Marinin hallituksen varmistettava lentovuorot myös Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion maakuntakentille – Ei valtio ole huvikseen päättänyt omistaa Finnairista enemmistöä

Blogi, tiistaina 19.05.2020

Valtion enemmistöomistava Finnair on karsinut lentovuorojaan rajusti muiden lentoyhtiöiden tapaan koronakriisin aikana. Myös kotimaan lentoja on vähennetty paljon. Finnair ei tällä hetkellä lennä normaalisti mm. Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion kentille. Ja pitää muistaa myös yleensä väliinputoajaksi jäävä Lappeenrannan lentokenttä ja sen lentoyhteydet. Lentotauko alkoi jo maaliskuussa ja jukisuudessa olleiden tietojen mukaan se jatkuisi jopa ainakin vuoden ajan ja mahdollista on jopa sekin, etteivät maakuntakenttien lennot ala enää lainkaan.

Finnairin koneet nousevat ilmaan yhä harvemmin ja yhä harvemmalta kentältä Suomessa, jos yritykset suunnitelmat toteutuvat. Marinin hallituksen tuleekin nyt esimerkiksi ostopalveluin varmistaa, että lentovuoroja on jatkossakin eri puolille maatamme.

Tätä ei tietenkään pääministeri Sanna Marinin hallitus saa hyväksyä. Ei ole sattumaa, että Finnairin valtionomistus on haluttu pitää yli 50%. Tällä hetkellä Suomen valtio omistaa 55,81 % eli yli puolet ja on näin ollen Finnair on valtionyhtiö. Ja tämä tarkoittaa sitä, että valtiolla on mahdollisuus yksin ohjata enemmistöosakkaana sitä miten Finnair toimii ja mitä tekee. Hallituksen ei siis omistajaohjauksen kautta tule hyväksyä sitä, että maakuntakenttien lentovuorot loppuisivat kokonaan tai niitä karsittaisiin merkittävästi. Hallituksen tulee esimerkiksi ostopalveluina varmistaa vuorot jatkossakin. Ne ovat maamme elinvoimaisuuden, kasvun ja työllisyyden ja myös ulkomaankaupan näkökulmasta välttämättömiä. Pitää muistaa, että matkustajamäärien perusteella kentistämme vain Helsinki-Vantaa, Oulu, Rovaniemi, Turku, Kittilä ja Vaasa olivat kannattavia viime vuonna. Muut kentät ja lentovuorot tarvitsevat elääkseen tukea, kuten muuten monet junavuorotkin joita hoidetaan VR:n kanssa ostopalvelusopimuksina.

Tärkeää on myös se, että Marinin hallituksen omistajaohjaus antaa ohjeistuksen Finnairille, että suomalaista työvoimaa lomauttaessaan ei ainkaan samaan aikaan ole sallittua palkata ulkomaalaista työvoimaa tehtäviä hoitamaan. Sinivalkoisen firman pitäisi suomalaisen omistuksen kanssa arvostaa myös suomalaista osaamista ja työtä.

Nyt siis Marinin hallitus on kovan paikan edessä. Maakuntakenttien vuoroja oltiin jo ennen koronakriisiäkin alasajamassa. Silloin liikenneministerinä toiminut Paula Risikko ne pelasti. Nyt odotamme samaa keskustalta ja Marinin hallitukselta. Hallituksen tulee tavalla tai toisella varmistaa riittävät ja kattavat lentovuorot eri puolille maatamme.

Me emme kokoomuksessa tule hyväksymään maakuntakenttien lentovuorojen alasajoa ja lopettamista. Periksi emme anna.

Nyt takana jo aamun koronaryhmä ja eduskunnan kokoukset edessä. Matka jatkuu…

….

Kello 19.20 ja juuri Lopen Kokoomuksen ja myös sitä ennen valtuustoryhmämme Teams-kokoukset päätökseen. Mukava ilta hyvien ystävien kanssa. Meillä aivan mahtava porukka ja todellakin ollut näitä ikävä eli onneksi edes näin voidaan yhteyttä pitää. Tänään esillä paljon kotikunnan asioita mm. koulupuolelta ja muutenkin ja myös järjestöpuolen asioita.

Päivän harmillinen uutinen tuli jälleen kerran ravintola- ja kahvila-alalle. Marinin hallitus päätti jatkaa jopa lokakuulle asti varsin kovia rajoitustoimia kahviloiden ja ravintoloiden suhteen. Koko maahan tulee rajoitteet kesäkuusta siis pahimmillaan aina yli viideksi kuukaudeksi niin, että kahviloissa ja ravintoloissa saisi olla enintään puolet normaalista asiakasmäärästä ja myös iltaisin anniskelu tulee lopettaa klo 22. Näin siis mentäisiin koko maassa kaksi viikkoa kerrallaan eteenpäin ja vaikea uskoa, että rajoituksia alueellisesti hallitus suostuisi myöhemminkään purkamaan sillä nytkin siihen olisi ollut varaa mm. ilman koronatartuntoja olevien maakuntien kohdalla. Kuitenkin hallitus päätti samat rajoitteet pitää voimassa koko maassa on koronaa tai ei.

Ongelma tässä on se, että kulut nousevat ns. puoliksi avattuinakin käytännössä lähes 100 prosenttiin, mutta myynti eli tulot jäävät puoleen. Ei ravintolat ja kahvilat tällä tavalla tule selviämään ja tulemme näkemään konkursseja ja työttömyyttä, jos tätä esitystä ei vielä eduskunta ja perustuslakivaliokunta edellytä korjattavaksi. Ymmärrän, että rajoituksia pidettäisiin voimassa alueellisesti siellä missä tarvetta on ja silloin ne myös koettaisiin tarpeellisiksi ja oikeutetuiksi, mutta näin toimien ei rajoitukset tule saamaan kovinkaan suurta kannatusta ja ehkä ei kunnioitustakaan.

Surkea juttu.

Jatkossa yhä useamman lentoaseman odotusaulojen penkit ovat tyhjinä, jos pääministeri Sanna Marinin hallitus ei varmista maakuntalentokenttien lentovuorojen jatkumista.

.

Kommentit