Kansanedustaja Timo Heinonen: Nyt saadaan apua väsymysoireyhtymästä kärsiville

Uutiset, maanantaina 10.12.2018

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan jäsen Timo Heinonen on tyytyväinen hallituspuolueiden tekemään määrärahalisäykseen väsymysoireyhtymän tutkimiseen. Keskustan, Kokoomusten ja Sinisten valtiovarainvaliokuntaryhmät päättivät lisärahoituksesta valtion ensi vuoden talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS) on etiologialtaan tuntematon oireyhtymä, johon liittyy vakava toimintakyvyn heikentyminen. Suomessa ei ole olemassa kansallisia linjauksia taudin tunnistamiseksi eikä myöskään hoidosta ja sosiaalietuuksien myöntämisestä.

-Hyvä käytäntö -suositusten laatiminen parantaa kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien potilaiden hoitoa, kuntoutusta ja yhdenvertaisuutta. Tässä on monet perheet olleet aktiivia ja todellakin huolissaan ja voimattomiakin, kun apua ja hoitoa ei ole saatu usein lapsille, mutta myös jo aikuisiksi ehtineille potilaille. Olen itsekin heistä tavannut monia ja olen tyytyväinen, että nyt saamme asiaa eteenpäin, toteaa Timo Heinonen.

Valtiovarainvaliokunnan hallituspuolueet päättivät kunta- ja terveysjaostossa lisätä ensi vuodelle valtion talousarvioon 200 000 euroa väsymysoireyhtymästä  kärsivien auttamiseksi Hyvä käytäntö -suositusten laatimiseksi ja kansallisten Käypä hoito -suositusten päivittämiseksi.

-Olen tyytyväinen, että lopulta asiassa edetään. Ei voi olla niin, että nämä usein lapset jäävät meidänkaltaisessa maassa ilman hoitoa.

Kommentit