Hyvää Häme-päivää suvun juurilta Lammilta – Pellavamarkkinoiden perinne voi ja elää hyvin

Blogi, lauantaina 16.06.2018

Hyvää Häme-päivää! Päivä alkoi tänään lipunnostolla ja olikin hieno saada vetää salkoo uusi juuri käyttöön otettu Hämeen lippu. Taisin tehdä historiaa olemalla ensimmäinen joka nosti Hämeen lipun salkoon ja liputti hämäläisyydelle.

Lammin Pellavamarkkinoilla ja valtavasti väkeä.

Hämeenmailla on sukuni juuret miespolvien ajalta ja tänään kävin isän sukuni konnuilla Lammilla. Oli ilo saada avata tämän vuoden Häme-päivä ja samalla myös Lammin perinteiset Pellavamarkkinat. 48. kerran järjestetyt Pellavamarkkinat ovat kuuluneet kesäni ohjelmiin pitkään ja tänäkin suvena oli hieno päästä mukaan. Kesäkiertueeni on tänä kesänä laajin ja monilla markkinoilla ja monissa tapahtumissa tulee kesän aikana käytyä. Aina saa tulla juttusille olen sitten Kokoomuksen teltalla tai jos muuten törmäämme markkina- tai tapahtumatunnelmissa.

Ydin-Hämeen Kokoomus jälleen mukana Pellavamarkkinoilla ja teltalla olikin leppoisa tunnelma. Hyviä keskusteluita ja muutamia sukulaisiakin. Täältä tai oikeastaan sieltä poliisipappani aikanaan Lopelle tuli ja samasta talosta muuten lähteneet myös Aki ja Riku Riihilahdenkin isovanhemmat kuin kansanedustajakollegani Pilvi Torstinkin. Onko se Pilvin kanssa sitten niin, että samaa sukua, mutta eri maata. Mutta saman talon juurilta.

Laitoin tuon puheeni myös tänne kotisivuille Kynästä-osioon ja muutamia lisäkuvia myös Facebookinkin puolella. Kannattaa niitäkin seurailla kuten myös Youtube-kanavaa ja Instaakin. Monissa paikoissa aina tunnelmaa ja jokaiselle jotakin.

Piipahdin myös isoisovanhempien haudalla ja myös rakkaiden tätien haudoilla. Ja kauniissa Lammin kotikirkossa mikä poltettiin Vapaussodan aikana.

Kanttorilassa vaalitaan perinteitä 

Lammilta sitten sain ajella saman matkan kun aikanaan isoisäni Juho Heinonenkin ajeli. Luulen, että nyt se vaan taittui aika paljon nopeammin vaikka tuo Mommilantie vielä luvattoman huonossa kunnossa onkin. Viime jouluna päätimme sinne valtiovarainvaliokunnassa korjausrahaa antaa ja tänä vuonna tietä pitäisi kuntoon saada. Toivottavasti myös loppupätkä kirkonkylälle asti.

Mutta samaan kirkkoon tieni vei tai kirkonmäelle missä varmasti poliisipappakin usein pysähtyi. Lopen seurakunta myi viime vuonna vanhan kanttorin kotitalon ja tänään se avattiin täysin remontoituna Kanttorilana juhla- ja kokouskäyttöön. Anne Lukana yhdessä puolisonsa Ollin kanssa laittoivat talon pieteetillä kuntoon ja täytyy sanoa, että kaikki oli juuri niin kuin piti. Upea ja tunnelmarikas paikka missä historia ja muistot elävät ja missä tehdään uusia muistoja.

Kiitos tästä kultturiteosta Annelle ja Ollille ja kiitos, että sain olla mukana puhumassa avajaisjuhlassa. Meille kultainen on tämä Loppi.

 

 

Kommentit