Kokoomuksen Timo Heinonen: Ravintola-alan tuki ja alv-palautukset tulevat viime hetkillä?

Uutiset, keskiviikkona 22.04.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen on tyytyväinen tuoreisiin uutisiin, joiden mukaan hallitus olisi lopulta suunnittelemassa ravintola- ja kahvila-alalle omaa perustuslakivaliokunnankin edellyttämään tukea ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) olisi viemässä eteenpäin Kokoomuksen esittämää yritysten alkuvuoden ALV-palautuksia.

-Nämä ovat hyviä uutisia. Joka kymmenes yritys on jo siinä tilanteessa, että seuraavasta kuukaudesta ei enää selvitä. Nyt pitää saada rahaa nopeasti auttamaan näitä yrityksiä ja esittämämme arvonlisäverojen palautus on tässä nopea ja konkreettinen keino. Toivottavasti muut puolueet hallituksessa eivät tätä enää estä, kommentoi Timo Heinonen tuoreita tietoja.

Kokoomus esitti omassa valtion lisätalousarvion vastalauseessa arvonlisäverojen palautusta alkuvuoden osalta yrityksille. Myös ravintola- ja kahvila-alalle kokoomus esittää omaa erityistä 200 miljoonan euron tukea.

-Olemme ihmetelleet, että pääministeri Sanna Marinia (sd.) myöden hallituksesta on tätä ravintola- ja kahvila-alan tukea harattu vastaan. Näiden yritysten liiketoiminnan maamme hallitus kuitenkin erityisellä lailla kielsi ja tämä loukkasi mm. perustuslain suomaa omaisuudensuojaa ja elinkeinonvapautta. Tämä on vahva peruste sille, että alalle tulee osoittaa omaa korvamerkittyä tukea. Nyt pitää varmistaa, että tuki menee kaikille alan toimijoille ja ilman turhaa byrokratiaa, toteaa Heinonen.

Heinonen pitää välttämättömänä, että myös muut käytännössä vastaavaan tilanteeseen joutuneet eritykset huomioidaan.

-Esimerkiksi, kun koulut suljettiin niin käytännössä koulukuljetuksista vastaavien yritysten liiketoiminta ”kiellettiin”. Ja kun koulukuljetuksia tarvitaan myös tämän kriisin jälkeen niin on erityisen tärkeää auttaa nämäkin elinvoimaiset yritysten yli kriisin.

Yhteiskunnan selviämisen kannalta on keskeisen merkityksellistä se miten suomalaiset yritykset ja työpaikat selviävät tästä kriisistä.

-Jos yksikin ennen koronakriisiä moitteetta toiminut yritys kaatuu ja sen työpaikat menetetään yrityksen odottaessa lopulta myönteisenä tulevaa Koronan yritystukipäätöstä, niin silloin voi sanoa järjestelmän toimivan huonosti. Tarvitaan mm. tämä alv-palautus ja totta kai tietyt erillistuet silloin, kun nämä eivät auta, toteaa Timo Heinonen.

Kommentit