasta eurosta. 314 kassan osakasta oli ihmeissään ja alkoi oikeustaistelu. Viabek ajautui konkurssiin 2018 ja Vakuutusoikeus teki omat ratkaisunsa 2015. Tuota isoa Irlannin sijoitusmyyntiä vuodelta 2014 ei kuitenkaan katsottu eläkekassan osakkaiden eduksi. Vakuutusoikeus kuitenkin kumosi myös lisämaksut jäseniltä. Kiista kuitenkin jatkui ja palasi jälleen jonkun kiepauksen kautta samaiseen vakuutusoikeuteen.

Tänä keväänä sitten alkoi jälleen tapahtua. Kymmenen vuotta siis käytiin kiistaa eläkekassan vastuista Finsanssivalvonnan laskennallisen tappion kuittaamiseksi. Siis tuon samaisen tappion joka tosiasiallisesti kuitattiin ja kuitattiin vieläpä yli tuplaten muutamaan vuotta myöhemmin. Ja vakuutusoikeus muuttikin kantansa ja osakkeille lähetettiin uudet 13 miljoonan euron laskut ja tietenkin vielä korkoineen. Kuukauden maksuajalla jopa satojen tuhansien laskuja. Ja tällä kertaa vakuutusoikeuden päätöksestä ei edes voinut valittaa? Ihmeellistä. Kerran nuttu kääntyi siis ympäri, mutta totta kai se määrättiin ilman valitusoikeutta jäämään juuri niin päin että maksajaksi jää pienet benkauppiaat ja suomalaiset yrittäjät.

Tällainen oli Lopen nykyinen Neste eli silloin Kesoil, kun enoni ja vaarini sen rakensivat.

Edessä onkin koronakriisinkin jo runtelemalla alalla ja muutenkin murroksessa olevalla alalla konkursseja. Nyt minusta olisi kyllä tarpeen selvittää mikä on Fiva:n eli Finanssivalvonnan rooli ja vastuu? Heidän tulkinta tai arvio eläkekassan omistuksien arvosta. Finanssivalvonta arvioi Irlannin 25 miljooanan euron sijoituksen vuonna 2011 13 miljoonaa euroa tappiolliseksi. Totuus oli vuonna 2014, että sijoituksen reaaliarvo oli myyntihetkellä 27 miljoonaa euroa.

Sotkuun sisältyy myös todella paljon ihmeellisyyksiä muitakin. Ja ainakin minun oikeustajuni sanoo, ettei tässä virheen tekijä ainakaan voi olla suomalaisen bensakauppias ja yrittäjä. Minusta tätä casea pitäisi selvittää myös valtiovallan. Teen ensi viikolla tästä kirjallisen kysymyksen myös maamme hallitukselle. Tässä puhutaan nyt oikeudesta ja kohtuudesta, mutta myös suomalaisesta yrittäjyydestä.

Kello 20.14 ja mukavan ravintolaruokailun jälkeen kotona. Oli kyllä niin mukava käydä syömässä hyvin yhdessä ja täytyy kyllä kehua tuon Riihimäen Ravintola Fresnon herkkuja. Erinomaisen hyvä ravintola ja hyviä vahvoja makuja. Ja vieläpä aidolla hiiligrillillä.

Hallituspuolueet eivät ole kai juurikaan neuvottelujaan jatkaneet. Kuulemma kyse ei enää ole edes puolivälinriihen neuvotteluista vaan valtiovarainministeri Matti Vanhasen sanoin uusista hallitusneuvotteluista. Mutta vaikka tänään keskusta vielä tiukasti piti kiinni siitä, että vuoden 2023 alussa palataan ns. menokehykseen niin olen melkeimpä varma, että kepu tässä vielä taipuu ja pettää itsensäkin. Toki jo periksi on annettu vuoden 2022 osaltakin eli holtiton velanotto tulee jatkumaan.

 

Kommentit