Eduskunta keskustelee taloudesta – Nyt voidaan jo puhua pienestä ihmeestä talouden käänteessä

Blogi, tiistaina 17.04.2018

Tänään eduskunnassa keskustelimme hallituksen talouden kehysriihen ratkaisuista. Paketti on hieno kokonaisuus vastuunkantoa, välittämistä ja ratkaisuja. Hallitusohjelmaneuvotteluissa keväällä 2015 sovittiin viisi tavoitetta talouden näkökulmasta. Takana oli silloin jo monta velkaantumisen vuotta ja olimme käytännössä kohti konkurssia ja tilannetta missä emme enää voisi edes itse asioistamme päättää vaan ne saneltaisiin ulkopuolelta Kreikan tapahtumien tapaan. Vaikka muun maailman ja itseasiassa koko Euroopankin talous jo kasvoi, niin meillä talous junnasi paikallaan ja työttömyys paheni.

Taloutemme kuntoon laittamiseksi päätettiin, että velkaantuminen taitetaan suhteessa bruttokansantuotteeseen, velanotto täytyy saada loppumaan, työllisyysaste nousemaan 72%, maahamme 110 työllistä lisää ja kokonaisveroaste ei saa nousta. Nämä tavoitteet olivat kovia ja osan mielestä jopa mahdottomia.

Nyt kolme vuotta myöhemmin voidaan todeta, että näihin tavoitteisiin olemme pääsemässä ja uskallan jo sanoa kehysriihen vastuullisuuden jälkeen, että pääsemme. Kaikki viisi kestävän talouden tavoite saavutetaan sovitussa aikataulussa. Tähän pääseminen on vaatinut kipeitäkin, kaikkiin meihin kohdistuneita säästöjä, mutta nyt talous kasvaa, työllisyys paranee ja työttömyys vähenee.

Nyt 2018 maaliskuussa työllisyysasteemme nousi jo 71,1 prosenttiin. Se on muuten maamme paras työllisyysasteluku 27 vuoteen. Tällaisiin lukuihin ei siis päästy edes Nokian menestysnosteessa. Mutta rehellistä on todeta sekin, että ei edes tuo meidän asettama 72% työllisyysaste vielä riitä maallemme, vaan 2030-luvulta selvitäksemme on rima nostettava pohjoismaiselle tasolle 75 prosenttiin.

Tämän hallituskauden kolme ensimmäistä vuotta ovat alleviivanneet myös sitä tosiasiaa mitä kevään 2015 eduskuntavaalien alla puhuimme. Sellaista talouskasvua ei tule eikä ole myöskään tullut mikä korjaisi maamme talouden haasteet. Nyt keskellä erittäinkin vahvaa talouden kasvukautta maamme velkaantuu edelleen. Siksi kehysriihessä täytyi pitää kiinni tiukasta talouspolitiikasta, jotta velaksi eläminen saadaan loppumaan. Itse uskon, että tässä itseasiassa on syys siihenkin miksi samalla politiikalla toisen päähallituspuolueen kannatus nousee ja toisella laahaa. Toista äänestäneille tämän kauden myös vaikeat päätökset tulivat yllätyksenä ja toista äänestäneet tiesivät, että säästöjä tulee ja talous laitetaan nyt kuntoon. Joskus joku varmasti tutkii näitäkin vaalien alla käytyjä puheita mm. leikkaustarpeesta ja puheiden vaikutuksesta vaalitulokseen ja sitten vaalien jälkeen tehtyjä ratkaisuja verrattuna niihin.

Valtiovarainvaliokunnassa tänään kävimme taloustilannetta läpi valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla.

Nyt onneksi tilanne jo toisenlainen ja isot säästöt jääneet taakse ja valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla kehysriihessä tehtiinkin joukko tarkasti suunniteltuja ja kohdennettuja täsmätoimia. Panostuksia päätettiin laittaa sinne missä niitä eniten tarvitaan. Kaikista pienituloisimmille eläkeläisille kohdennettiin jo kolmas takuueläkkeen korotus. Päiväkoteihin ohjataan lisää rahaa. Tällä varhaiskasvatuksen tasa-arvorahalla haluamme taata jokaiselle lapselle asuinpaikasta riippumatta hyvän ja laadukkaan varhaiskasvatuksen. Toisenasteen opiskelijoille kohdennetaan opintotuen erityinen materiaalikorotus, niin ettei yhdenkään nuoren opiskelu ammattikoulussa ja lukiossa jäisi ainakaan rahasta kiinni. Ja pienimpiä päivärahoja korotetaan peräti 80 euroa kuukaudessa. Opposition vaatima indeksijäädytysten poisto olisi jättänyt tämän korotuksen vain 8 euroon. Ja myös lääkekattoa lasketaan. Ja paljon muuta.

Oman haasteensa muodostaa myös se, että samaan aikaan kun maassamme on edelleen noin 250 000 työtöntä niin useampaan kymmeneen tuhanteen avoimeen työpaikkaan ei löydy tekijöitä. Tätä helpottamaan suunnataan nyt merkittävästi lisäpanostuksia muuntokoulutukseen, lisäkoulutukseen ja täydennyskoulutukseen. Nuorten työllistymismahdollisuuksia myös helpotetaan ja rohkaistaan yrittäjiä palkkaamaan lisää työntekijöitä.

Vastuullinen talouspolitiikka siis piti ja lopultahan kunnossa oleva ja vahva valtiontalous on myös köyhän paras ystävä. Silloin hyvinvointiyhteiskunta pysyy kunnossa ja pystyy huolehtimaan jokaisesta suomalaisesta.

Tänään eduskunnassa aamu alkoi puolustusvaliokunnassa kyberturvallisuuden professori Jarno Limnellin äärimmäisen mielenkiintoisella kuulemisella. Sitten Hämeen ja Pirkanmaan kansanedustajien yhteinen tapaaminen missä esillä mm. pääradan ajankohtaiset asiat. Valtiovarainvaliokunnassa jatkoimme Soten talouskulman läpikäyntiä ja sitten täysistunto missä tämä talouden isokuva esillä.

Kello 20.38 ja kotona. Tämänpäiväinen kehysriihen keskustelu oli kyllä mielenkiintoinen. Valtiovarainministeri Petteri Orpo sai kertoa eduskunnalle hyviä talousuutisia ja niiden valossa opposition aiemmat puheet joutuivat vähintään outoon valoon. Oppositiohan haukkui ja syytti, että hallituksen toimet eivät toimi, mutta nyt kaikki näyttää, että ne toimivat. Ajattelin palata tähän hieman laajemminkin huomenna. Nyt pitkä päivä takana ja huomenna jatketaan.

Tagit: BKT, kehysriihi, talous,

Kommentit