Hyvää Itsenäisyyspäivää – Lastun puhelinkuorissa rakas vaarini ja hänen talvi- ja jatkosodan taistelut

Blogi, perjantaina 06.12.2019

Itsenäinen Suomi täyttää tänään 102 vuotta. Historiamme toki paljon pidempi, mutta vapaana ja itsenäisenä kansakuntana kansakuntien joukossa olemme saaneet kulkea 102 vuotta. Vapautemme on ollut uhattuna useasti ja myös itsenäisyytemme. Jo vuoden itsenäisyyden jälkeen osa kyseenalaisti asemamme, mutta Vapaussodassakin vapaus ja itsenäisyys voittivat. Ja parikymmentä vuotta myöhemmin itsenäisyytemme oli jälleen uhattuna, kun marraskuussa 1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. 105 Talvisodan kunnianpäivää seurasi vielä pidempi jatkosota. Ne koittelemukset kestettiin. Moni perhe menetti kuitenkin poikansa, moni lapsi isänsä ja monet myös äitinsä ja tyttärensä. Uhri oli kallis ja se muisto ei saa himmetä.

Hyvää Itsenäisyyspäivää! Tänään puhelimeni sai uudet kuoret. Rakas vaarini oli mukana vapaussodassa ja myös talvisodassa ja jatkosodassa. Näissä Lastun kuorissa vaarini jatkosodan aikana ja alla taistelut joihin vaarini osallistui. Lopulta haavoittuen ja kantaen pitkän loppuelämänsä päässään venäläisen kranaatin sirpaletta. Kiitos ja kunnia. 🇫🇮

Oma vaarini myös haavoittui. Neuvostoliiton kranaatin sirpale osui vaarini. Loppuelämänsä vaarini, kapteeni Paavo Heikkilä, kantoi ohimossaan sinne kapseloitunutta kranaatin sirpaleita. Se ei haitannut hänen menoa ja heti toivuttuaan, edes jotenkin, hän oli mukana asekätkennässä varmistamassa, että itsenäisyys ei joutuisi enää uudestaan uhatuksi. Tänään tuo sirpale on Lopen hautausmaan mullissa vaarin pitkän elämän päätyttyä. Samoissa mullissa lepää viimeisessä leposijassaan kaiken kaikkiaan 250 sankarivainajaa ja monet sotiemme veteraanit ja lotat, jotka selvisivät sodista ja rakensivat maamme uudelleen. Kiitos ja kunnia heistä jokaiselle.

Kaikkiaan Talvi- ja jatkosodassa kaatui siis 250 loppilaista miestä ja lisäksi kaksinkertainen määrä haavoittui. Kaatuneiden osuus vuoden 1941 henkikirjoitetusta väestöstä oli 2,7% eli huomattavasti koko sotilaspiirin keskiarvoa korkeampi. Vuoden 1947 tienoilla Lopella arvioitiin Lopen Historian mukaan olleen noin kolme sataa sotainvalidiä. Yksin talvisodan aikana sotaorvoiksi jäi 59 loppilaista lasta. Vuoden 1943 päättyessä sotaorpoja oli jo 81.

Puhelimeni uusissa Lastun kuorissa nyt vaarini sodanaikainen kuva ja kaikki taistelu joihin hän osallistui talvisodassa ja jatkosodassa. Mukana ❤️

 

Tänään perinteen mukaan frakkini taskussa on myös vaarini sotilaspassi ja mummini Lotta-merkki. Vasemmassa taskussa – sydämen puolella. Heitä ja kaikkia veteraanejamme ja lottiamme kunnioittaen.

Hyvää itsenäisyyspäivää – Suomi on hyvä maa ja se on tänäänkin puolustamisen arvoinen.

Upea Itsenäisyyspäivän juhla Lopen kirkossa ja sitä ennen Jumalanpalvelus ja kunniakäynti Sankarihautausmaalla. Suomi 102 vuotta! Kiitos ennen muuta tänään upeat nuortemme Venla, Aapo ja Pieti! Suomi on jatkossakin hyvissä käsissä. 🇫🇮

Hieno Itsenäisyysjuhla Lopella ja isossa roolissa siellä nuoret mm. kummityttöni Venla Hatakka ja Pieti Muhonen sekä Aapo Leppikallio. Ja sitä ennen vielä juhlava itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelus. Nyt jo ilta ja Helsingissä. Kohta frakki päälle ja linnaan. On suuri kunnia saada mennä juhlaan ja teen sen nimenomaan menneitä sukupolvia kiittäen ja ylpeänä vapaasta ja hienosta isänmaasta. Kiitollisena.

 

Kommentit