Emme varustaudu sen vuoksi, että haluaisimme sotaa vaan sen vuoksi, että emme siihen enää koskaan joutuisi

Kynästä, keskiviikkona 15.12.2021

Suomi hankkii 64 kappaletta F-35 -hävittäjiä. Viime viikolla maamme teki 2000-luvun suurimman kaupan ja yhden historiansa suurimmista kaupoista. Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi tulee Lockheed Martin F-35 Lightning II. F-35 on yhdysvaltalainen, yksipaikkainen, yksimoottorinen, joka sään monitoimihäivehävittäjä, mikä on kehitetty ja tarkoitettu sekä ilmaherruus- että pommitustehtäviin. Tähän myös meille tulevat koneet varustellaan.

HX-hanke nimellä kulkenut, vanhentuvien ja käytöstä poistuvien Ilmavoimien aiempien Hornet-hävittäjien, korvaushanke kesti tasan 7 vuotta 2 kuukautta ja 2 päivää. Itse sain puolustusvaliokunnan jäsenenä olla mukana tämän koko matkan alusta päätökseen asti. En voi muuta kuin antaa kiitosta hanketta johtaneille ja sen parissa työtä tehneille.

Meitä ennen Lockheed Martin on myynyt F-35:sia kymmenelle eri valtiolle yhteensä kymmenelle eri käyttäjälle. Euroopassa koneen ovat valinneet nyt meidän tapaan Britannia, Italia, Hollanti, Sveitsi ja Pohjoismaista Norja ja Tanska. F-35:sen kehitysohjelma ulottuu mm. päivityksien osalta aina 2070-luvulle. Lockheed Martinin tavoite on valmistaa kaiken kaikkiaan noin 3 000 F-35:sta. Nythän koneita on toimitettu reilut 730 kappaletta.

Kilpailussa oli mukana lopulta valitun F-35:n lisäksi toinen yhdysvaltalainen kone Boeing Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, yhteiseurooppalainen brittikone Eurofighter Typhoon ja ruotsalainen Saab Gripen E. Kilpailuun osallistuneidenkin arvion mukaan noin 100 asiantuntijamme toimesta tehdyssä avoimessa, keskustelevassa ja reilussa valintaprosessissa F-35:n nousi omaa luokkaansa. Kone dominoi kaikissa neljässä eri osavaiheessa: huoltovarmuudessa, elinkaarikustannuksissa, teollisessa yhteistyössä ja suorituskyvyssä. F-35:n läpäisi kaikki neljä kohtaa ja oli paras niin lähiajan kuin pidemmänkin aikavälin vertailussa.

”Sen julkisen ja ei-julkisen tiedon perusteella, mitä kaikkien ehdokkaiden täyttämästä suorituskyky- ja muista kriteereistä tiedän” ei olisi muuhun valintaan voinut päätyä. Valittu F-35 oli omaa luokkaansa. Muunlaisen esityksen ja valinnan tekeminen olisi ollut ennen muuta jonkinlaista suomettumista.

F-35 osoittautui pitkän ja perusteellisen hankintaprosessin ja kilpailun myötä ylivoimaisesti parhaaksi ratkaisevien kriteereiden kohdalla. Koneen suorituskyky on ensiluokkaa ja myös sen tiedossa oleva elinkaari meille sopivin. Elinkaari on siis kilpakumppaneitaan pidempi ja toisaalta huoltovarmuuden ja päivitysten kannalta on myös oleellista se, että valmistusmäärät ylivoimaisesti suurimpia. Myös teollisen yhteistyön kannalta valinta oli looginen ja paras; Patria, Kongsberg, Insta jne. F-35 tuo maahamme yhteensä noin 6000 henkilötyövuotta. Mutta totta kai merkittävää oli myös se, että lopullinen tarjous oli hinnaltaankin kohdallaan.

Ja kun itse sanon, niin ei tässä maailmantilanteessa ole lainkaan huonoa liputtaa myös Yhdysvaltain suuntaan Siniristilipullamme. Suhteemme on edistyvä ja vahva. Emme varustaudu sen vuoksi, että haluaisimme sotaa vaan sen vuoksi, että emme siihen enää koskaan joutuisi.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok.)
puolustusvaliokunnan jäsen

 

Kommentit