Kertausharjoitusten määrää ei voida enää laskea – Uuden puolustusministeri Jussi Niinistön pidettävä kiinni sovitusta

Blogi, sunnuntaina 06.09.2015

Viime vuonna puolustuministeri Carl Haglundin johdolla kuluvan vuoden puolustusvoimien määrärahat määriteltiin niin, että useamman laihan kertausharjoitusvuoden jälkeen pystyimme tälle vuodelle nostamaan kertaajien kokonaisumäärän 18 000. Edellisinä kolmena vuonna kun kertausharjoituksiin oltiin kutsuttu vain alle 5000 kertaajaa. Se oli kestämätön taso ja reserviläisarmeijan osaamistaso oli uhattuna.

Nyt olen huolestuneena seurannut seuraavan talousarvion valmistelua. Paraikaa siis tehdään valtion talousarviota vuodelle 2016 ja nyt on ilmassa vaara, että puolustumisnisteri Jussi Niinistön aikana tehdyllä puolustusbudjetilla jälleen joudutaan leikkaamaan kertausharjoitusmääriä. Tänä vuonna Puolustusvoimien reserviläisille järjestettävät kertausharjoitusmäärän yli kolminkertaistuminen siis olisi jäämässä vain vuoteen.

RUL:n eli Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti esittikin tänään mysö huolensa tilanteesta toteamalla, että ”maan, jonka puolustusratkaisu perustuu reserviläisistä koottuun kenttäarmeijaan, uskottavuus ei kestä enää yhtään laihaa kertausharjoitusvuotta lisää. Tämä ei vaan ole enää vaihtoehto.”

Vaikka siis hallitusohjelmaneuvotteluissa sovimme, että nyt puolustusbudjettia korotetaan Ilkka Kanervan parlamentaarisen työryhmän esitysten mukaisesti niin tästä huolimatta ensi vuodelle on suunniteltu leikkauksia nimenomaan puolustusvoimien toimintamenoihin. Toisella kädellä siis annettaisiin rahaan lähinnä materiaalihankintoihin yms. ja siitä puhutaankin suurella äänellä, mutta samaan aikaan ollaan hiljaa siitä, että viime hallituskaudesta poiketen nyt puolustusvoimiin kohdistuu näitä teknisenkehyksen säästöjä. Ne siis aiemmin on jätetty tekemättä PV:n osalta.

Reserviupseeriliitosta todetaankin, että ”Reserviläisten toimintakyvyn, osaamisen ja motivaation kannalta on kuitenkin ratkaisevan tärkeää, että tänä vuonna pitkästä aikaa tyydyttävälle tasolle saadut kertausharjoitusvuorokaudet saadaan pidettyä tämän vuoden tasolla. Yhtä lailla tärkeää on, että vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen ja maanpuolustusjärjestöjen tuki pysyy vähintään tämän vuoden tasolla.”

Tilanne on siis kestämätön ja sietämätön ja se tulee korjata nyt alkavassa budjettiriihessä. Hallitusneuvotteluissa kuitenkin vallitsi täysi yksituumaisuus siitä, että uskottavasta maanpuolustuksesta nyt huolehditaan ja että puolustusvoimien leikkaukset ja säästöt ovat mennyttä aikaa ja nyt puolustukseen panostetaan. Tässä on nyt siis uuden puolustusministerin näytön paikka. Sovitusta on pidettävä kiinni.

Muutenkin puolustusvoimia tai oikeastaan puolustusministeriötä vaivaa nyt jonkinlainen käymistila. Erinomaisesti työnsä hoitanutta kansliapäällikkö Arto Rätyä ollaan nyt vaihtamassa toiseen sinänsä hyvään ja osaavaan mieheen nykyisen puolustusministerin toimesta. Asia ei kuitenkaan ole edennyt kahteen viikkoon ja syynä nimenomaan se, että käytännössä kaikki muut ministerit ja puolueetkin ovat olleet tyytyväisiä nykyisen kansliapäällikön työhön. Vaihtoon siis tulisi olla erittäin hyvät ja painavat syyt ja nyt näyttää siltä, että tällaisia ei ole ja asian valmistelu venyy.

Tänään Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala antoi vahvan tuen Rätylle toteamalla Verkkouutisissa, että ”Meidän tietojemme ja kokemustemme perusteella Arto Räty on toiminut tehtävässään erinomaisesti. En näe syytä häntä vaihtaa.” Rantala totesi ”yllättyneensä monien muiden tapaan siitä, ettei Räty voisikaan jatkaa tehtävässään. Rädyn jatkokautta pidettiin upseerienkin piirissä itsestään selvänä, mikä näkyy käytännössä siinä, että virkaan haki vain muutama henkilö eikä hakuprosessi noussut julkisuuteen.” ”Rantalan mukaan upseerikunnassa arvostetaan etenkin Rädyn koulutusta, laaja kokemusta ja osaamista puolustusvoimista, puolustuskyvystä ja kansainvälisistä tehtävistä. Räty on käynyt kadettikoulun toisin kuin Juusti.”

Rantala totesi samassa haastattelussa varsin voimallisesti, että ”Kyllä varmaan upseerikunta on sitä mieltä, että Räty olisi parempi tai hyvä vaihtoehto tähän tehtävään.”

Mutta puolustuministeri Jussi Niinistö tekee itse päätöksensä kansliapäälliköstä. Mielenkiintoista on päätöksen ja valinnan jälkeen nähdä esittelymuistio tai perustelumuistio mihin päätös on perustettu. Ministerin erityisavustaja totesi aiemmin niiden tulevan päätöksen jälkeen julkisiksi.

Paras valittakoon.

Rautaa ja Petroolia keräsi Riihimäelle tuhansia vanhojen koneiden ystäviä.

Tänään kävin joka syksyiseen tapaan katsomassa vanhoja koneita Riihimäen Messupuistossa. Rautaa ja Petroolia -tapahtuma oli jälleen kasvanut aiempia vuosia suuremmaksi ja ehkä eilisen sadesää oli taannut sen, että tänään väkeä oli lähes tungokseksi asti. Paikka on kuitenkin mitä parhain tällaisille isoillekin tapahtumille ja kenttä ja nurmi kestää ja hienossa kunnossa paikat tänään olivatkin.

11953082_10153624897256670_8452308047665579507_n

Muutama herkkupala vielä. Rautaa ja petroolia ei petä. Upea tapahtuma ja kasvaa vaan…

11951132_10153624709116670_421268774908023270_n 11986594_10153624918481670_8504954903221001155_n 11951822_10153624890781670_8847547528016018612_nKahden puolen tietä Lasimuseon ympäristössä oli tänään jos jonkinlaisia koneita ja erilaisia näytöksiä. Oli mukava saada näyttää lapsille aito ja elävä tiekarhu. En tiedä miksi niiden annettiin lähes sukupuuttoon kuolla. Monilla sorateillä olisi kesäaikaan ja talviaikaan milteimpä kaikille teillä niille käyttöä. Pitäisiköhän ”kloonata” tiekarhut takaisin arkeen liikenneministeri Anne Berner?

Traktoreita oli kymmeniä kuten myös eri-ikäisiä kuorma-autoja ja vaikka mitä. Ja totta kai paljon myös rompetorimyyjiä eli varaosaa löytyi kaikkeen vanhaan. Ja hyviä olivat myös Hyrian Ravintolateltan herkut ja erinomaista nuorten palvelu. Kiitos siis ammattikoulun opiskelijoille.

Hieno tapahtuma ja ensi vuonna tullaan jälleen. Ja suosittelen teillekin jos ette ennen ole mukaan tulleet. Kauempaakin kannattaa matkata.

Mutta nyt kello 21.25 ja Formulat ja koripallot – molemmissa pettymykset – nyt takana ja takana myös tämä pyhäpäivä. Huomenna ympöristölupa-asioita, motorsportasioita ja kotikunnankin asioita kalenteriin merkittynä. Täysi työpäivä siis Hämeessä.

Kommentit