Kiitos, kun annoit kauniin maan

Blogi, tiistaina 27.04.2021

Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan

1. Kiitos, Jumalamme, kun annoit kauniin maan, annoit jylhät metsät, loit vedet virtaamaan. Kiitos sisukkaasta työstä isien, kiitos isänmaasta ja kohtaloista sen.

2. Sovinnossa meidän suo maata rakentaa, että jokaiselle se kodin tarjoaa. Kädestäsi maamme siunauksen saa, ohjaa esivaltaa ja viisautta jaa.

3. Herra, pyhän hengen suo kodin rakentaa, saavu perheisiimme ja rauhan mieltä jaa. Auta, Herra, että meistä jokainen oman paikan löytää, käy työhön iloiten.

4. Rukoilemme rauhaa myös koko maailmaan, että kaikki kansat pian saavat isänmaan. Sinä, Herra, saatat mielet avartaa, että ymmärrämme: on yhtä koko maa.

Tämä nuoruuteni hengellisten laulujen voimakaksikon Anna-Mari Kaskisen ja Pekka Simojoen tekemä uusi Isänmaan virsi on minulle erityisen tärkeä.

Virsi 581 tuli virsikirjaan piispa Paavo Kortekankaan toivomuksesta. Hän toimi virsikirjaa uudistaneen virsikirjatoimikunnan puheenjohtajana 1980-luvun alussa ja pyysi Kaskista ja Simojokea tekemään isänmaan virren, joka erityisesti nuoret tuntisivat omakseen. Virsi koskettikin vuonna 1986 meitä sen ajan lapsia ja nuoria, mutta pian siitä muodostui myös vahvasti kaikkien suomalaisten oma isänmaan virsi.

Virsi on koskettava tänäänkin. Tänään Kansallisena Veteraanipäivä. Virressä muistutetaan isänmaan kohtaloista ja sisukkaasta työstä. Tänään katse kääntyykin Sankarihautausmaiden suuntaan ja kumpujen luo. Kiitollisena muistamme jokaista sotiemme sankarivainajaa ja myös jokaista sodassa haavoittunutta ja myös sodista selvinnyttä veteraania. Kiitos ja kunnia heille. Emme edes koronan anna tätä ketjua katkaista vaan covid-19 -rajoituksienkin aikana me muistamme ja huolehdimme, että muistot säilyvät. On meidän vuoro kantaa tätä muistoa ja vaalia sitä.

Tänään myös erityisesti muistamme lottia. Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tuli tänä keväänä kuluneeksi 100 vuotta. Naiset tekivät valtavan työn Lotta-Svärd -järjestön kautta isänmaamme hyväksi, mutta myös suuren työn kodeissa, pelloilla ja arjen pyörittämisessä. Naisten valtava panos irrotti miehet rintamalle puolustamaan isänmaan koskemattomuutta.

Mutta tämä uusi Isänmaan virsi muistuttaa meitä myös tästä päivästä. ”Sovinnossa meidän suo maata rakentaa, että jokaiselle se kodin tarjoaa. Kädestäsi maamme siunauksen saa, ohjaa esivaltaa ja viisautta jaa.”

Minulla matkassa puhelimeni kuorissa Vaarini Paavo Heikkilä ja hänen Talvisodan ja Jatkosodan taistelut. Kiitos ja kunnia.

Ja lopuksi virsi muistuttaa meitä yhteisestä maapallostamme.

On yhtä koko maa.

Tänään minulla oli kunnia laskea seppele kotikuntani Sankariristille Sankarihautausmaalla. Pitää pieni puhe ristin kumpujen äärellä. Huolehtia omasta vahtivuorostamme.

Kello 20.48 ja pitkä päivä takana. Kokouksia ja Teamsejä ja myös Marinin hallituksen hallituskriisin seuraamista. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että näytelmää tuo vain on ja keskusta rakentaa tarinaa vastuunkantajana ja muka tiukan talouden pitäjänä. Uskon edelleen niin, että Saarikko taipuu ja keskusta pettää, mutta yrittää sen pukea pelastajan viittaan. Katsotaan. Mutta onhan tässä aikamoista jännitettä jo ilmassa ja en pitäisi mahdottomana sitäkään, että ratkaisu voisikin olla sellainen, että turpeen takia lähtijä olisikin Vihreät? Sen hallitus vielä nilkuttaen kestäisi ja voisi ehkä KD:n houkutella lisätueksi?

Tänään myös perustuslakivaliokunta teki äänestyspäätöksen EU:n elpymispaketista. Viime kesän tiukka linja säilyi, mutta vain Kokoomuksen, PS:n ja Keskustan osalta. SDP, Vihreät ja vasemmisto äänestivät toisin ja sai tämä pev nyt aikamoisen lommon politisoitumisesta selkäänsä. Saa nähdä mitä tässä seuraa. Kokoomus teki myöhemmin äänestyksellä ryhmäpäätöksen äänestää tyhjää elpymispaketista. Itse olen

aiemmin kertonut, että en tule pakettia tukemaan. Jätin päätökseen tänään eriävän mielipiteen. Minusta elpymisrahasto ennen muuta vie EU:ta sellaiseen suuntaan mihin sitä ei pitäisi viedä. Se tässä isoin ongelma nyt.

Kommentit