Kesäkiertue jatkui – Rengon Jaakonmarkkinoilla vilskettä ja Mikkolassakin hyvä pöhinä

Blogi, lauantaina 21.07.2018

Kesäkiertueeni jatkui tänään Rengon Jaakonmarkkinoille. Jaakonmarkkinat ovat kuuluneet kesäohjelmaani toistakymmentä vuotta ja niin tänäkin suvena. Viime vuonna talkoilimme siellä keräten kannattajakortteja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle eikä mennyt sekään urakka hukkaan ja hyvin meni päivä tänäänkin.

Sara Kaloinen on tehnyt monet vuodet Kokoomus Kuuntelee -teltan Jaakonmarkkinoilla ja kun tekijöitä on ja tehdään niin silloin tullaan mukaan. Kiitos Sara!

Väkeä oli hienosti liikkeellä vaikka vähän kesäsadetta ripsauttelikin ja jutunaiheitakin tuntui riittävän. Keskusteluun nousi tänään mm. suomalaisen ruuantuotannon tila. Monet tilat ovat lopettaneet ja navetat tyhjentyneet. Huoli omasta ruuantuotannosta ihan huoltovarmuudenkin näkökulmasta on ilmeinen. Siksi asia pitäisi nyt ottaa paljon vakavammin ja varmistaa mm. EU:n tukien jatko niin, että koko Euroopassa olisi mahdollista kasvattaa karjaa, mutta myös viljaa ja muutakin. Itse olen pitänyt esillä myös meidän ruuankäyttäjien vastuuta ja vaikutusta ja niin pidin tänäänkin. Kaupassa tehdyt valinnat ovat kauaskantoisia ja siksi esimerkiksi meillä syödään aina vain suomalaista ruokaa. Kannattaa katsoa paketteja kun kaupassa käy.

Rengon markkinakadulla puhutti myös maakuntauudistus ja sote. Enemmistö oli sitä mieltä, että viekää nyt se jo maaliin. Toki muutama myös kannusti kaatamaan koko hallinnon uuden portaan. Jaan osittain tämän ja toivottavasti uudistuksen kaikki ongelmat saadaan nyt katsottua vielä läpi eduskunnassa ja sitten seurannan kautta tehdä korjauksia mm. maakuntien määriin jos ne eivät ole elinvoimaisia ja -kelpoisia. Myös ehto kokonaisuuden etenemiselle on se, että ihmisten valinnanvapaus toteutuu sovitun laajuisena ja jos tämä ei säily eduskuntakäsittelyssä niin silloin uudistuksen eteneminen ja eteenpäin vieminen ei ole enää mahdollista. Olen tähänkin mahdollisuuteen edelleen varautunut ja valmis.

Usemapi keskustelu myös käytiin teltalla ja markkinakadulla liikenteestä ja teidenhoidosta ja -kunnosta. Oli mukana kertoa, että nyt tehty uusi laki nostaa hoidon vaatimuksia ja valvontaa ja toivottavasti myös uusi kilpailutus tuo tekemiseen ryhtiä. Lupasin viedä eteenpäin muutaman hämäläisen tien remontteja ja myös yleisesti tiestön Korjausvelka-ohjelman jatkoa. Tavoitteemme on, että korjausvelkatyötä jatkettaisiin myös ensi vuonna eduskuntavaalien jälkeenkin vuosittain noin 300-400 miljoonalla eurolla.

Myös maanpuolustus ja aseasiat puhuttivat. Asedirektiivin kansallinen täytäntöönpano tulee nyt tehdä huolella ja niin, että toteutamme vain ns. minimivaatimuksen direktiivistä emmekä mene miltään osin tiukempaan kansalliseen sääntelyyn. Tämän tulee koskea niin vapaaehtoista maanpuolustustyötä kuin urheiluammuntaa ja metsästystäkin. Tätä kokonaisuutta olemmekin seuranneet tarkasti ja lupaan seurata maaliin asti. Myös PV:n isot hankinnat puhuttivat ja Patrian tilanne mm. aseviennin ja kehityksen näkökulmasta. Mielenkiintoinen keskustelu käytiin myös Trumpin ja Putinin tapaamisen jälkipyykeistä ja myös NATOn yhteistyöstä ja Suomi-Ruotsi -puolustusyhteistyöstä.

Mukava oli saada myös kiitosta kolumneistani Hämeen eri lehdissä. Eräs 85-vuotias mies tuli vartavasten kertomaan, että ne luetaan aina ja ajatukset ovat olleet hyviä. Hieno huomata, että niitä luetaan ja myös ajatuksia kompataan. Taloudesta tullut luonnollisesti paljon kirjoitettua kun se Valtiovarainvaliokunnassa vastaavana isolta osin minun rooteria, mutta myös paljon ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja liikenteestä ja autoilustakin. Ja on totta, että tässä työssä todella tärkeässä roolissa ja osassa on se, että kertoo avoimesti mitä mieltä asioista on ja miksi tekee ja teemme niin kuin teemme. Silloin jokainen voi puntaroida onko tähän tyytyväinen vai haluaako kenties jotain muuta. Lupaan jatkossakin jatkaa näin ja myös tämä blogini lisää koko ajan lukijoitaan eli täältäkin aika hyvin minun ajatuksia ja kantoja löydätte. Joka päivä kesälläkin täällä noin tuhat lukijaa ja talvella usein enemmänkin. Luettu ja seurattu siis on.

Päivällä ehdin vielä käydä lyhyesti Mikkolan Suoramyynnin Lähiruokamarkkinoilla Maakylässä. Sielläkin oli väkeä ollut hyvin liikkeellä ja tuttuihin törmäsin sielläkin. Mikkolassa palautetta tuli järvien kunnosta ja työstä niiden hyväksi ja myös rakentamisen sääntely ja sen purkaminen tai keventäminen puhuttivat. Pari hyvää ideaakin kerrottiin ja yritän ne saada vielä tällä kaudella myös eduskunnassa hoidettua kuntoon.

Kotimatkalla kävin vielä Mikkolan Suoramyynnin Kesämarkkinoilla ja sitten kesäkylänne Järventaustan Valokuitutilaisuudessa. Pauli Pullinen esitteli Järventaustan pirtillä Monnin Kuitu16 -valokuituhanketta. Järventakana nyt vahva halu saada nettiyhteydet toimimaan. Kunnanjohtaja Mikko Salmela kertoi lisäksi kuntamme tuesta hankkeelle ja Karvian kunnanjohtaja Tarja Hosiasluoma kertoi myös siitä miten koko Karvian piskuinen kunta sai nopeat yhteydet. Toivottavasti tästä saadaan kuokka vielä maahan.

Mukava Kesäkiertuepäivä ja huomenna sitten Kartanoputiikki Punaisentuvan kesäpäivä ja Lopen ampumaradalla Skeetin SM-kisat. Mielenkiintoinen päivä siis huomennakin valkenemassa.

Kommentit