Keskituloisen lapsiperheen päivähoitomaksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

Blogi, perjantaina 22.09.2017

Ensi vuoden valtion talousarviossa yhtenä painopisteenä ovat lapsiperheet. Toimenpiteitä on lukuisia joista voisi mainita ainakin äitiysavustuksen korotuksen, äitiyspakkauksen kehittämisen, lapsilisien korotuksen yksinhuoltajaperheille ja myös perheellisten opiskelijoiden huoltajakorotuksen opintotukeen. Myös vanhempainpäivärahaa korotetaan muiden päivärahojen tapaan niin, että ne olisivat jatkossa riittävän suuret, jotta tuensaajan ei tarvitsisi turvautua perustoimeentuloon.

Iso ratkaisu on myös varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Päivähoitomaksuja alennettiin edellisen kerran viime maaliskuussa ja nyt vuoden vaihteessa maksuihin tehdään uusi isompi lasku. Asiakasmaksulain muutos alentaa lapsiperheiden maksuja pieni- ja keskituloisilta ja yhä useammalle perheelle päivähoidosta tulee kokonaan maksutonta.

Muutos on merkittävä, kun samalla toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin nykyisen kymmenen sijaan. Seuraavien lasten sisaralennus on 80 prosenttia. Toisen lapsen maksu on siis jatkossa enintään 145 euroa ja muiden lasten 58 euroa. Maksut määräytyvät jatkossakin perheen tulojen ja koon mukaan. Kaikkien perheiden tulorajoja siis nostetaan, mutta suurimmat maksualennukset kohdistetaan näin pieni- ja keskituloisiin perheisiin ja monilapsisiin perheisiin.

Kokonaan maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin tulee tämän myötä yli 6 700 perhettä lisää. Keskituloisen kahden lapsen perheen, missä vanhempien yhteenlasketut bruttotulot ovat yhteensä 5 900 euroa kuukaudessa, varhaiskasvatusmaksut laskevat vuodessa yli 1 200 euroa.

Oman perheen vaka-maksut ja niihin tulevat muutokset voi laskea helposti laskurilla osoitteessa minedu.fi/maksulaskuri.

Tämän lisäksi käynnistämme laajan kokeilun viisivuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta yhdessä halukkaiden kuntien kanssa. Tavoitteenamme on parantaa perheiden taloudellista tilannetta ja mahdollistaa useamman lapsen osallistuminen päivähoitoon, mutta myös lisätä työnteon kannustavuutta. Kokoomuksen tavoitteena onkin osa-aikainen maksuton varhaiskasvatus, johon voisi osallistua koko ikäluokka. Esimerkiksi Ruotsissa yli kolmevuotiaat lapset saavat maksutonta päivähoitoa 15 tuntia viikossa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esitteli tänään oman ministeriönsä ensi vuoden budjetin.

Lapsiperheet ovatkin siis ensi vuoden valtion talousarvion suurimpia voittajia. Lisäksi peruskouluissa tullaan entisestään vahvistamaan opettajien osaamista ja peruskoulun tasa-arvoa. Varhaiskasvatus ja peruskoulu ovat nimittäin tasa-arvoisen yhteiskunnan perustan valamista ja siksi niihin haluamme panostaa heti lisää kun se nyt vihdoin on jälleen mahdollista.

….

Ja iltapäivällä puolustusministeri Jussi Niinistön omansa. Hienot kokonaisuudet ja painotukset molemmilla.

Tänään aamusta aloitimme Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaostossa budjetin käsittelyn. Sillä sektorilla näyttää myös budjetti hyvältä. Asuntorakentaminen on huikeissa luvuissa ja myös Metso-rahat saadaan nostettua oikealle tasolle luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi jne. Voisin tähän kokonaisuuteen palata joku päivä hienan laajemminkin.

Sitten itse Valtiovarainvaliokunnan kokous ja täysistunto missä myös Ympäristöministeriön hallinnonala käsittelyssä ja iltapäivällä suuren valiokunnan kokouksen jälkeen vielä Puolustusministeriö. Molemmissa ministeriöissä nyt erittäin hyvät ja aikaan saavat ministerit eli helppo kehua ja antaa kiitosta asunto- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle ja puolustusministeri Jussi Niinistölle. Sektorit missä on tehty ja saatu paljon aikaan.

Tämän viikon minun puheenvuorot löydätte eduskunnan sivuilta ja sinne suora linkki täältä tuon Eduskuntatyö-linkin kautta. Saa käydä katsomassa jos kiinnostaa.

Helsingistä sitten Riihimäelle ja nyt kello 19.30 ja jo kotona ja itseasiassa Mummulassa. Huomenna vapaapäivä ja sunnuntaina sitten Lopella Poronpolku. Sinne lupasin mennä auttamaan kuuluttajan rooliin ja hienoa, että mainokseni Facebookissa bongattiin myös eduskunnassa ja itse puhemies Maria Lohela laittoi viestiä, että lähtee mukaan. Hienoa saada puhemies mukaa nauttimaan Lopen upeista maisemista. Ja kutsun myös sinutkin mukaan. Kannattaa ajella vaikka kauempaakin. Loppi on nimittäin etelän Lappi 🙂

 

Kommentit