Hämeelle oma liputuspäivä – Hämeenlippu salkoon 21. joulukuuta

Blogi, maanantaina 26.04.2021

Hämeen maakuntavaltuusto teki tänään Kokoomusryhmän aloitteesta päätöksen, että Hämeen maakunnan omaksi liputuspäiväksi otetaan 21. joulukuuta. Aiemminhan meille suunniteltiin oma Hämeen Ilves -lippu ja nyt sille saadaan myös omavirallinen liputuspäivä.

Hämeen lippu otettiin maakuntavaltuuston päätöksellä käyttöön toukokuussa 2018. Maakuntavaltuuston syyskokouksessa 25.11.2019 jätettiin aloite Hämeen lipun liputuspäivästä päättämiseksi. Aloitteessa liputuspäiväksi esitettiin Juteinin päivää 14.7., mutta samalla myös muita, Hämeeseen liittyviä liputuspäiviksi sopivia päiviä suotiin kartoitettavan.

Hämeen maakunnan vaakunan ja lipun tunnus on esiintynyt ensimmäisen kerran 21.12.156

Valmistelutyö tuottikin tulosta. Päiväksi valokoituikin lopulta 21. joulukuutta. Muksi miksi? Siksi, että tuona päivänä vuonna 1560 Häme sai oman vaakunansa. Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan hautajaisissa 21.12.1560 Ilves-vaakunamme oli ensi kertaa esillä. Se on myös kuvattuna muiden Suomen herttuakunniksi katsottojen maakuntien eli Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Karjalan ohella kuninkaan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa. Muiden mainittujen maakuntien symbolit ovat vielä Hämeen ilvestäkin vanhempia, mutta meidän vaakunamme näyttäytyy ensimmäisen kerran tässä yhteydessä.

Hieno ja juhlavakokous näin ollen vaikka etänä maakuntavaltuutetut kokoukseen osallistuivatkin. Itse toki puhetta johdin Hämeen liiton toimistolta Hämeenlinnassa. Valtuuston kokoukset, kun kuitenkin julkisia, niin striimausvaade aiheuttaa hieman lisää teknisiä vaatimuksia, mutta hyvin olemme näistä ja muistakin kokouksista selvinneet.

Kiitos jälleen erinomaisen hyvähenkisestä kokouksesta. Tällaisessa kokouksessa on ilo olla puheenjohtajanakin ja olen varma, että hyvällä yhteishengellä, yhteisellä tahdolla ja eteenpäin katsomisella tämä meidän rakas maakuntammekin tulee pärjäämään parhaiten.

Maakuntavaltuuston kokouskausi näin päätökseen. Uusi valtuusto aloittaa syksyllä kuntavaalien jälkeen ja nähtäväksi jää sitten millaisia muutoksia sote tähän kaikkeen tuo, jos se tällaisessa muodossa eteenpäin menee.

Iltapäivällä sitten vielä Lopen kunnan puheenjohtajisto ja hieman yritys- yms. asioita pöydällä ja illalla sitten vielä kunnanhallituksen kokous. Pöytäkirja kokouksesta löytyy varmasti ihan tässä lähiaikoina kuntamme verkkosivuilta www.loppi.fi.

Kommentit