Hyvää Veteraanipäivää – Suomi 100 juhlia ei olisi ilman heitä

Blogi, torstaina 27.04.2017

Vaarini Paavo Heikkilä vanhan Suomen Armeijan auton puikoissa.

Tänä vuoden Kansallisen veteraanipäivän teema on ”Sinun veteraanipäiväsi – Din veterandag”. Teemalla halutaan tuoda esille, että Veteraanipäivä on meidän kaikkien yhteinen juhla. Kunniavieraita ovat totta kai sotiemme veteraanit läheisineen.

Muutama vuosi sitten tunnus oli puhutteleva; ”Tämä maa ei koskaan sortua saa – eläköön Suomi!”. Se viittasi jo tähän itsenäisyytemme 100. juhlavuoteen, mutta myös sotiemme veteraanien ja lottien merkitykseen maamme itsenäisyyden turvaamisessa. Veteraanipäivä on valtiovallan tunnustus maan itsenäisyyden puolustajille.

Veteraanipäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987. Tänään juhlistamme Veteraanipäivää 30. kerran. Miksi juuri 27. huhtikuuta? Siksi, että Lapin sota ja samalla maamme osuus toisessa maailmansodassa päättyi juuri 27. huhtikuuta 1945. Se jäi siis Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi. Tänään Suomi on saanut elää rauhan oloissa siis tasan 72 vuotta.

Jatkan siis tänään omaa Suomi100 -julkaisusarjaani. Olen julkaissut tänä vuonna jo muutamia vanhoja 14-15-vuotiaana tekemiäni haastatteluja Youtubessa. Tänään julkistan ensimmäistä kertaa haastattelun missä vaarini Paavo Heikkilä (s.1903) kertoo Jatkosodan kokemuksistaan. Aiemmin julkaisemani haastattelut löydätte samalta Youtube-kanavaltani: Kansanedustaja Timo Heinonen.

Kiitos ja Kunnia!

Kello 20.12 ja hetki sitten eduskunnasta pois. Tänään saimme erinomaisen uuden oikeusministerin kun meiltä tehtävään valittiin lakimiestaustainen Antti Häkkänen. Olin äärimmäisen tyytyväinen, että puheenjohtajamme Petteri Orpo palautti monen muun asian tapaan myös ministerivalintoihin ammattiosaamisen ja koulutuksen yhdeksi kriteeriksi. On tärkeää, että oikeusministeri on oikeusoppinut ja ei alan koulutus muissakaan ministeriöissä ole pahaksi. Antti on yksi puolueemme isoja nimiä jo nyt, mutta myös tulevaisuudessa ja myös tärkeää laajaa poliittista näkemystä ja osaamista ministeriryhmäämme. Arvostan.

Urheilu- ja kulttuuriministeriksi valittiin perussuomalaisten Sampo Terho. Sampo on myös kokenut poliitikko ja olen aivan varma, että tulee olemaan myös hyvä urheiluministerinäkin. Itse tällä sektorilla olen tehnyt työtä kymmenen vuotta ja tämän tehtävän ministeri myös minulle jatkossakin läheinen työkaveri. Yhteistyö tulee varmasti toimimaan. Ja erinomainen on myös uusi maa- ja metsätalousministerikin vaikka odotinkin, että keskusta olisi tehtävän antanut kokeneelle ja MMM:ää aiemminkin hoitaneelle Sirkka-Liisa Anttilalle. Harmi Hämeen kannalta, että ei päässyt. Mutta Jari Leppä on myös erinomainen ja kokenut maa- ja metsätalouspuolen osaaja ja varmasti tulee tekemään hyvää työtä oman ministeriönsä johdossa. Onnea siis Sampolle ja Jarillekin!

Antti Häkkänen pitämässä kiitospuhetta ryhmäkokouksessamme. Taustalla puheenjohtaja Petteri Orpo ja ryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz.

Päivään mahtui tänään myös puolustusvaliokunnan kokous missä kuulemiset jatkuivat ja sitten työvaliokuntaa, kyselytuntia ja täysistunto. Tänään täysistunnossa mielenkiintoinen keskustelu taloudesta ja talouden isosta kuvasta ja suunnasta. Aika-ajoin hieman hämmentyneenä seuraan tätä SDP:n oppositiopolitiikkaa missä keskustelusta riippuen joko vaaditaan säästöjen perumisia tai sitten vuorostaan tänään arvosteltiin sitä, että taloutta ei ole riittävästi sopeutettu. Tänään arvostelivat jopa sitä, että päätimme panostaa lisää peruskouluihin ns. tasa-arvorahana ja ryhmäkokojen pienentämiseksi kun se kuulemma on säästöjen perumista. Voi aikoja ja voi tyylejä.

Huomenna sitten lyhyt eduskuntapäivä ja siitä kohti vappuviikonloppua. Toivottavasti sääkin ottaisi ainakin pari askelta kesää kohden.

 

 

 

Kommentit