Helsinki – Tampere -moottoritielle 130km/h nopeusrajoitus? – Liikenneministeri Anne Berner näyttää esitykselleni vaalean vihreää valoa

Blogi, sunnuntaina 28.10.2018

Liikenneministeri Anne Berner tarttui jälleen esitykseeni. Aiemmin eteenpäin on saatu niin mopoautojen korvaaminen oikeilla nopeudeltaan hidastetuilla autoilla, sitten museoautojen katsastuksista luovutaan, ja työnalla ja ratkaisua haetaan harrasteajoneuvorekisteriin ja nyt uusimpana liikkeelle lähdössä esitykseni kokeilusta missä Tampereen ja Helsingin välisellä moottoritiellä kokeiluluontoisesti sallittaisiin nopeusrajoitus 130 kilometriä tunnissa.

Anne vastasi kirjalliseen kysymykseeni ja näyttää esitykselleni vaalean vihreää valoa. Nopeusrajoitusten nostamista kokeiltaisiin esitykseni mukaan tietyillä tieosuuksilla ja liikennetilanteen sen salliessa. Lähtökohta olisi se, että ruuhkattomilla Helsinki-Tampere -VT3:sen osuuksilla lähdettäisiin liikkeelle. Esitys menee nyt ministerin suosituksin Liikenneministeriölle ja toivottavasti ensi keväänä kokeilu saadaan käyntiin.

Vastauksessaan ministeri toteaa, että ”nopeuksia säätelemällä voidaan vaikuttaa myös liikenteen sujuvuuteen”. Myös muita vaikutuksia nopeudella on kuten liikenneturvallisuuden paraneminen.

Tanskasta on tutkimustietoa aiheesta sillä siellä vastaava korotus tehtiin jo 2004. IRTAD:n eli kansainvälisen liikenneturvallisuustieto- ja analysointikeskuksen tutkimuksessa analysoitiin nopeusrajoituksen vaikutuksia puolentoista vuoden aikaikkunassa. Huomion arvoista on se, että niillä moottoriteillä joiden nopeusrajoituksia ei nostettu keskinopeudet laskivat käytännössä välittömästi. Siis laskivat.  Ja niillä teillä missä nopeus nostettiin 110 km/h uuteen 130 km/h uusilla keskinopeudet säilyivät puolestaan lähes ennallaan ja näin ylinopeudet vähenivät selvästi. Siis nopeusrajoituksen nosto ei nostanut keskinopeuksia ja ylinopeudet vähenivät.

Nyt vain laitetaan lisää puhtia tähän ja tavoitteeni siis se, että jo ensi kesänä voisimme tätä kokeilla. Näyttäisi olevan myös liikenneturvallisuuden kannalta järkevää. Yritän myös saada eteenpäin esitystäni missä talvinopeuksista voitaisiin luopua ainakin Etelä-Suomen teillä.

Nyt kello 16.36 ja lasten salibandyharjoituksissa. Työn alla vielä tänään kotikunnan ensi vuoden talousarvioesitys ja hieman valmisteluja myös huomiseen Yrittäjyyskiertueemme tilaisuuteen ja myös lukioiden Politiikkaviikolle.

Hieno päivä takana ja ehdittiin hieman aarteitakin etsimään. Yksi vanha 1700-luvun alun kolikko oli varmaan kirkkomatkalla joltakulta pudonnut ja hevonenkin oli jäänyt ilman kenkää. Hauskaa ja mielenkiintoista oli jälleen.

Nyt vielä papereiden pariin. Kokouksella alkaa tämäkin viikko.

Kommentit