Hämeeseen ennätysmäärä liikuntapaikkarakentamisen rahaa – VLN hyväksyi rahoitussuunnitelmalausunnon vuosille 2017-2020

Blogi, keskiviikkona 23.11.2016

Tänään päivä alkoi jo aikaisin Kalastajatorpalla missä Valtion Liikuntaneuvoston kokous. Linjasimme suunnitelmatasolla tulevien vuosien liikuntapaikkarakentamisen valtiontukia omalla lausunnollamme. Ensi vuodelle suunnittelimme tukea yli 20 hankkeelle ympäri maan yhteensä yli 16 miljoonaa. Uutena valtakunnallisena hankkeena tuen piiriin tulisi näin Mäkelänrinteen suuri palloilu- ja monitoimihalli aiemmin päätettyjen mm. Olympiastadion remontin, Iitin Moottoriradan ja Tampereen KeskusAreenan eli uuden jäähallin rinnalle.

Hämäläinen kansanedustaja kun olen niin mainitaan nyt täällä blogissa ainakin oman alueen hankkeet. Ensi vuodelle varasimme tuen jo aiemmin luvatulle Riihimäen Palloilu- ja Käsipalloareenalle 750 000e. Aiheestahan viime viikonloppuna kirjoitinkin kun olin katsomassa Riihimäen Cocksin käsipallopeliä Hämeenlinnan Elenia Areenalla. Nyt Riihimäki saa yksityisellä rahalla ja tällä valtion tuella oman ison palloiluhallin missä voidaan pelata myös kv-palloilupelejä. Lisäksi Hämeeseen ensi vuodelle esitetään suunniteltamassa Lahteen Kivimaan uimahallille 800 000 euroa, Orimattilaan Urheilu, liikunta- ja uimahallille 800 000 euroa ja Iittiin Vuolenkosken liikuntahallille 400 000 euroa. Orimattilan hanke esimerkiksi malliesimerkki siitä mitä olemme halunneet urheilu- ja liikuntapaikkarakentamiselta. Siellä tehdään iso hanke missä yhteen tehdään useampi eri urheilupaikka eli palloiluhalli, uimahalli ja urheiluhalli. Itseasiassa uuden Suunta-asiakirjan mukaan tämä hanke voisi saada myös korotetun tuen. Siihen on syytä palata vielä keväällä kun lopullinen päätös tuista tehdään. Lisäksi suunnitelmavuosilta voisi mainita ainakin Hausjärven Ryttylän liikuntasalin ja lähiliikunta-alueet 750 000 eurolla vuonna 2018 ja Heinolan Myllyojan koulun liikuntahalli samana vuonna 750 000 euroa. Nämä siis nyt VLN:n esityksessä rahoitussuunnitelmaan ja lopullinen jako tehdään alkuvuodesta vuoden 2017 osalta.

Niin ja motorsportmiehenä haluan mainita vielä Alastaron Moottoriradan mikä saa myös ensi vuonna valtion sporttirahaa rakentamiseen. Moottoriurheilupaikkojakin siis tuetaan nykyisin 🙂 Kokonaisuudessaan lausuntomme on myös saatavissa ja mielelläni myös vastaan kysymyksiin jos sellaisia rahoitussuunnitelma tai yleensäkin liikuntapaikkarakentamisesta tulee.

Yhteensä ensi vuonna käytetään liikuntapaikkarakentamisen tukemiseen tämän myötä yli 16 miljoonaa euroa ja lisäksi jaettavaksi jää vielä reilu 1,3 miljoonaa. Aluehallintokeskusten kautta jaetaan vielä pienemmille hankkeille 8,4 miljoonaa ja liikunnan koulutuskeskuksille 2,5 miljoonaa. Ja nämä kaikki rahat siis tulevat Veikkausvoittovaroista.

VLN:ssä muutenkin mielenkiintoinen kokous kun kävimme alustavasti läpi mm. huippu-urheilun arviointityötä ja muutamia muitakin isompia asioita. Ennen joulua vielä luvassa myös todella mielenkiintoisia julkistuksia. Palaan niihin joulukuulla.

Valtion Liikuntaneuvoston kokouksesta sitten eduskuntaan. Tänään minun valiokunnat eivät kokoontuneet eli iltapäivällä vain täysistunto. Siellä keskustelussa tämän vuoden viimeinen talousarvio ja mielenkiintoinen keskustelu kun SDP arvosteli nykyhallitusta siitä mihin eivät itse hallituksessa pystyneet. Koko SDP:n valtiovarainministeriajan työttömyys kasvoi ja talous laahasi. Nyt työttömyys on saatu kääntymään hienoiseen laskuun jo hallituksen ensimmäisenä toimintavuonna ja talouskin on hienoisessa kasvussa. Mutta lisää toimia tarvitaan talouskasvun vahvistamiseksi ja myös työttömyyden ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden taittamiseksi.

 

Kommentit