Keskusta tukemassa Antti Rinnettä uuden hallituksen hallitustunnustelijaksi – Keskusta jäämässä demareiden puristukseen

Blogi, keskiviikkona 04.12.2019

Nyt jo entinen pääministeri Antti Rinne ja hänen vasemmistohallituksensa menetti eilen historiallisesti eduskunnan enemmistön luottamuksen, kun keskustan Eduskuntaryhmä ilmoitti epäluottamuksestaan Rinteelle. Rinne oli pakotettu pyytämään eroa itselleen ja koko hallitukselle, kun selvä enemmistö osoitti epäluottamusta sille. Ilman tätä tänään välikysymysäänestyksessä Rinteen hallitus olisi menettänyt enemmistön tuen ja keskustalaiset olisivat äänestäneet hallituksen epäluottamuksen puolesta Kokoomuksen välikysymyksen kautta.

Julkisuuteen on kerrottu, että epäluottamus Rinnettä kohtaan oli syvää niin keskustan eduskuntaryhmässä, mutta myös kentän väellä. Monista tupailloista ja viime viikonlopun keskustan kahvitilaisuuksista ja muista tuli yhtenevä viesti, että Rinne tulee saada sivuun pääministerin paikalta. Tilanne oli siis täysin poikkeava ja keskustan ratkaisuihin pakottava. Keskustassa ei käytännössä kukaan enää luottanut Rinteeseen ei eduskunnassa eikä maakunnissa ja kunnissa.

Nyt kuitenkin SDP on nokittamassa takaisin ja oikein kunnolla. Demarit esittävätkin eduskunnassa uuden hallituksen tunnustelijaksi ketäpässä muuta kuin Antti Rinnettä. Hänet siihen myös valitaan jos keskusta nyt vajaata vuorokautta epäluottamuslauseensa jälkeen yllättäen taas jo tukeekin Rinnettä. Näin antoi jo ymmärtää aamulla Huomenta Suomessa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Mutta kysymys kuuluukin, että onko keskustan eduskuntaryhmän takki jo kääntynyt ja Rinne saanut luottamuksensa takaisin? Epäilen. Ja mitä sanoo Keskustan kenttäväki? Hyväksyvätkö he nyt samantien Rinteen uuden hallituksen hallitustunnustelijaksi? Epäilen. Nyt keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni onkin todellisen johtajuusnäytön edessä. Kuunteleeko Kulmuni keskustakentän ääntä ja ei hyväksy Rinnettä enää jatkamaan? Vai onko oma vallanhimo niin kova voima, että epäluottamus muuttuu luottamukseksi yhdessä yössä.

Olen varma, että Rinteestä ei enää tule uuden hallituksen tunnustelijaa, jos Keskusta ja Kulmuni niin päättää. Me kokoomuksessa emme Rinteeseen luota tänäänkään ja olen varma, ettei luota muukaan oppositio. Kyse onkin nyt keskustan selkärangasta. Onko sitä?

Kello 21.56 ja kotona Lopella. Itseasiassa tänään ehdin illalla myös hieman olla pidempäänkin täällä ja olikin mukava käydä katsomassa rakasta kummityttöä ja serkun perhettäkin illalla. Mutta töissä tänäänkin aikamoinen päivä. Eduskunta tuntuu olevan nyt totaallisen sekaisin Rinteen eron jäljiltä ja keskusta ja demarit riitelevät ja naljailevat toisillee ihan julkisesti. Samaan aikaan myös Ulkoministeriössä sisäisiä vakavia ongelmia ja aika näyttää mitä sieltäkin vielä tulee.

Mutta meidän on ollut pakko jatkaa työtä kohujen keskelläkin. Eduskunnan on pakko saada ensin vuoden talousarvio hyväksyttyä ennen vuodenvaihdetta ja meidän on ollut pakko katsoa vain määrätietoisesti eteenpäin ja tehtävä työt. Tänään jo ensimmäiset pääluokat meillä valtiovarainvaliokunnassa esittelyssä ja huomenna ensimmäisiä äänestyksiä jne. Myös Puolustusvaliokunnassa työpöytä täynnä asioita ja tänään mm. todella huolestuttava kuuleminen EU:n suunnittelemasta lyijykiellosta. Täytyy toivoa, että väistyneet ja pian jatkavat hallituspuolueet eivät tätä hullua esitystä mene hyväksymään. Mutta kellonympäri mentiin tänäänkin eli nyt pakko kääntää katse kohti tyynyä ja untenmaita. Huomenna jatketaan.

Kommentit