Isku poliisia kohtaan on isku meitä kaikkia kohtaan – Poliisimiehen surma työtehtävässä järkyttää

Blogi, lauantaina 18.06.2016

Työtehtäväänsä suorittanut poliisi sai surmansa viimeöisessä ampumatapauksessa. Toinen poliisi haavoittui vakavasti ja taistelee hengestään. Hyökkäys poliisia vastaan on isku meitä kaikki vastaan ja isku demokratiaa kohtaan. Poliisi joka tekee työtään meidän kaikkien turvallisuuden takaamiseksi ja varmistamiseksi on raukkamainen kohde. Poliisi on järjestäytyneen yhteiskunnan yksi kivijalka, joka on meitä kaikkia varten.

Nöyrin ja kunnioittava osanottoni surmansa saaneen poliisin läheisille ja koko poliisikunnalle. Toivotaan, että elämästään taisteleva poliisi selviää ja kuntoutuu. Ajatukset ja rukoukset hänen luokseen.

Vihdin tapaus osoittaa jälleen sen, että tiukinkaan aselaki ei pysty tällaisia tapauksia estämään. Tapauksessa itseasiassa järjestelmämme toimi aivan oikein. Surmaajalta oli peruttu aiemmin kaikki aseluvat eikä hänellä ollut lupaa mihinkään aseeseen. Rikoksessa 67-vuotias itsensäkin surmannut mies käytti kuitenkin luvatonta ja lainvastaista sarjatuliasetta. Asetta mitä ei hänellä olisi pitänyt eikä saanut olla. Tiukkakaan lainsäädäntö ei siis pysty tällaisia rikoksia estämään – valitettavasti.

Ennakkotietojen mukaan myös poliisit olivat tilanteessa ns. ajantasalla – eivät siis tulleet yllätetyiksi. Varustus oli tilanteessa oikea ja paikalla oli lukuisia poliisipartioita. Tällaiset vakavimmatki riskit suuresti arvostamaani poliisin tehtävään kuitenkin sisältyy ja sen myös poliisit itsekin tiedostavat ja tietävät. Kenen tahansa ampuminen ja tappaminen, mutta ennen muuta poliisin, on raukkamaista ja surullista.

Olen pian työnsä sisäministerinä päättävän Petteri Orpon kanssa samaa mieltä, että ”tällaisten ampumatapausten ennaltaehkäiseminen kokonaan on varmaan mahdotonta, mutta siihen pitää pyrkiä” ja ennen muuta ”yhteiskunnan palvelujen ja turvaverkkojen pitäisi toimia niin, että tunnistetaan, jos jollain on vaikeuksia. Riskit pitäisi tunnistaa ajoissa ja sitä kautta ennaltaehkäistä ne.” Orpo muistutti, että poliisi on jo pitkään sanonut, että suurin turvallisuusuhka maassamme ovat niin sanotut yksinäiset sudet, eli henkilöt jotka ovat syrjäytyneitä tai sairaita, ja jotka voivat tehdä jotain harkitsematonta. Tämä vaikuttaisi menevän siihen kastiin.

Voimia ja ajatuksia kaikille joita tämä tapaus on koskettanut ja järkyttänyt. Tänään en blogissani halua kirjoittaa muuta kuin osoittaa suurimman kunnioitukseni tehtävässään kuolleelle poliisille ja vakavasti haavoittuneelle poliisille ja koko poliisikunnalle. Arvostan.

 

Kommentit