Kokoomuksen välikysymys sai aikaan pääministerin vaihtumisen – Suomi tarvitsee pian toimintakykyisen hallituksen

Blogi, tiistaina 03.12.2019

Kokoomuksen välikysymys on historiallinen. En tiedä koska viimeksi välikysymys olisi johtanut hallituksen hajoamiseen ja pääministerin eroamiseen? Nyt niin kävi ja tänään SDP:n Antti Rinne ilmoitti pyytävänsä hallituksensa eroa ja myöntyi näin sen edessä, että oli ensin menettänyt eduskunnassa luottamuksensa.

Luottamus on kuin paperi. Kun sen kerran rytistää niin ei sitä enää sileäksi saa. Tämä luottamuksen menetys koitui myös Rinteen kohtaloksi. Lopullisesti tilanteen ratkaisi keskusta Katri Kulmunin johdolla pitkien kokousten jälkeen. Kulmuni ilmoitti 2.12.2019, että pääministerin on vaihduttava ja tänään Rinne kertoi ratkaisunsa.

Rinteen kohtaloksi näytti koituneen se, että tarina ja puheet posti-kiistan ympärillä muuttivat jatkuvasti ja vielä pahempana se, että hän keksi jokaiseen asiaan syylliseksi aina jonkun muun kuin itsensä. Ensin syyllinen oli postin hallitus, sitten omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, sitten keskustan Juha Sipilä ja eilen vielä Rinne vieritti syytä koko keskustan niskaan. Keskusta oli kuulemma viestinyt epäselvästi. Voi tyylejä ja voi tapoja.

Näyttääkin siltä, että Sirpa Paatero joutui lopulta eroamaan turhaan. Virheet ja sotkut olivatkin kaikki Rinteestä lähteviä ja Paatero vain joutui Rinteen pelin uhriksi. Painostamalla Paateron eroamaan Rinne yritti epätoivoisesti pestä kätensä sotkusta ja kääntää huomion toisaalle. Naisministerin uhraaminen itsensä pelastamiseksi vain lopulta pahensi tilannetta ja aloitti lopullisen kierteen Rinteen ympärillä kohti väistämätöntä eroa.

Tällaiset tapahtumat ovat aina ikäviä. Tärkeintä oli kuitenkin se, että Postin sotkut saatiin selvitettyä ja työehtosopimus voimaan ja lakkoaalto peruttua.

Ja jos olisin ajatellut vain Kokoomuksen etua niin olisin toki toivonut Rinteen jatkavan pääministerinä, mutta kun aina olen politiikassakin asettanut Isänmaan ja Suomen edun ykköseksi niin nyt oli välttämätöntä saada pääministeri vaihtumaan ja seuraavaksi mitä nopeimmin maahan toimintakykyinen hallitus.

Kello 12.06 STT kertoo, että ”Rinne lähtee viemään kirjettä Mäntyniemeen”.

….

Kello 21.42 ja kämpillä. Iso päivä takana. Puolivuotta takana tätä vaalikautta ja kaksi ministeriä on joutunut tehtävänsä jättämään. Ja samalla myös koko Rinteen hallitus. Oppositiopolitiikkaamme on siis ollut historiallisen tuloksekasta ja samaan aikaan maan hallitus luokattoman huono ja huolimaton.

Illan ihmeellinen uutinen oli se, että SDP asettaisi samantien uuden hallituksen hallitustunnustelijaksi Antti Rinteen. Onko Keskustan luottamus Rinteeseen siis jälleen palannut? Kestikö epäluottamus vain tunteja? Uskomaton sotku tulossa tuosta, kun parlamentarismiä yritetään pyyhkiä märällä rätillä. Huomenna asia varmasti eduskunnassa isommin esillä.

Huomenna työt jatkuvat.

Valheella on lyhyet jäljet. Pääministeri Antti Rinne on nyt entinen pääministeri.

Kommentit