Jätin eriävän mielipiteen – Minulle suurin ongelma on se suunta mihin elpymisrahasto EU:ta vie

Blogi, keskiviikkona 28.04.2021

Perustuslakivaliokunta päätti eilen, että EU:n elpymisrahaston hyväksyminen vaatii eduskunnalta 2/3 -enemmistön. Ratkaisu on siirtämässä päätösvaltaa Suomesta ja muilta EU:n jäsenvaltioilta Euroopan Unionille ja tämä siirto vaatii perustuslain mukaan kahdenkolmasosan enemmistön eduskunnassa.

Pääministeri Sanna Marininin (sd.) ja vasemmistohallituksen keskustan tuella neuvottelema elpymisrahastopaketti on sanalla sanoen kelvoton. Sille ei edes soisi nimeä elvytyspaketti, sillä se ei yksinkertaisesti tule elvyttämään mitään vaan on enemmän mm. Italian pelastuspaketti. Paketti on kallis, tehoton ja mikä minulle vaikeinta se vie Euroopan Unionia väärään suuntaan.

Elpymisrahastossa Marin hyväksyi sen, että Euroopan Unioni voi ottaa myös omaa EU-lainaa. EU voi siis ensi kertaa alkaa elää myös itse velaksi. Nämä yhteisvastuulliset velat rikkovat EU:n perussopimuksia. Tähän asti on pidetty tarkasti huolta siitä, että jokainen jäsenvaltio vastaa itse omasta taloudestaan ja veloista eikä niitä ole voinut järisyttää muut EU-maat yhteisillä ratkaisuillaan. Elpymisrahasto vie EU:ta isoin askelin kohti velkaunionia.

Velanottomahdollisuuden avaaminen EU:lle on iso ongelma, ongelma on myös EU:n verotusoikeuden käyttöönottaminen ja ongelmainen on myös jos valmiiksi massiiviisen EU-budjetin kasvattaminen entisestään. Ja vaikka elpymisrahastoa on esiteltykin ja yritetty sanoa sen olevan kertaluonteinen ratkaisu. Niin tämäkään ei pidä paikkaansa eikä siihen enää usko kukaan. En usko, että edes Marin itse. Tosiasiallisesti, kun nyt EU:n omia sopimuksia ja jopa perussopimusta tulkitaan joustavasti ja periaatteita venyttäen, niin sitä joustoa käytetään aivan varmasti uudestaan ja uudestaan. Tämän historia tulee näyttämään.

Myös elpymisrahaston sitominen EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen eli budjettiin oli epäonnistunut veto Marinilta EU-päämiesten kanssa. Käsiä sidottiin suun kanssa.

Minusta Marinin Suomelle neuvottelema ratkaisu on vain yksinkertaisesti luokattoman huono. Sen suurimmat häviäjät ovat maltilliset ja vastuulliset Euroopan kehittäjät, mutta myös he jotka ovat halunneet kunnioittaa sisämarkkinoiden sääntöjä ja vastuullista yhteistyötä. Ja mikä pahinta tämän paketin suurin häviäjä on vastuullinen taloudenpito ns. no bail out -petiaatteeseen nojautuen.

Kokoomus puolueena pitää Marinin sopimaa elpymisrahastoa huonona. Kokoomus ei tue sen hyväksymistä eikä äänestä sen puolesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä siirsi päätöksen elpymisrahastosta täysin Marinin hallitukselle SDP:lle, Keskustalle, Vihreidelle, Vasemmistoliitolle ja RKP:lle. Ne joutuvat tekemään päätöksen tästä, jos haluavat EU:ta tähän suuntaan nyt kehittää. Kokoomus ei siis tule äänestämään paketin puolesta.

Kokoomus päätti siis Ruotsin moderaattien tapaan äänestää asiassa tyhjää. Vastuu on siis 100 prosenttisesti nyt Marinin hallituksella. Itse jätin ryhmän päätökseen kuitenkin kirjallisen eriävän mielipiteen. Rahan lainaamisen ehkä tuenkin suoraan jäsenmaalta jäsenmaalle olisi voinut jotenkin ymmärtää ja hyväksyäkin (huonosti senkin), mutta sitä en voi hyväksyä, että Marinin johdolla rikotaan EU:n ikiaikaiset omat perustat ja viedään Euroopan Unionia sellaiseen suuntaan mihin sitä ei ole alunperinkään synnytetty.

Tänään sitten Keskusta taipui. Vielä eilen vai edellispäivänä kerrottiin, että valtiontalouden kehysylitys olisi 2023 noin 350 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen keskusta antoi vielä periksi ja syömävelan määrä nousee 150 miljoonalla eurolla yhteensä 500 miljoonaan euroon vaalivuonna. Ja sitä ennen vuonna 2022 vastuullisen taloudenpidon kehykset ylitetään 900 miljoonalla eurolla. Aivan käsittämätön päätös, kun joka tapauksessa jo velkaa tullaan ottamaan arvioni mukaan ehkä 5-8 miljardia euroa?

Iso ongelma on se, että jälleen työllisyystoimet jäivät tosiasiallisesti tekemättä. Keskusta petti nyt jo tässä itsensäkin. Paikallinen sopiminen heitettiin romukoppaan ja myös muut työllisyyttä parantavat ratkaisut. Kuulemma ainoa mikä työllisyyttä parantaa on muutama uusi työryhmä, jotka hallitus päätti perustaa. Ratkaisut siis siirtyvät eteenpäin ja ei tämä hallitus niitä tule tekemään ja uskallampa sanoa, että ei edes tuota leikkausta minkä kehysten painaminen vuoden 2022 900 miljoonan euron ylityksestä 500 miljoonaa euroon edellyttäisi. Uskokoon kuka haluaa, että tämä hallitus leikkaisi vajaa vuosi ennen vaaleja jo päättämiään menoja 400 miljoonalla. No way.

Veronkorotuksia on tulossa kuulemma 150 miljoonan euron edestä. Pidelkääpä suomalaiset yrittäjät kätenne lompakollanne. Vasemmistohallitus keskustan kanssa suunnittelee veronkorotuksia.

Turpeen kohdalla keskusta hieman näyttää hassuttaneen vihreitä. Turpeen lisätuki on noin 70 miljoonaa euroa ja myös verotusta muutetaan. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan turpeen ns. verottoman laitoskohtaisen käytön alaraja nostetaan 5 000 MWH:sta 10 000 MWh:iin. Muutos tulisi voimaan ensi vuoden alusta. Turveratkaisun saamiseksi Keskusta suostui suojelemaan lisää valtion metsiä.

 

Kommentit