Keskusta-oikeistolaiset äänestäjät ratkaisevat presidentivaalit – Ensimmäinen kierros on vasta esivaalia hyvien ehdokkaiden välillä

Blogi, sunnuntaina 15.10.2023

Presidentinvaaleihin on aikaa enää muutama kuukausi. Nyt on jo selvää, jos ei itseasiassa jo siitä hetkestä lähtien, kun perustuslaki esti Niinistöä pyrkimästä kolmannelle kaudelleen, että vaaleissa nähdään kaksi kierrosta. Kukaan ehdokkaista ei tule samaan ensimmäisellä kierroksella yli puolia äänistä ja kisa ratkennee siis vasta jatkoerässä.

Repäisy Yle.fi uutisesta tuoreimmasta presidentinvaaligallupista.

Tuorein presidentinvaaligallup Ylellä kertoo, että ensimmäisellä kierroksella tämänkin hetken kärjet saisivat vain noin neljänneksen annettavista äänistä. Vihreiden Pekka Haavisto keräisi ykköskierroksella 29 prosenttia äänistä ja Kokoomuksen Alexander Stubb lähes samanmoisen potin 22 prosenttia. Kolmanneksi suosituin ehdokas on keskustan Olli Rehn. Rehn keräisi nyt hieman useamman kuin joka kymmenennen ensimmäisen kierroksen äänistä (14%) ja Rehnin kanssa lähes tasoissa tulee sitoutumaton Mika Aaltola tasan 10 prosentin kannatuksella. Perussuomalaiset Jussi Halla-aho jää tällä hetkellä kauaksi puolueensa kannatusluvuista. Halla-ahon potti olisi avauskierroksella kahdeksan prosenttia äänistä ja seuraavana olisi vasemmiston kärkiehdokkaaksi nouseva Li Andersson seitsemän prosentin kannatuksella.

Ehkä shokeeraavin tämä gallup on SDP:n uudelle puheenjohtaja Antti Lindtmanille. SDP ehdokkaaksi vielä maanitteluvaiheessa oleva Jutta Urpilainen (sd.) jäisi nimittäin vain 3 prosentin kannatukseen. Gallupin tultua julki loppuviikosta eduskunnassa moni demari puhuikin varsin avoimesti siitä, että puolueen ei kannattaisi eikä edes pitäisi laittaa nyt omaa ehdokastaan vaan taktisesti keskittää ääniä vihervasemmistoa edustavalle Pekka Haavistolle. Toki muutama sanoi, että rahathan tuossa menisi puolueelta aivan hukkaan, pari haikaili edelleen Sanna Marinin (sd.) perään ja uskoivat, että ei Urpilainen edes lähtisi tällä kisakunnolla mukaan kisaan.

Voi siis hyvin olla vielä niinkin, että Urpilainen ei kisaan lähde. Takaportti löytynee EU komissiolta ja siitä, että komissaarina ei hän voisi lähteä kisaan menettämättä paikkaansa. Korvaajahan tulisi tällä hetkellä komissaariksi kokoomuksesta. Mielenkiintoista nähdä.

Ja onhan Urpilaisella pelissä vielä myös tulevaisuuskin? Edellisten demariehdokkaiden Paavo Lipposen ja Tuula Haataisen huonoja kannatuslukuja presidentinvaaleissa on perusteltu ja ehdokkaita puolusteltu sillä, että vastus oli ylivoimainen (Niinistö). Siinä huono kannatusluku oli jotenkin hyväksyttävämpi. Mutta haluaisiko Urpilainen nuorena poliitikkona ottaa huonoa tulosta vastaan tässä lähdössä? Epäilen, että ei. Ja alle 15 prosentin kannatus yli 20 prosentin kannatuksia keräävän SDP:n ehdokkaalle olisi tällainen. SDP:n kannattajista 48 prosenttia äänestäisi ensimmäisellä kierroksella Pekka Haavistoa ja omaa SDP:n ehdokasta Jutta Urpilaista vain 12 prosenttia. Urpilaisen kannatus omassa puolueessaan on siis laskenut selvästi syyskuusta. Kun Urpilaisen kannatus on nyt edelleen vain laskenut SDP:n tukijoiden parissa, niin….

Edessä lienee siis lähdöstä vetäytyminen?

Avauskierros on siis vaalien todellinen esivaali. Kakkoskierrokselle tulee menemään yksi ehdokas vihervasemmistosta ja yksi keskusta-oikeistosta. Nyt näyttää selvältä, että vasemman laidan kakkoskierroksen ehdokas tulisi olemaan Pekka Haavisto (vihr.). Monet demarit ovat jo hänen taakseen asemoituneet ja myös vasemmistoliitosta ja hieman muistakin puolueista.

Vastaehdokas tulee olemaan näillä näkymin joku nelikosta Stubb-Rehn-Aaltola-Halla-aho. Pelin henki onkin se, että ensimmäinen kierros pelataan omalle ja sitten yhdistetään rivit kakkoskierrokselle päässeen taakse. Moni joutuu siis uudelleen pohtimaan ehdokastaan ja äänestämään lopulta ns. omasta mielestään toiseksi parasta tai ehkä jotkut vähiten huonoakin. Pelin henki on tällainen.

Haaviston kannatus laskussa – Stubb nousussa

Ylen gallupissa kakkoskierrokselle olisi nyt menossa Haavisto ja Stubb. Kaksikko on käytännössä nyt tasoissa 51-49. Näissä luvuissa ei ole mukana vastaajia, jotka eivät osanneet kertoa ehdokastaan eli kisan ratkaisijat löytyisivät tässä kaksarissa sieltä. Toki kannattaa huomata trenditkin. Syyskuun gallupiin verrattuna Haaviston kannatus on laskenut kaksi ja Stubbin noussut kolme prosenttiyksikköä. Onko järjestys marraskuussa jo toinen?

Kaikki muut kärkiehdokkaat Haavisto voittaisi ainakin vielä tässä vaiheessa gallupin valossa selvin numeroin. Mutta nekin kaksintaistelut ratkeaisivat lopulta siihen mitä keskusta-oikeistolaisia puolueita tukevat lopulta haluaisivat.

Kuten Yle uutisoi…

Pudonneiden ehdokkaiden äänestäjät ratkaisevat toisen kierroksen.

Kuka pystyy parhaiten keräämään yhteen 1,8 miljoonaa keskustaoikeistolaista äänestäjää? He ovat pelintekijän paikassa.

Tämän verran nimittäin maassamme on keskustaoikeistolaisia puolueita vuoden 2019 eduskuntavaaleissa äänestäneitä. Kokoomus keräsi reilut 640 000 ääntä, Perussuomalaiset 620 000 ääntä, Keskusta vajaa 350 000 ääntä, KD 130 000 ääntä ja Liike Nyt vajaa 75 000 ääntä.

Vihervasemmistolaisia puolueita äänesti reilu miljoona suomalaista. SDP:n potti oli vajaa 620 000 ääntä, Vihreiden vajaa 220 000 ääntä ja Vasemmistoliiton vajaa 220 000 ääntä.

Minä tunnen kuinka vauhti kiihtyy…

 

 

 

Kommentit