Kesäajasta luopuminen etenemässä? – EPP:stä esitys Euroopanparlamentille

Blogi, torstaina 21.04.2016

Vuosia sitten esitin ensimmäistä kertaa sitä, että Suomi luopuisi jokakeväisestä ja -syksyisestä kellojen kääntelystä. Esitykseni kesäajasta luopumiseksi sai laajasti huomiota ja kiitostakin, mutta syystä tai toisesta ei suomalaisministerit esitykseeni tarttuneet. Olen uusinut esitykseni myöhemmin useammankin kerran ja luvannut myös sen, että periksi en anna ennen kuin asia on maalissa. Kesäajasta on aika luopua!

original_kello_s660x0_q80_noupscaleNyt myös Europarlamentissa on jätetty asiaa tukeva aloite kellojen siirtelyn lopettamiseksi. EPP-ryhmän, eli saman mihin myös Kokoomus Europarlamentissä kuuluu, edustaja saksalaisen CDU:n europarlamentaarikko Herbert Reul teki aloitteen millä komissio kumoamisi asiaa sääntelevän direktiivin. Direktiivi käytännössä on pakottanut kaikki EU-maat kääntelemään kelloja kaksi kertaa vuodessa. EPP:n riveistä liikkeelle lähtenyt esitys on kerännyt jo laajasti tukea yli puoluerajojen. Tietojeni mukaan myös ainakin yhdeksän suomalaista MEP:iä on jo esitykselle antanut tukensa. Mukana ainakin Kokoomuksen Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen sekä SDP:stä Miapetra Kumpula-Natri, Vihreistä Heidi Hautala, RKP:n Nils Torvalds, keskustan Hannu Takkula, Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner sekä Kansalaispuolueen Paavo Väyrynen. Ja tukea tietenkin ympäri koko EU:n erimaista ja eripuolueista. Tuki siis esitykselle hyvää ja toivottavasti saadaan vielä lisääkin sillä direktiivin voi lopulta muuttaa vain komissio. Asian saaminen komission käsittelyyn vaatii laajaa tukea esitykselle. Tai oikeastaan vaihtoehtoisesti asian eteneminen vaatii vastaavan komissaarin vahvaa tahtotilaa tai EU:n jäsenvaltioista enemmistön tukea. Ehkä helpoin tie tämä laaja tuki europarlamentaarikoilta.

Nyt on siis hyvä paikka pitää asiasta ääntä ja kannustan teistä kaikkia myös laittamaan viestiä kaikille suomalaisille Europarlamentaarikoillekin. Jos nyt saisimme tämän hulluuden lopultakin loppumaan.

Tänään jo aikaisin eduskunnassa ja parituhatta töitä työhuoneessa ennen varsinaisesti töiden alkua. Nyt puolustusvaliokuntaan missä esillä mm. EU:n ampuma-asedirektiivi. Toinen hulludirektiivi mikä onneksi vasta valmistelussa ja nyt tärkeää huolehtia että esitys ei etene. EU:n suunnitelmat olisivat myrkkyä mm. meidän vapaaehtoisille maanpuolustustyölle ja metsästyksellekin. Ministeri Petteri Orpo tässä vääntänyt asiaa parempaan suuntaan yhdessä Jussi Niinistön kanssa. Mutta vielä työtä riittää.

….

Kello 21.35 ja juuri kotiin. Illalla tänään vielä pieni palaveri ystävän kanssa ja hieman ajatuksia myös kuntavaaleistakin. Palataan niihin myöhemmin. Eduskunnassa tänään aikalailla sellainen ns. normipäivä. Valiokunnat, työvaliokunta, ryhmäkokous ja kyselytunti. SDP on nyt hieman ikävän tavan tehdä politiikkaa. Vastaavaa aiemmin on tehnyt vain oikeastaan Vihreät, mutta nyt myös demarit varmasti osittain Vihreiden tungettua heidänkin pelikentälle ovat ottaneet toimintatavaksi vahvan populismin ja täydellisen asioiden liioittelun, pelottelun ja jos ei suoranaisesti valehtelun niin vähintääkin epätarkkojen ja kysymyksiä herättävien puheenvuorojen kautta. Yhtiöittäminen sekotetaan tahallaan yksityistämiseen. Yhtiöittämisen yhteydessä puhutaan veroparatiiseistä ja ulkomaisista sijoittajista. Annetaan ymmärtää, että metsät on muka myyty jollekin yhtiölle ja nyt myydään vedet ja sitten tiet ja terveydenhoitokin. Väitteet eivät vain yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Tänään onneksi kyselytunnilla ministerit saivat varsin hyvin ja rauhallisesti vastattua ja kerrottua mikä on totuus. Mutta valitettavasti aina joku uskoo kun oppositio vain härskisti toistaa ja väittää sanomaansa.

Kyselytunnin jälkeen vielä muutamat hallituksen esitykset istunnossa käsittelyssä. Isona muutoksena rikoslakia muutettiin nyt niin että jatkossa ei esimerkiksi talousrikoksissa tai vastaavassa syyttäjän tarvitse enää osoittaa kuin syyllisyys itse rikokseen. Mahdollisesti rikollisen toiminnan kautta saadun omaisuuden näyttövelvollisuus on jatkossa rikoksentekijällä. Eli hänen pitää pystyä todistamaan tietyissä tapauksissa mistä omaisuus on saatu ja että se ei ole tulosta rikollisesta toiminnasta. Syyttömyysolettamaan siis tältä osin pieni muutos ja asiantuntijat uskovat tämän osaltaan nostavan myös kynnystä ryhtyä mm. tekemään talousrikoksia. Aiheesta eduskunnan sivuilla myös pidempi pitämäni puheenvuoro tämän päivän istunnosta. Eduskunnan puheenvuoroihini pääsette täältä helpoimmin tuon Eduskuntatyö-linkin kautta.

Istunnosta sitten moikkamaan vielä Lilli Lindblomia. Lilli oli aktiivisesti mukana eduskuntavaalikampanjassani ja nyt myös Riihimäen Kokoomusnuorissa. Riihimäen Lukion toisella luokalla oleva Lilli oli myös työharjoittelussa minulla eduskunnassa ja tänään hieman juttelimme vielä tuosta kokemuksesta ja hieman kokoomusnuortenkin asioista.

Huomenna jatketaan.

 

Kommentit