Lastikka sai SM-kisakasteensa – Ei turhaan Lopen vaakunassa ole raudanmerkkiä.

Blogi, lauantaina 14.10.2023

Lopen uusi urheiluhalli isännöi tänään historiansa ensimmäisiä Suomenmestaruuskilpailuja. Lastikka sai kasteensa kovalla raudalla, kun Lopen Voima ja Kunto Team järjesti hallissamme maksimivoimapunnerruksen SM-kisat. Loppilaisen urheilun monitoimimiehen ja voimailun vahvan miehen Markku Savolaisen johdolla Lastikka oli muuttunut voimapunnerruksen arvokisa-areenaksi ja hienosti hallimme kasteensa saikin.

Voimapunnerruksella on muuten lajinakin vahvat loppilaiset jos ei juuret niin kasvustot. Lajihan syntyi 1990-luvulla tietyllä tavalla hengessä Kasarmilta Kosovoon. Sotilastaustaiset Juha Väliaho ja Tuomo Juupaluoma toivat sotilaspenkkipunnerruksen muidenkin kuin sotilaiden kilpailumuodoksi. Kaksikko halusi mitata sotilaiden kuntoa ja tässä työssä syntyi myös säännöt sotilaspenkkipunnerrukselle. Lajissa mittelivät voimiaan myös rauhanturvaajat mm. Kosovossa.

Isomman yleisön tietoisuuteen laji tuli vuonna 2000, kun voimailijat Jari Lampi ja Jani Riekkinen esiintyivät televisiossa Guinness World Records nimisessä ohjelmassa ja ensimmäiset sotilaspenkkipunnerruksen avoimet SM-kilpailut miesten ja naisten eri painoluokissa pidettiin vuonna 2001 Helsingissä Fitness EXPO tapahtuman yhteydessä. SM-kisoista tuli jokavuotinen juttu ja laji kasvatti suosiotaan. Merkittävä muutos lajissa tapahtui kun toistovoimasuorituksen lisäksi alettiin kilpailla myös maksimivoima suorituksessa. Suomen Voimapunnerus ry kertoo tuolloin lajilla olleen noin 80 harrastajaa. Vuonna 2008 Juupaluoma ja Väliaho tekivät tilaa muille ja vuonna 2009 raudan taakse astuivat sitten Markku Savolainen, Veikko Ahopelto, Seppo Flinck, Heikki Hirvonen, Olli Hirvonen, Juha Koivisto, Ville Kähkönen ja Jarno Kärkkäinen. Vahvojen miesten ryhmä perusti Suomen Sotilaspenkkipunnerrus Ry:n ja ottivat lajin kehittämisen ja kilpailutoiminnan huomaansa. Sääntöjä uudistettiin lajin perinnettä kunnioittaen.

Iso askel lajin parissa tapahtui, kun Heikki Hirvonen sai sovittua, pitkän ja sinnikkään yrittämisen tuloksena, uuden yhdistyksen ja Antidopingtoimikunnan kanssa sopimuksen, johon liittyi nostajien sitouttaminen puhtaaseen urheiluun ja tämän valvominen ADT:n toimesta.

Pian lajin nimi muutettiin siviilipuolella sotilaspenkkipunnerruksesta voimapunnerrukseksi ja samalla yhdistyksen nimeksi tuli Suomen voimapunnerrus ry.  Nimenmuutoksella haluttiin korostaa mm. sitä, että laji ei ole vain sotilaille tarkoitettu, mutta yhteistyö Suomen voimapunnerrus ry:n ja Sotilasurheiluliiton kanssa on ollut tämänkin jälkeen aktiivista.

Tänään oli hieno päästä jälleen seuraamaan lajin Suomenmestaruuskilpailuja. Erilaisten penkkipunnerruksen kilpailumuotojen joukossa voimapunnerrus on vakiinnuttanut uskollisen harrastajakuntansa, mutta on myös toiminut monelle nostajalle eräänlaisena ponnahduslautana kilpailemiseen ns. tavallisessa penkkipunnerruksessa ja voimanostossa.  Voimapunnerruksen suosio on kasvanut pikkuhiljaa ja uusia kilpailijoita on tullut joka vuosi.

Voimapunnerruksen erikoisuutena penkkipunnerruksen maailmassa on toistovoiman eli perinteisen sotilaspenkkipunnerruksen mukanaolo, joka antaa mahdollisuuden mitata myös toisenlaista voimaa kuin sitä, mitä tarvitaan mahdollisimman suuren painon nostamiseen yhdellä nostolla. Samoin se, että maksiminostossakin suoritus tehdään jalat “ylhäällä” ja perinnettä kunnioittaen miesten sarjoissa yläkroppa paljaana, tekee lajista siinä määrin toisenlaisen kuin tavallinen penkkipunnerrus, että on helppo uskoa lajin kiinnostavan monia myös tulevaisuudessa.

Suomen Voimapunnerrus Ry (SVRY) jatkaa toimintaansa lajin säilyttäjänä ja kehittäjänä. Kaikkien kilpailuihin osallistuvien voimapunnertajien edellytetään sitoutuvan puhtaaseen urheiluun allekirjoittamalla ADT-sopimus. Tänä päivänä lajin harrastajia on virallisesti noin viitisensataa.

Tänään siis lajina oli maksimivoimapunnerrus. Maksimivoimapunnerruksessa punnerretaan mahdollisimman suuri kilomäärä yhdellä suorituksella. Kilpailijalla on käytössään kolme yritystä. Paras hyväksytty nostosuoritus jää voimaan. Suurimman tuloksen omassa sarjassaan tehnyt kilpailija on voittaja. Varsinainen kilpailusuoritus tehdään jalat penkin tason yläpuolella. Nostoasustus kuten toistovoimapunnerruksessa.

Iso kiitos vielä Lopen Voima ja Kuntoteamille Markun johdolla. Upeat kisat teitte ja hienoa mainosta ja PR:ää myös kotikunnallemme teitte.

Ei turhaan Lopen vaakunassa ole raudanmerkkiä.

Kisat olivat myös ensimmäiset minulle Valtion Liikuntaneuvoston puheenjohtajana. Oli ilo ja kunnia saada avata SM-kisat Lastikassa ja seurata raudanlujien naisten ja miesten taistelua Suomen mestaruuksista.

Hieno tapahtumapäivä ja illansuussa ehdin vielä serkunpoikani Roopen salibandypeliin Hyvinkäällekin. Kova kaveri!

 

Kommentit