Jos ajattelisin vain Kokoomuksen etua niin toivoisin, että Rinne jatkaisi, mutta ajattelen aina ensin isänmaan etua ja se vaatii yksiselitteisesti, että pääministeri tulee nyt vaihtaa

Blogi, maanantaina 02.12.2019

Eilinen ilta lisäsi entisestään kysymyksiä pääministeri Antti Rinteen niskaan. Pääministeri siirsi Kesärantaan suunnitellun kokoukseen uuteen paikkaan ja salasi tämän tiedon kansalta ja myös medialta. Kysymys kuuluukin, että mitä salattavaa hallituksella ja ennen muuta pääministeri Rinteellä edelleen on? Miksi kokousta ei voitu pitää normaalisti? Ja tiedottaa normaaliin tapaan kokouksen jälkeen tehdyistä linjauksista?

Erikoinen tapahtumaketju lisäsi vain siis kysymyksiä. Myös erikoista oli se, että avoimuuden ja läpinäkyvyyden puolueena itseään pitävät Vihreät olivat tässä mukana ja suostuivat tällaiseen? Maria Ohisalon johdolla Vihreät ovat muuttuneet täydellisesti edeltäjien mm. Ville Niinistön ja Pekka Haaviston ajoista ja toimintatavoista. Salailu ja vastaavat eivät istu avoimuuden ja läpinäkyvyyttä vaativan puolueen toimintatapoihin.

Illan salakokous ei missään tapauksessa selkiyttänyt tilannetta vaan vei sitä entistä erikoisemmaksi. Tällaiseen toimintatapaan ei saisi missään tapauksessa meidän kaltaisessa demokratiassa mennä eikä kansa alistua.

Näyttääkin siltä, että pääministeri Antti Rinne on valmis tekemään mitä tahansa oman asemansa turvaamiseksi. Mitä eilen sovittiin on julkisuudelta salattu? Luvattiinko keskustalle jotain lisää luottamuksesta? Ostiko Rinne itselleen luottamuksen sopimalla jotain ohi ja yli hallitusohjelman? Mitkä kaikki tulevat päätökset on sovittu 1.12.2019 salaisessa kokouksessa? Tämä jää nähtäväksi, jos tänään erityisesti keskustan Eduskuntaryhmä sovun kuittaa? Ja mitä Vihreät saavat? Vasemmistoliitto ja RKP eivät varmastikaan halunneet mitään vaan heille nykymeno sopii.

Väistämättä on selvää, että Rinteen hallitus ei ole enää entisensä. Luottamus siihen ja pääministeri Rinteeseen on heikentynyt entisestään. Toimintakyky ja luottamus ovat päivän sanat.

Keskustan konkari ja tärkeä taustavaikuttaja Seppo Kääriäinen kiteyttikin tilanteeseen aamuiseen twiittiin näin: ”Aamukahvilla pohdittua.Rinteen hallitus ei ole meneillään olevan kahakan ratkettua enää entisensä. Todellinen kysymys on, onko luottamusta ja toimintakykyä. Suomi tarvitsee näinä aikoina vahvan hallituksen. Jonkin on muututtava.”

Mitä keskusta vielä vaatii? Vaatiiko kuitenkin vielä lopulta vähintään pääministerin vaihtamista? Se on nyt yksin keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin päätettävissä ja käsissä. Moni kaipaa myös Kulmunilta johtajuutta ja vahvempaa linjaa ja tätä hän varmasti tänään keskustan ylimääräisessä kokouksessa joutuu joukkoineen pohtimaan. Päätöksensä Kulmuni joutuu kuitenkin tekemään itse ja kantamaan siitä myös vastuun.

Jos ajattelisin vain Kokoomuksen etua niin toivoisin, että Rinne jatkaisi. Mutta kun aina ajattelen omassa päätöksenteossani ensin isänmaata ja isänmaan etua niin toivon sydämestäni, että pääministeri Rinne väistyy ja saamme maalle uuden pääministerin. Nykymenolla emme voi missään tapauksessa jatkaa.

….

Pääministeri vaihtuu – Keskusta veti luottamuksen pääministeri Rinteeltä

Loimaalta takaisin Lopelle. Matkalla kova uutinen keskustan ryhmästä. Keskusta ei enää luota pääministeri Rinteeseen ja kun toiseksi suurin hallituspuolue vetää tuen pois niin pääministeri vaihtuu. Keskusta kuitenkin antoi tuen hallituspohjalle eli käytännössä keskusta on valmis jatkamaan nykyisellä hallitusohjelmalla ja myös hallituspohjalla eli heille riittää, että Rinne jättää pääministerin tehtävän ja hallitus saa uuden pääministerin ja tämän kautta uuden luottamuksen jatkaa. Tätä keskusta tuntui ennen muuta nyt alleviivaavan eli nimenomaan luottamusta.

Iso viikko saa järisyttävän alun. Nyt kunnanhallituksen kokoukseen.

 

Kommentit