Pekkalan Hunajatehdas heräilee – Mehiläisiä kiittäminen jopa joka kolmannesta suupalasta

Blogi, torstaina 21.05.2020

Älä läpsäise!

Mehiläiset ja muut pölyttäjät tekevät arvokasta työtä. Itseasiassa hyönteispölytyksen arvo on jopa 153 miljardia euroa. Mehiläisten pölytysarvo on siis jopa 12-kertainen heidän työllään saadun hunajan arvoon nähden. Meillä Suomessa mehiläisten tekemän pölytystyön arvo on vuositasolla yli 60 miljoonaa euroa. Mehiläiset siis käytännössä pölyttävän lähes kaikki, jopa 75-85%, koko maailman kasveista ja näin mehiläisten merkitys ravinnontuotannolle on kiistaton – jopa ratkaiseva. On lisäksi on jopa tutkittu, että 90% kaikesta C-vitamiinista on hyönteispölytysten aikaansaamaa.

Eilen muuten vietettiin maailman Mehiläisten päivää ja ei siis todellakaan vähäpätöisestä päivästä olekaan kyse. Tässä juuri katselen mökkimme Pekkalan Hunajatehtaita. Kaverit siellä heräilevät lämpimään Helatorstain aamuun ja itseasiassa olenkin jo odottanut kavereita töihin, sillä kylmä kevät on pitänyt kaverit sisätiloissa ja samaan aikaan kuitenkin mm. viinimarjat ja muutamat kirsikat ovat jo sinnitelleet vilpoisessakin säässä kukkaan.

Koko maailman ravinnosta siis yli kolmannes on kiinni pölyttäjien ahkeruudesta. Suurin osa marjoista, mutta myös hedelmät ja öljykasvit ovat mehiläispölytteisiä. Voisi siis todeta, että marjojen ja hedelmien lisäksi näiden pörriäisten ahkeruuden varassa on myös suklaahimoisten suupalat kuin myös suolapähkinät ja monet muut. Pölyttäjiä tarvitsevat siis rapsi ja rypsi, mutta myös auringonkukka ja puuvilla, mutta yhtälailla kurkut, sipulit, salaatit, monet yrtit jne. Koko maailman sadasta tärkeimmästä viljelykasvista yli 70 on mehiläisten pölyttämiä. Siis siitä huolimatta, että eniten viljellyt kasvit, kuten riisi, maissi, viljat eikä perunakaan ole mehiläisistä riippuvaisia. Eli karkeasti ottaen voi siis ajatella, että joka kolmas suupala on pölyttäjien ansiota. Kannattaa siis muistaa, että mehiläisten katoaminen ei olisi katastrofi myös koko maailman ruuantuotannon näkökulmasta.

Ja lisäksi mehiläisethän pölyttävät myös luonnonkasvejamme ja ovat muuten mittaamattoman arvokkaitakin myös luontomme monimuotoisuudelle.

Meillä Pekkalassa ystäväni Outi Kekki on hoitanut mehiläispesiä nyt parina kesänä. Viime kesänä suureksi kasvanut yhdyskunta jaettiin kahteen ”talouteen” ja tänä kesänä jos vaan säät suo niin luvassa pitäisi olla reilusti yli 100 kiloa hunajaa. Ehkä jopa 150 kg. Ja itselleni hieman yllätyksenä tuli se, että myös kasvien sadot paranevat paremman pölytyksen myötä. En ollut ajatellut, että omena-, kirsikka- ja luumupuut ja myös marjapensaat voivat pölyttyä huonommin tai paremmin. Olin ajatellut, että ne joko pölyttyvät tai eivät pölyty. Mutta kyllä mehiläisten ahkeruus näkyy sadoissa ja jopa marjojen ja omien koossa. Kaikkien hyönteispölytteisten kasvien koko sato ei siis ole riippuvainen mehiläisisten ahkeruudesta, mutta sato siis paranee jos mehiläiset pölyttävät ne ja esimerkiksi pensasmustikka on täysin riippuvainen mehiläispölytyksestä.

Mehiläisten ja pölyttäjien tilannetta kannattaa siis seurata. Esimerkiksi Yhdysvalloista on raportoitu todella mittavista mehiläisten kuolemista. Pesätappiot ovat olleet jopa 60 prosenttia ja Euroopassakin pahimmillaan on kirjattu jopa 80 prosenttisia kuolemalukuja mm. Espanjasta. Normaalina pidetään noin 5 prosentin mehiläiskuolleisuutta, mutta on meilläkin jo havaittu keskimäärin 15 prosentin mehiläistappioita. Ja luin kerran, että Kiinassa on jo laajoja alueita mistä luonnonpälyttäjät ovat kadonneet kokonaan ja mehiläisten ja muiden työtä tehdään nyt penseleillä ja käsipelillä. Myös viimeisen 50 vuoden aikana hunajantuottajamehiläisten määrä on puolittunut. Huolestuttavia lukuja. Luonnon puhtaana säilyminen on mehiläisille elämän ja kuoleman kysymys. Saasteet ja torjunta-aineet tappavat mehiläisiä.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa mehiläispesiä kuljetetaan peltojen laidoille jopa rekoilla. Näin siis halutaan varmistaa paras mahdollinen sato. Meillä suurin osa mehiläistarhaajien tuloista tulee edelleen hunajasta, sillä pölytyspalveluiden käyttö on osittain vähäistä, mutta koko ajan mehiläispesiä näkee yhä enemmän myös peltojen reunamilla. Se on ns. win-win -tilanne. Ja joka kesä meillekin tilataan yhä enemmän kimalaisten kertakäyttöisiä ns. pahvilaatikkopesiä mm. Espanjasta. Työnsä eli pölytyksen hoidettuaan kimalaisyhdyskunta kuolee.

Pölyttäjien hyväksi kannattaa siis hieman nähdä vaivaakin. Mekin teimme lisäksi keväällä mökillemme lastemme ja kummityttö Elisan kanssa kaksi hyönteishotellia. Meidän nurkissa riittää toki lahopuuta ja metsää ja niittyä muutenkin, mutta näiden hotellien merkitys esimerkiksi kaupunkialueilla on erittäin merkittävä. Siis siellä missä piahat ovat millintarkasti leikattua nurmikkoa ja kaikki muu kivetystä ja asfalttia. Kannnustan siis tekemään tai ostamaan omaankin pihaan yhden tai kaksi hyönteishotellia.

Hyönteishotelliin eksyy ja sieltä turvaa saavat mm. uhanalaisten erakkomehiläiset ja myös kimalaiset. ”Leppäkertut, harsokorennot, pihtihäntäiset ja kärpäshukat auttavat puutarhassa hävittämällä suuren määrän tuhohyönteisiä. Hyönteishotelli tulisi ripustaa aurinkoiselle, tuulelta ja sateelta suojatulle paikalle lounas-etelä-kaakko -suunnalle. Hotellin tulisi olla 1-2 metrin korkeudella ympäröivän kasvillisuuden yläpuolella.” Näin neuvottiin hyönteishotelleista kertovalla sivulla.

Ilman pölyttäjiä ei tule ruokaa. Ei myöskään meille ihmiselle.

….

Kello 20.56 ja Helatorstai päättymässä.

Kaunis kevätpäivä tämä olikin ja tänään nuo mehiläiset aloittivat sitten todenteolla tämän kevään urakan. Aikamoista vilskettä pesillä. Hunajaa siis tulee. Toivotaan nyt muutamaa sateetonta päivää, että pölytys saadaan myös marjapensailla ja hedelmäpuilla hoidettua. Muutaman kukinta nimittäin loppunee jo seuraavaan sateeseen.

Mukava päivä. Rakas Äitini vietti tänään syntymäpäiviä ja perhepiirissä söimme tänään erittäin hyvää Marskin Majan ruokaa ja nautimme yhdessä olosta. Tärkeä päivä ja ihana oli olla hetki lähekkäin. Onnea vielä Rakas Äiti ja Mummu!

Iltapäivällä vielä tänään Pekkalassa kävi ystäväperheitä kahvittelemassa ulkosalla. Sekin teki hyvää.

Huomenna sitten viikon viimeinen työpäivä. Nyt ei eduskunnassa täysistuntoa eikä valiokuntia, mutta pari isompaa juttua työnalla. Niiden parissa sitten huominen päivä ja toivottavasti ne tässä saadaan eteenpäin lähiaikoina. Ja myös ensi maanantain valtiovarainvaliokunnan vastalause vielä työnalla ja siinä esillä mm. ravintolatuen tasokorotus ja myös maakuntalentokenttien lentovuorojen varmistaminen.

 

Kommentit