Pääministeri Sanna Marinin hallitus ei joko ymmärrä tai halua ymmärtää – Ravintola- ja kahvila-alaa odottaa konkurssiaalto ja massatyöttömyys

Blogi, keskiviikkona 20.05.2020

Ravintola- ja kahvila-ala on ajatettu syystä tai toisesta poikkeuksellisen tukalaan tilanteeseen. Ensin koko toimialan liiketoiminta kiellettiin poikkeuksellisella kieltolailla ja nyt rajoituksia ollaan jatkamassa koko maassa isoilta osin jopa viisi kuukautta eli lokakuulle asti. Aiempi ravintoloiden ja kahviloiden sulkumääräys loukkasi vakavalla tavalla perustuslain suomaa elinkeinon vapautta ja myös omaisuuden suojaa ja samat ongelmat ovat nyt pitkittymässä loppu vuoteen asti.

Kysyä pitääkin eikä pääministeri Sanna Marinin hallitus ymmärrä toimiensa vaikutuksia vai eikö he välitä?

Kahviloiden ja ravintoloiden toimintaa siis rajoitetaan merkittävästi myös kesäkuusta eteenpäin. Asiakasmäärät rajoitetaan puoleen normaalista ja myös anniskeluaika rajataan jostain kumman syystä kello 22.00 loppuvaksi. Kysyä pitääkin, että miten tämä kellon aika on valikoitunut? Se ei ainakaan voi perustua mihinkään tutkimustietoon vaan uskoisin, että pelkkään poliittiseen päätökseen ja jopa ideologiseen päätöksentekoon. Miten korona olisi kello 22.00 enemmän vaarallinen kuin varttia aiemmin? No ei mitenkään ja ei tällaista kellonaikaa olisi pitänyt asettaa vaan esimerkiksi vain tehdä tietyt toimet etäisyyksien varmistamiseksi mm. ruokaravintoloissa ja varmistaa ja edellyttää hygieniapisteiden riittävyys.

Ja aivan käsittämättömäksi tämän päätöksen tekee se, että Marinin hallitus päätti asettaa samat rajoitustoimet Uudellemaalle, mutta myös koronatartunnoista vapaille alueille kuten Pohjois-Karjalaan ja Itä-Savoon.

Yle uutisoi jo 15.5.2020: ”Suomessa 11 sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu toukokuussa kuun puoliväliin mennessä enimmillään viisi tartuntaa. Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla tartuntoja ei ole toukokuussa paikannettu lainkaan. Viimeisimmästä kirjatusta tartunnasta on kulunut näissä maakunnissa jo kolmisen viikkoa.”

Perustuslakivaliokunta kuitenkin jo ensimmäistä ravintolasulkupäätöstä käsitellessään edellytti, että sulkua ja rajoitustoimia tulee arvioida myös alueellisesti ja myös ajallisesti. Nyt pitääkin kysyä, että mitä pitää Pohjois-Karjalan, Itä-Savon ja Ahvenanmaan tartuntatilanteissa vielä tapahtua (nyt siis siellä ei ole koronatartuntoja), jotta ravintola- ja kahvila-alan rajoitustoimien ikeestä niitä voitaisiin päästää? Mikä on perustuslaillinen oikeus tehdä tällaisia toimia näilläkin alueilla? Onko olemassa sellainen oikeudellinen perustelu määrätä myös näiden alueiden ja muiden tartuntavapaiden alueiden ravintolat, lounaspaikat ja kahvilat edelleen suljettuina pidetyiksi ja myös kesäkuusta eteenpäin rajoittaa niiden toimintaa näin rajulla tavalla?

Esimerkiksi 14.4.2020 Marinin hallitus avasi Uudenmaan rajan eli purki Uudenmaan laipioinnin. Eristys purettiin, koska Uudenmaan ”pitämiselle suljettuna ei ollut enää oikeudellisia perusteluja”.

En siis usko, että oikeudellisia perusteluja näille toimille enää on ja perustuslakivaliokunta tulee puuttumaan tähän. On siis aika tarkastella isoa ja pitkienetäisyyksien maatamme alueellisesti ja päästää myös lounasravintolat ja kahvilat rajoitustoimien ikeestä viimeistään 1.6.2020 alkaen. Rajoitustoimia pitää enää kohdentaa sinne missä niille on tarve ja oikeutus. Oikeutetuksi ja tarpeelliseksi koetut rajoitustoimet myös nauttisivat kohtuuttomiksi koettuja toimia paremmin yleistä hyväksyntää ja kunnioitusta.

Tänään myös eduskunnan Talousvaliokunta sai valmiiksi oman mietintönsä ravintolatuesta. Me emme voineet siihen esitykseen yhtyä. Saimme korjattua Juhana Vartiaisen johdolla esitystä kuitenkin hieman. Esimerkiksi Business Finlandin aiempien kehittämistukien vähentävä vaikutus ravintolatuista poistettiin ja myös tuen laskentakuukausiksi saimme vaihtoehtoisesti tammi-helmikuun rinnalle edellisvuoden huhti-tuokokuun liikevaihdon. Sen sijaan tuen kokonaismäärä ei noussut alan tarvitsemaan 300 miljoonaa ja mm. tämä esti meidän tuen hallituksen paketille. Tulemme siis esittämään vielä täysistunnossa, että tuki korotetaan esitetystä reilusta 120 miljoonasta 300 miljoonaan. Halusimmme myös tuen piiriin ravintoloiden kausityövoiman käytön ja sen saimmekin, mutta korjattavaa jäi paljon. Ala ei tule selviämään hallituksen nyt tekemällä paketilla ja edessä on konkursseja ja työttömyyttä.

Tänään Teams -retkellä eduskunnassa Hämeenlinnan Seminaarinkoulun kolmasluokkalaisia. Mainio porukka! ☀️

Nyt tuntuu siltä, että Marinin hallitus jostain kumman syystä on ottanut ravintola- ja kahvila-alan hampaisiinsa. Onko tarkoitus nyt vain osoittaa toimia yhtä alaa kurittamalla vai mistä on kyse? Tällaisia toimia ei pidä hyväksyä ja tulemmekin esittämään kohtuullistamista näihin. Ei ole perusteita pitää pienten kuntien ja tartuntavapaiden maakuntien kahviloita, lounasravintoloita ja ruokaravintoloita enää rajoitustoimien alla. Nyt pitää antaa tilaa kasvulle siellä missä korona-virus ei ole kiusana.

Kello 21.50 ja kotona. Illalla vielä Pekkalan puulajimetsä sai mustapopelin, hopeapoppelin, pyökin ja pari siperian lehtikuusta. Teki hyvää vähän metsässä kierrellä työviikon jälkeen. Huomista helatorstaita kohden saunan kautta.

 

Kommentit