”Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitäisi tulla toimeen”

Blogi, maanantaina 18.05.2020

Näin aikanaan opetin opettajana koululaisilleni.

”Kaikista ei tarvitse tykätä, mutta kaikkien kanssa pitäisi tulla toimeen”

Tämä vanha opettajan oppini tuli mieleen, kun kuuntelin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hyökkäystä ja asennetta eduskunnan oppositiota kohtaan ja erityisesti kokoomusta kohtaan. On todella valitettavaa, että pääministerimme asenne on oppositiota kohtaan tällainen mitä viikonloppunakin simme kuulla ja kokea. Nyt, kun päällämme on lähivuosikymmenien ehkä suurin kriisi niin olisi tärkeää, että pääministeri pyrkisi laajaan yhteisymmärrykseen ja yhdessä tekemiseen myös eduskunnassa.

Pääministeri tuntui menettäneen hermojen hallintansa, kun julkisuudessa on käsitelty hallituksen tiedonpanttaamista eduskunnan suuntaan eli eduskunnan isoja tiedonsaannin ongelmia. Näitä nyt myös perustuslakivaliokunta on joutunut selvittämään. Ja toisena sitten hänen käytöksensä eduskunnan kyselytunneilla missä kansanedustajien kysymyksiin ei vastata ja vastauksissa kierrellään ja kaarellaan. Räikein oli pääministeri Marinin oma toteamus, että hallitus kertoo asioista kyselytuntia seuraavana päivänä omassa tiedotustilaisuudessa. Eli asioista halutaan kertoa kyllä medialle, mutta ilman opposition mahdollisuutta haastaa ja kysyä. Tilanne on eduskunnan arvovallan ja parlamentarismin kannalta vakava ja huolestuttava ja toivottavasti eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ja puhemiesneuvosto tähän puuttuu. Nyt tuntuu, että kyselytunnit ovat hallitukselle vain viikon paha hetki jota halutaan väistää ja välttää kuin koronaa. Ja sehän ei saa eduskunnalle sopia ja ei myöskään vahvan parlamentarismin maallemme.

Ja tosiasiahan on sekin, että hallituksen koronalinjat ovat muuttuneet, kuin Sosiaali- ja terveysministeriön maskiohjeistukset konsanaan. Varsinainen koronastrategia tuntuu ontuvalta ja alati muuttuvalta ja se vaikeuttaa myös osaltaan kaikkien myös virkamiesten toimia koronakriisissä.

Eduskunnan kuvapalvelu

Huolestunut täytyy myös olla siitä, että jos pääministerimme paineensietokyky on tällaisella tasolla. Edessä nimittäin maamme hallituksella on vaikea tilanne viimeistään syksyllä ja silloin pitäisi hermon kestää ja paineensietokyvyn olla aivan eri luokkaa kuin mitä se nyt Marinilla on.

Tärkeää siis hillitä itsensä ja suvaita myös heitä, jotka ovat erimieltä. Eniten muuten politiikassa oppii yleensä keskustelemalla ja kuuntelemalla heitä joiden kanssa on eri mieltä.

Niin… ja opettihan se äitikin, että kaikesta ruuasta ei tarvitse pitää, mutta maistaa pitää.

Tänään aamusta ensin koronaryhmän etäkokous ja päivällä sitten kokoomuksen hallitusryhmä ja Lopen kunnan puheenjohtajisto.

Illalla tänään vielä etänä Lopen kunnanhallitus. Teimme pienen korjauksen viime vuoden tilinpäätökseen. Virhe ei johtunut kunnan omista toimista tai talouspuolemme virheestä vaan uuden Sarastian tekemistä virheistä. Sarastian palkkahallinnossa on laskettu lomapalkkavelka liian pienellä prosentilla. Sama virhe oli toistunut myös Riihimäellä ja Hausjärvellä ja tämä pakotti korjaamaan tilinpäätöstä. Mutta edelleen reilusti ylijäämäisenä eli reilun 850 000 euroa.

Alkuperäinen lomapalkkavaraus oli laskettu prosenteilla 4,2, 3,5 ja 2,8. Prosenttien olisi pitänyt olla 6,0, 5,0 ja 4,0. Vanhoja prosentteja korotettiin kertomalla luvulla 1,4285, jotta saatiin sama tulos, kuin olisi laskettu uusilla prosenteilla. Muutoksen kokonaisvaikutus oli noin 176 750 euroa. Tilikauden 2019 ylijäämä 852 458,74 euroa kirjataan oman pääoman yli/alijäämätilille.

Päätimme tänään myös laittaa auki uuden Talous- ja hallintojohtajan viran. Aiempaa talouspuolen tehtäväämme hoitanut Marita Forsberg siirtyy Someron kaupungin talousjohtajaksi ja näin meillä siis tarve uudelle viranhaltijalle ja teemme sen hieman enemmänkin viilaten keskushallintoamme. Uusi toimija tulee siis johtamaan talouspuolen lisäksi myös hallintokokonaisuutta kunnanjohtajan sijaisena. Tällä vaikutuksia myös siihen, että  voimme irottaa oman tekijän keskittymään kunnan henkilöstöhallintoon jne. Rakennamme siis 2020-luvun uutta tehokasta ja oikeisiin asioihin keskittyvää keskushallintoa.

 

Kommentit