Jos SDP esittää Antti Rinnettä heti uuteen ministerin tehtävään ja keskusta sen hyväksyy, niin eduskunnan tulee äänestää Rinteen luottamuksesta vielä ennen joulua – Uusi YLE gallup kertoo kansan mielipiteen

Blogi, torstaina 05.12.2019

SDP:n ja keskustan pelaaminen sai eilen aivan kummallisia piirteitä. Ensin SDP:n syyttävä sormi osoittikin keskustaan kohun jälkimainingeissa ja demarit vaativat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kurviselta jopa selvitystä keskustan toimista viime päiviltä. Pian tämän jälkeen Kurvinen kertoikin keskustalle kelpaavan myös se, että myös Antti Rinne nostettaisiin samantien takaisin uuteen hallitukseen ministeriksi. Siis henkilö, joka vajaata vuorokautta aiemmin oli menettänyt juuri keskustan luottamuksen ja tätä kautta myös oman hallituksensa eduskunnan enemmistön luottamuksen olisikin nyt samantien luottamuksen arvoinen jatkamaan hallituksessa ja ministerinä. Liekö vielä peräti omistajaohjausministerinä?

Keskustan Kurvisen ilmoitus tuli kaikille täydellisenä yllätyksenä ja sitä pidettiin suoranaisena parlamentarismin ja eduskunnan arvovallan halveksimisena. Oliko ihmeellisen ilmoituksen taustalla joku suurempi kuvio tai jopa uhkaus uusista vaaleista? Mene ja tiedä. Uusiin vaaleihinhan ei keskusta missään tapauksessa reilun 10 prosentin kannatuksellaan ole valmis lähtemään ja niitä pelätään tässä tilanteessa keskustassa kuin ruttoa. SDP taisikin osata pelata pelin politiikan keskustaa paremmin ja keskustan oli pakko syödä kiltisti pääministeripuolueen kädestä.

Jos todella kävisi niin, että SDP nyt esittäisi uuteen joko Marinin ja Lindtmanin hallitukseen ministeriksi eduskunnan luottamuksen menettänyttä Antti Rinnettä niin mielestäni eduskunnan on välttämätöntä äänestää Rinteen luottamuksesta vielä ennen joulua. Ei voi olla niin, että vakavien toimien jälkeen menetetty eduskunnan luottamus korjataan alle vuorokauden sisällä jonkinlaisella kabinettipäätöksellä.

Itse kuitenkin haluan edelleen uskoa siihen, että keskusta ei lopulta tällaiseen ole suostumassa. Julki tulleet Keskustan kentän tuntoja kuvailleet kansanedustajien viestitkin kertovat, että keskustan kenttäväki on menettänyt juuri Rinteeseen luottamuksen täydellisesti ja ei varmastikaan olisi valmis hyväksymään Kurvisen kiepautusta. Kurvisen kikkailun rinnalla alkaa jo Väyrysenkin legendaarisimmat kuviot tuntua varsin normaaleilta. Mitä tämä päivä tuo ja mitä loppu vuosi. En uskalla edes kuvitella.

Ja luulisi myös keskustan lukevan ja tutkivan huolella aamun Ylen gallupin. Keskustan kannatus on romahtanut nyt jo 10 prosentin lukemiin ja syöksy on raju. Tässä ei vielä edes näy nämä uudet Kurvisen ja Kulmunin linjaukset Rinteen jatkon suhteen eli pahalta näyttää, että alakierre jatkuu.

Perussuomalaiset nousee samaan aikaan uusiin ennätyslukemiin ja meillä Kokoomuksessa nyt myös sama nousu kuin PS:llä. Oppositiopolitiikkamme on siis huomattu ja se tuottaa tulosta.

Ja kun samaan aikaan Demareiden kannatus on Rinteen ja Paateron sekoilujen myötä lähtenyt keskustan tapaan rajuun syöksyyn niin politiikan kenttä näyttäytyy nyt aivan erilaisena kuin vielä keväällä. Tänään kysymys kuuluukin keskustalle, että haluaako puolue jatkaa nykyisellä linjalla ja vasemmistohallituksen tukipuolueena vai onko keskustalla valmius katsoa tilannetta uusin katsein?

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Hieno ilta vielä töiden jälkeen  Auto- ja Liikennegaalassa. Oli kunnia jakaa myös palkinto Kymiringille. Nyt vielä Vanajanlinnan Linnanjuhliin .

Kommentit