Hoitotakuu ilman Terapiatakuuta on torso

Kynästä, keskiviikkona 22.12.2021

Mielenterveysjärjestöjen Mielenterveyspooli viestitti 16.12.2021, että hallituksen esitys hoitotakuusta ei toteutakaan Terapiatakuu-kansalaisaloitteen vaatimuksia perustason mielenterveyspalvelujen parantamisesta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen lausuntokierrokselle jättämä hoitotakuuesitys oli siis monelle pettymys. Ja hämmennys oli vieläkin suurempi, sillä hallitus on koko ajan puheissan vakuutellut terveysministeri Krista Kiurun (sd.) johdolla, että valmisteltuun hoitotakuulainsäädäntöön sisältyy Terapiatakuun tavoitteet.

Mielenterveyskriisi on jo täällä. Ja korona-aika on sitä vain pahentanut. Jopa joka kolmas nuori on joutunut odottamaan hoitoon pääsyä yli kolmen kuukauden hoitotakuuajan. Ymmärrämme kaikki mitä se tarkoittaa nuorelle, usein herkässäkin elämänvaiheessa olevalle ihmisille. Siksi Terapiatakuu on saatava osaksi hoitotakuulainsäädäntöä.

Hyvää esityksessä on se, että hoidon tarpeen arviointi toteutettaisiin saman päivän aikana, kun ihminen hakee apua ja myös se, että matalan kynnyksen mielenterveysapua pyritään lisäämään ja, että yleislääkärille pääsisi seitsemässä päivässä. Oma kysymys on kuitenkin se, että onko näitä mahdollista toteuttaa, jos hoitajia, psykiatreja, lääkäreitä ja muita ammattilaisia ei lisätä? Jääkö nämäkin kirjaukset vain kauniiksi kirjauksiksi?

Mielenterveysjärjestöt totesivatkin samaa, että ”nämä muutokset eivät kuitenkaan takaa hoitoon pääsyä psyykkisten ongelmien osalta. Perustason mielenterveyspalvelut jäävät hallituksen esityksessä hyvin ohuiksi, vaikka juuri perusterveydenhuollossa hoito on oikea-aikaisinta ja ehkäisee ongelmien syvenemistä.”

Mielenterveyspalveluidemme synkkä tilanne näkyy myös perheiden ja läheisten arjessa. Varhaisen vaiheen palvelujen vahvistaminen tukisikin myös omaisten mielenterveyttä. Mutta jostain syystä Marinin hallitus on halunnut rajata hoitotakuun ulkopuolelle psykoterapiat, lyhytpsykoterapiat ja muut psykososiaaliset mielenterveyden häiriöiden hoidot? Nämä ovat tutkitusti tehokas hoitomuoto nimenomaan mielenterveyden oireilun alkuvaiheessa. Ja juuri nämä ovat terapiatakuun ydin. Terapiatakuun tavoitteena on, että jatkossa harvempi tarvitsisi erikoissairaanhoitoa, kun oireita ja avuntarvetta vastaavaa hoitoa saisi jo varhaisessa vaiheessa perusterveydenhuollossa. Siksi tämä on niin tärkeää.

Jos maamme hallitus ei terapiatakuuta toteuta lain kautta, niin toteutetaan me se itse hyvinvointialueellamme, OmaHämeessä, HUS:n tapaan Terapiat etulinjaan -hengessä.

Mutta lopullinen ratkaisu pitää saada lakiin. Ja onneksi hoitotakuuesitys on vasta luonnos, jota on mahdollista muuttaa paremmaksi. Sillä kenenkään ei pidä joutua odottamaan hoitoon pääsyä.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
valtiovarainvaliokunnan vastaava

Kommentit