Pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen puolivälinriihi on ollut ihmeellinen näytelmä. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kuvasikin tilannetta niin, että kyse ei enää olekaan puolivälinriihen tarkastelusta vaan kyseessä on uudet hallitusneuvottelut. Näin voi toki ollakin, mutta varmaa on se, että keskusta lopulta taipuu Marinin ja muiden hallituspuolueiden syleilyssä.

Kuvakaappaus IS pääministeri Sanna Marinin esityksestä työllisyyden ”hoitamiseksi” ja kehysten rikkomiseksi.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen puhui ja puolusti vielä eilen 24.4.2021 Ylen Ykkösaamussa valtiotalouden ns. kehysmenettelyä. Kyse on siis kehyksestä eli valtion budjetin menojen katosta. Noin 4/5 valtion budjetin määrärahoista mitoitetaan koko vaalikautta sitovan kehyksen mukaisesti. Tämän kehyksen ulkopuolelle on rajattu tietyt menot ja myös viime ja tänä vuonna puhtaasti koronan aiheuttamat akuutit menoerät kuten rokotteet ja koronatestaus. Mutta uutinen olikin se, että pitkän ja monipolvisen valtiontalouden kehysten ja vakaan talouspolitiikan puolustamisen puheenvuoron lopussa Vanhanen kertoi jo itse taipuneensa siihen, että ensi vuonna 2022 kehykset voidaan rikkoa. Marinin esitys on lähtenyt lähes miljardin ylityksistä. Vuonna 2022 velkarahaa laitettaisiin menemään yli kehysten 900 miljoonaa euroa ja vaalivuonna 2023 jaettaisiin noin 850 miljoonaa euroa lisävelkarahaa kaikkeen kivaan hallituspuolueiden kesken.
Näyttääkin täysin selvältä, että Keskusta pettää ja kuittaa lopulta vasemmistohallituksen ja pääministeri Marinin kanssa valtiontalouden kehysten ylitykset. Ja kyse ei siis ole koronatoimista vaan rahanjakamisesta ja itse tehtyjen ylimääräisten menojen maksattamisesta velkarahalla. Toivon todella, että olen väärässä, mutta en millään pysty uskomaan, että keskusta yhdessä RKP:n kanssa pystyisi vasemmistohallituksen suuntaa muuttamaan. Ratkaisullaan keskusta tulee pettämään siis itsensä ja myös Suomen kansan ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen jäisi näin historiaan valtiovarainministerinä, joka rikkoi kestävän ja vastuullisen taloudenpidon kehykset.
Valtion menojen kasvulle on siis tähän asti ollut rajoite eli kehykset. Hallitusten on siis tähän asti ollut mahdollista osoittaa määrärahoja kehyksen rajoittamaan euromäärään asti, mutta kehystä ei voitu rikkoa eli ylittää. Näin ei tehty edes 2008 talouskriisissä eikä muulloinkaan. Menokehys on tukenut siis pitkäjänteistä valtiontalouden suunnittelua ja julkisen talouden kestävyyttä. Tämän keskusta on nyt valmis uhraamaan vasemmistohallituksessa ensi vuonna.
Kyse ei siis koronatoimista vaan siitä, että menoja on haluttu kasvattaa miljardiluokalla. Siis pysyviä menoja joiden rahoittamiseen ei ole haluttu, pystytty eikä osattu osoittaa tuloja. Työllisyystoimia ei käytännössä nykyhallitus ole viety maaliin juuri lainkaan ja tilanne on tältäkin osin vain kahden vuoden aikana huonontunut.
Nyt kun tästä meidän kestävän taloudenpidon 90-luvun laman jälkeen yhdessä kehitetystä ohjasta on haluttu ja tullaan irrottamaan ote, niin keskusteluun tulee nosta mm. Saksassa jopa perustuslakiin kirjattu velkakattojärjestelmä. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei voida rakentaa ja sen palveluista lastenhoidosta koulutuksen kautta terveydenhoitoon ja vanhustenhoitoon pitää kiinni, jos talouden pito on holtitonta ja palvelut rahoitetaan velkarahalla. Syömävelanottamista ei hyvinvointiyhteiskunta kestä. Siksi Suomen valtiolle tuleekin nyt säätää velkakatto.

Risto Murton twitter 24.4.2021: ”Tuoreimpien ennusteiden mukaan Ruotsin valtio ei ota nettovelkaa vuonna -22. Hallituksessa demarit vihreiden, vasemmiston ja keskustan tuella.”
Varman toimitusjohtaja Risto Murto kirjoitti twitterissä 24.4.2021, että ”tuoreimpien ennusteiden mukaan Ruotsin valtio ei ota nettovelkaa vuonna -22. Hallituksessa demarit vihreiden, vasemmiston ja keskustan tuella”. Siis samat puolueet ovat hallitusvastuussa myös Ruotsissa, mutta siellä toimitaan täysin toisin ja kestävän talouden periaatteista kiinni pitäen. Ei voi kuin siis todeta…
Ruotsissa on niin paljon paremmat demarit, kepulaiset, vassarit ja vihreätkin.
…
Kello 20.14 ja täällä käännetään katsetta jo kohti uutta viikkoa. Huomenna aamusta pitkästä aikaa livenä johtamaan Hämeen maakuntavaltuuston kokousta. Tosin kokousväki sielläkin edelleen etenä. Mutta pj:nä paikan päällä sillä kokoukset ovat julkisia ja ne striimataan. Ja sitten iltapäivällä ohjelmassa kotikunnan puheenjohtajisto ja illalla kunnanhallituksen kokous.
Mutta eipä tuonut tämä päivä mitään uutta Marinin hallituksen neuvotteluista. Johtajuusvajetta näyttää nyt olevan ja myös ratkaisuhakuisuudessa puutteita. Tuleekohan tässä vielä loppukesään uudet eduskuntavaalitkin?