Kansanedustaja ja valtionliikuntaneuvoston jäsen Timo Heinonen: Veikkausvoittovarojen tulevaisuus huolettaa – Tälle vuodelle isot liikuntarakentamisen tuet Forssaan, Lahteen, Kärkölään ja Orimattilaan

Uutiset, tiistaina 21.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on toiminut yli 13 vuoden ajan urheilun ja liikunnan asioiden parissa Valtion Liikuntaneuvostossa. Vuosien aikana on jaettu satoja miljoonia rahaa mm. liikunnalle ja urheilulle. Myös sadat eri liikuntapaikat ovat saaneet rakentamisavustuksen VLN:n lausuntojen mukaisesti Veikkausvoittovaroista. Kuluvan vuoden rakentamisrahat olivat liikuntaneuvoston käsittelyssä tiistaina ja vielä jaettavaksi esitetään normaalin suuruinen rakentamisavustus.

-Tämän vuoden liikuntapaikkarakentamisen kokonaistuki oli vielä totutulla tasolla. Listalla ovat mm. Forssan Monikylän Liikuntahalli (692 000€), Lahden jäähallin oheisharjoittelutilat (542 000€), Kärkölän liikuntahalli (750 000€) ja Orimattilan uimahallin ja urheiluhallin toinen vaihe 600 000. Kaiken kaikkiaan esitämme tälle vuodelle tukea 25 hankkeelle yhteensä yli 20 miljoonaa euroa. Lisäksi aluehallintovirastojen kautta tuettaviksi tulevat vielä kymmenet pienemmät liikuntapaikat mm. lähiliikuntapisteitä ja kuntopaikkoja noin 8 miljoonalla eurolla, luettelee Timo Heinonen, joka toimi viime kaudella VLN:n varapuheenjohtajana ja aiemmin vastasi myös edelleen voimassa olevan liikuntarakentamista ohjaavaa Suunta-asiakirjan valmistelusta.

Valtion Liikuntaneuvoston hyväksymällä listalla on Lappia lukuunottamatta suurempia liikuntarakentamisen hankkeita kaikkien AVI:ien alueilta eniten Etelä-Suomesta.

-Kanta- ja Päijät-Hämeen tilanne on varsin hyvä. Etelä-Suomen rahoista, joista kilpailee myös Helsinki, koko pääkaupunkiseutu ja Uusimaa niin esitämme tänne tukea neljälle isommalle hankkeelle. Toivottavasti tilanne säilyisi samankaltaisena jatkossakin. Korona-kriisin ja myös muista syistä veikkausvoittovarat tulevat vähenemään tänä vuonna pahimmillaan jopa 200-300 miljoonaa aiemmasta miljardista ja jatkossakin merkittävästi. Tämä haastaa kaikkea sitä mitä veikkausvoittovaroilla on totuttu kustantamaan urheilusta ja liikunnasta taiteeseen ja kulttuuriin, totesi Timo Heinonen.

Koronan aiheuttamat määrärahamenetykset on päätetty korvata, mutta pysyvämpiäkin muutoksia on ollut jo kauemmin nähtävissä.

-Pidän tärkeänä, että rahoituspohjaa voidaan vahvistaa muulla tavalla. Meillä on mittava tarve liikuntapaikkarakentamiselle jatkossakin ja myös iso määrä peruskorjausikään tulevaa tai siellä jo olevaa rakennuskantaa, muistuttaa Heinonen.

Valtion Liikuntaneuvoston esitys menee Opetus- ja kulttuuriministeriöön urheiluministerin vahvistettavaksi ja tuet on tarkoitus saada kuntien käyttöön kevään aikana.

-Alkava kesä on varmasti hyvää aikaa rakentamiselle. Näillä hankkeilla voidaan myös elvyttää hyvin paikallistasolta myös rakennusalaa. Ja tietenkin erilaisten erityisesti lähiliikuntapaikkojen ja luontoliikuntapaikkojen merkitys on korostunut nyt koronaviruksen sulkutoimien aikana. Mutta toivottavasti taas pian myös urheiluhallit ja -uimahallit saataisiin auki ja sulkutoimien aikana myös kuntien etänä tarjottavien mm. tuolijumppien ja muiden merkitys kasvaa. Niitä toivottavasti kunnat tarjoaisivat nyt kasvavassa määrin.

Kommentit