Jussi-patsaat menevät Oripäähän ja Kauhavalle – Valtiovarainministeri Matti Vanhanen jätettiin pieneen sivuosaan

Blogi, torstaina 29.04.2021

Lapsuudesta muistetaan joulunäytelmät, joissa jokaiselle luokan oppilaalle piti keksiä joku rooli. Mummot ja paapat sitten olivat haljeta ylpeydestä, kun heidän Maija oli niin taitava kedonkukkasena tai Jussi-poika tuvan ikkunan pitäjänä. Tällaiseen rooliin Keskusta ja pääministeri Sanna Marin (sd.) sysäsivät nyt hallituksen kokeneimman ministerin, taloudesta vastaavan valtiovarainministeri Matti Vanhasen. Näytelmän käsikirjoitus ei ollut tältä osalta järkevä eikä kauniskaan vaan jopa muutamat keskustan kansanedustajat eduskunnassa kuvasivat sitä nöyryyttäväksi. Taloudesta ja työllisyydestä, kun olisi pitänyt päättää, niin valtiovarainministeri siirrettiin ikkunan pitäjäksi – ei edes raameiksi – sillä ne raamit oli käsikirjoitettu rikottaviksi.

Kuvakaappaus Yle uutiset. Ilmeet kertovat kaiken oleellisen.

Nähtiin siis hämmentävä yli viikonmittainen näytelmä, missä draaman kaarta yritettiin ylläpitää toinen toistaan kömpelömmillä manöövereillä, mutta kaikki tiesivät lopputuloksen. Jussi-patsaan arvoisia roolisuorituksia ei tällaisessa kesäteatterissa yleensä jaeta, mutta jos jaettaisiin niin, käsikirjoituksesta ja tunteikkaasta esiintymisestä sen saisi Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko Varsinais-Suomen Oripäästä ja allsostarringina rinnalle touhottanut ryhmyri Kauhavan ”simosalminen” Antti Kurvinen.  Yleisöksi oli tässäkin palkattu koko kylänväki eli kepun eduskuntaryhmä, mutta toki ilman repliikkejä taustalla seisomaan. Yhden kerran yleisö sai taputtaa ja sen keskustan eduskuntaryhmä tekikin yhtäinnokkaasti, kuin alakoulun näytelmässä lavalle päässeet ekaluokkalaiset. Aplodit kuulemma menivät hurjasti raataneelle ministereiden avustaja-armeijalle. He kuulemma olivat tehneet kymmenen päivää töitä ilman yhden yhtä vapaapäivää. Toivottavasti nyt toipuvat.

Uskomaton oli siis tämä viikko keskellä koronakriisiä. Ja uskomattomammaksi sen tekee se, että keskusta ei tästä mänööveristä hyötynyt tai saanut mitään. Turvepäätös on laiha ja samalla lisävelkaa keskusta suostui ottamaan yli kehysten vielä 150 miljoonaa euroa aiemmin sovitusta.

Jos entinen pääministeri Antti Rinne tuli tunnetuksi vappusatasestaan, niin nykyinen pääministeri Sanna Marin jää historiaan vappumiljardistaan. Äärimmäisen vastuuton ja kallis ratkaisu, missä kaikki maamme kannalta keskeiset ja välttämättömät ratkaisut sysättiin tuleville hallituksille.

”Hallituksen riitainen riihi on päätymässä historiankirjoihin ennenkuulumattomalla sivistysvastaisuudellaan.”

Kuvat: Säätiöt ja rahastot ry

Näin kirjoitti säätiöt tänään 29.4.2021 antamassaan tiedotteessa. Ja jatkoivat, että ”Hallitus on esittämässä yleishyödyllisten yhteisöjen osinkotulolle lähdeveroa, joka todellisuudessa olisi apurahansaajien vero. Toteutuessaan veroesitys merkitsisi vuosittain 1700 henkilötyövuotta vähemmän apurahalla työskenteleville – siis suoraan rahaa pois tutkijoilta ja taiteilijoilta. Sellainen vappusatanen tänä vuonna.”

”Yleishyödyllisyys tarkoittaa sitä, että joku toimii yhteiseksi hyväksi. Hyväntekemisen arvioivat verohallinnon asiantuntijat eli korkein mahdollinen taho Suomessa.

Apurahaa jakavat säätiöt ja rahastot ovat yleishyödyllisiä. Se merkitsee, että ne käyttävät varansa kaikkien eduksi, ei minkään tahon omaksi hyödyksi. Näin säätiöt tukevat yli 530 miljoonalla eurolla vuosittain kaikkia suomalaisia.

Säätiöiden rahat on saatu yksityisiltä kansalaisilta lahjoituksina. Nämä kansalaiset ovat uskoneet siihen, että antaminen kannattaa, että yhteinen hyvä on parempi kuin yksityinen etu. Lahjoittajat ovat myös uskoneet, että Suomessa yleishyödylliset säätiöt nauttivat samasta vuosituhantisesta erityisveroasemasta kuin muissakin sivistysmaissa.”

Pääministeri Sanna Marinin ja kulttuuriministeri Annika Saarikon esityksen kärsijöinä ovat siis tieteen- ja taiteentekijät sekä kansalaistoiminta. Tällaista esitystä on mahdoton ymmärtää ja hyväksyä. Päätös pitääkin kumota ja toivottavasti tämä julkinen vetoomus nyt saavuttaa hallituspuoleet ja he arvioisivat tekemänsä ratkaisun vaikutuksia uudelleen. On mahdotonta ymmärtää, että myös Vihreät ovat tämän hyväksyneet? Vai ovatko?

Vetoakin näin vielä blogissanikin ja twiittasin jo aiemmin myös tuon Säätiöt ja rahastot ry:n kannanoton eteenpäin, että hallitus vielä uudelleen arvioisi tätä ennen kuin on myöhäistä.

Kello 19.53

Pitkä ja raskas viikko. Tänään kuitenkin saimme valmiiksi valtiovarainvaliokunnassa soten lausuntomme. Jätimme siihen KD:n Sari Essayahin kanssa yhteisen vastalauseen. Esitys on taloudellisestikin niin huonosti valmisteltu ja rakennettu, että sitä ei pidä hyväksyä. Lopullisen arvion perustuslakivaliokunnan lausunnon saatuaan tekee sosiaali- ja terveysvaliokunta. Katsotaan mitä vielä tässä tapahtuu.

Huomenna ei meillä valiokuntia eikä täysistuntoakaan. Katsetta siis lapsen hammashoitoreissun jälkeen vappua kohden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit