Suomen kuntoon laittaminen näkyy Kokoomuksen kannatuksessa – Vihreät johtaa vihervasemmiston taistelua

Blogi, lauantaina 23.09.2017

Tänään saatin alkaneen politiikan syksyn ensimmäinen gallup. TNS tekemä kannatustutkimus Helsingin Sanomien toimeksiannosta kertoi odotettua viestiä. Nyt kun talous on saatu vihdoin vahvalle ja laaja-alaiselle kasvulle ja sitä kautta olemme pystyneet panostamaan lisää mm. koulutukseen, sivistykseen, varhaiskasvatukseen ja lapsiperheisiin ja pitämään verot kohtuullisina niin kannatuksemme on hyvässä nousussa. Tähän uskoimme ja näin uskoimme tapahtuvan, kun 2015 lähdimme laittamaan määrätietoisesti maamme taloutta ja maatamme muutenkin kuntoon. Joskus sanoin tai kirjoitin, että työ tekijäänsä kiittää, mutta nyt täytyy sanoa, että kiitos kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Talouden kuntoonlaittaminen on vaatinut kaikkien mukanaoloa ja toivottavasti saamme mahdollisimman monen nyt mukaan tähän kasvuun. Kasvu nimittäin kuuluu jokaiselle.

Itse toivon, että työmarkkinajärjestöt nyt neuvottelupöydissään peruisivat myös vain julkisenalan työntekijöitä kurittavan lomarahojen leikkauksen. Se on ollut lähtökohtaisesti minusta epäreiluratkaisu työmarkkinajärjestöiltä ja nyt toivon, että he etsivät jonkun vaihtoehdon tämän korjaamiseksi viimeiseksi sopimusvuodeksi. Se olisi oikein ja reiluakin kunta-alan työntekijöitä opettajia, sairaanhoitajia ja viranhaltijoita kohtaan. Tähän me poliitikot emme voi muuten vaikuttaa kuin vain toivoa, työntekijöiltä ja työnantajilta hyvää ratkaisua syksyn neuvottelupöydissä.

Minulla on oma käsitykseni myös siitä miksi samaan aikaan kun Kokoomuksen kannatus nousee kuitenkin pääministeripuolue keskustan kannatus on jälleen selkeässä laskussa. En sitä tässä nyt ryhdy ruotimaan. Uskon, että valtiovarainministerin tärkeä tehtävä vaativassa paikassa näkyy nyt meidän kannatuksessa ja Petteri Orpon vahva johtajuus ja suunnannäyttäminen politiikassa kerää luottamusta. Lopulta siitä kyse.

Keskustan kannatus laski kuukaudessa peräti 1,2%-yksikköä. Keskustaa kannattaa nyt enää 16,1 prosenttia äänestäjistä. SDP palasi näin toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 17,8 prosentin kannatuksellaan ja Touko Aallon tuoma Vihreiden vahva kasvukausi taittui selvään kannatuksen laskuun.  Vihreiden kannatus putosi kuukaudessa 16,7 prosenttiin ja puolue putosi kannatuksessa demareiden taakse. Vihreät kuitenkin jatkavat edelleen keskustan edellä kärkikolmikossa. Itse uskon kärkikolmikon järjestyksen vielä muuttuvan ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Varsin odotetusti Perussuomalaisten kannatus nousi loppukesän tapahtumien myötä yhdeksään prosenttiin. Samalla PS ohitti  7,9% kannatukseen vajonneen vasemmistoliiton. Vasemmistoliiton Li Anderssonia kohtaloksi näyttää koituvan vasemmistoliiton kylkeen liimautuneet Vihreät. Vihervasemmiston kannatus näyttää nyt valuvan Touko Aallon johtamille Vihreille. Vihreitä eduskunnassa verrattiinkin jo vesimeloniin missä vain pinta on vihreä ja sisusta punainen.

Mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa vasemmistoliitossa herää keskustelu myös linjasta ja ehkä myös puheenjohtajan asemasta. Selkeälle työväenpuolueelle näyttäisi nyt olevan enemmän tilaa ja tilausta kuin vihervasemmistopuolueelle. Se linja voisi toimia demareillekin tai sitten aukon täyttää lopulta Siniset.

Sinisten eli soinilaisten kannatus jatkoi kuitenkin ainakin vielä loivassa laskussa ja on nyt 1,3 prosenttia. Tämä ei varmaan siis koko totuutta vielä kerro. Kun ryhmä saa ensi kuussa puolueen rekisteriin niin uskon toiminnan lähtevän paremmin käyntiin ja kannatuksen kanavoituvan selkeämmin sinne minne hallituksen toimet sitä vievät. Hesarin gallupissa RKP kannatus pysyi 4,5 prosentissa ja kristillisdemokraatien laski 3,2 prosenttiin. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin kaksi prosenttiyksikköä.

Oma veikkaukseni on, että kaksi puolueen puheenjohtajaa vaihtuu vielä ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja. Kolmeenkin voisi pienen vedon lyödä.

Mutta lopulta gallupit ovat gallupeja. Itse olen tottunut siihen, että paras lopputulos tulee pitämällä oma peli kasassa ja katse kiekossa. Näin olemme Petteri Orpon johdolla tehneet tosiasiat tunnustaen.

….

Kello 22.12 ja vielä mukillinen Finrexiä ja aamulla aikaisin Lopen Räyskälään. 51. Poronpolku ohjelmassa ja lupasin tapahtuman jälleen omana talkoo-osuutenani juonnella. Upeaa säätäkin luvassa eli lähtekääpä huomenna vaikka koko perheen voimalla liikkumaan ja nauttimaan kauniista luonnosta.

Kommentit