Hämeen Maakuntavaltuusto koolla Riihimäellä – Muuttovoitolle aina ansion ottajia löytyy, mutta kuka ottaa vastuun muuttotappiosta?

Blogi, maanantaina 30.05.2016

Häme on porskuttanut pitkään myönteisessä virrassa kokonaisuutena. Riihimäen seutu on kasvanut aika-ajoin ennätysmurskajaiset vauhtia ja myös Hämeenlinnan seutu on menestynyt ja kasvanut. Lounais-Häme on myös sinnitellyt vaikka rakennemuutos onkin kohdellut Forssan seutua kovalla kädellä. Muistan kuinka vahvan kasvun aikana aina kussakin kokouksessa ja seminaarissa vuoronperään otettiin pisteet hyvästä kasvukehityksestä. Maanantaina Hämeen liitto esitteli myönteisiä kasvulukuja ja saman päivän iltana Lopen kunnanvaltuustossa kiiteltiin menestyksestä kotikuntaa. Tiistaina paikallinen seutukunnan kehitysyhtiö EKES kertoi samoista myönteisistä uutisista ja keskiviikkona kauppakamari Hyvinkää-Riihimäen seudulta ja torstaina Hämeen kauppakamari. Perjantaillekin riitti vielä pisteiden poimijoita ja kyllä isolla kirkollakin kasvusta oma osuus poimittiin puheissa ja esityksissä. Ja olen samaa mieltä kasvusta kiitos kuului varmasti jokaiselle eri toimijalle ja monelle muullekin, mutta nyt kun koko Häme on vaipunut muuttotappion, onneksi vielä lievään kierteeseen, niin ei vielä kukaan ole siitä vastuuta ottanut. Yleensä syy on löydetty aina jostain toisesta toimijasta ja tietenkin maamme hallituksesta ja isosta VR:stä. Ja varmasti niillä syynsä onkin, mutta varmasti peiliin katsomisen paikka on itse kullakin.

Hämeen Liiton johtaja Timo Reina siirtyy nyt Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi. Kaima on tehnyt Hämeessä erinomaista työtä ja juuri sellaista mitä tälläkin kirjoituksellani enemmän kaipaisin. Iso menetys Hämeelle Timon lähtö, mutta iso etu maamme kaikille kunnille.

Hämeen Liiton johtaja Timo Reina siirtyy nyt Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi. Kaima on tehnyt Hämeessä erinomaista työtä ja juuri sellaista mitä tälläkin kirjoituksellani enemmän kaipaisin. Iso menetys Hämeelle Timon lähtö, mutta iso etu maamme kaikille kunnille.

Itse en usko, että syyttelemällä ja syytä toisista etsimällä ongelmamme ratkeavat. Ratkaisuja täytyy etsiä yhdessä ja kantaa vastuuta. Iso menetys meille on erinomaisen maakuntajohtajamme Timo Reinan menetys Kuntaliiton varatoimitusjohtajaksi. Kaima on ollut juuri sellainen tekijä joka on syitä etsimättä etsinyt aina ratkaisuja. Hän ei ole etsinyt myöskään ongelmia vaan ratkonut niitä. Itsekin olen ollut monessa monessa palaverissa Timon johdolla etsimässä ratkaisuja akuutteihin ja yllättäen tulleisiin ongelmiin ja myös ratkaisuja pitkän aikavälin haasteisiin. Tämän kaiken valossa ymmärrän että Timo Reinalle on ottajia ja osaajana hän tulee nyt palvelemaan ei vain meidän seutukuntaan vaan kaikkia Suomen kuntia.

Hämeessä on onneksi muutenkin vihdoin otettu hyvää etunojaa asioiden hoidossa. Maakunta rakentaa omaa Soteaan eli OmaHämettä proaktiivisesti ja valtion ison Soten etenemisestä tai takkuamisesta välittämättä. Tavoitteena on luoda toimiva ja hyvin alueemme asukkaita palveleva Sote-palveluverkko missä jokainen hämäläinen saa palvelunsa asuinpaikastaan riippumatta. Omia haasteita tässä työssä on toki ollut, mutta suunta onneksi ollut pääasiassa yhteinen ja yhtenevä.

Hämeen maakuntavaltuustossa tänään hyvää keskustelua niin OmaHämeestä kuin muistakin Hämeen asioista. Onneksi isoja investointeja tänne on tulossa monestakin suunnasta ja eri kunnat ja toimijat aktiivisesti hakevat uutta kasvua. Loppupelissä työpaikat alueemme kasvun lopulta ratkaisevat ja tässä työtä riittää kaikille jotka sitten kasvun palattua jälleen mielellään pisteet itselleen keräävät. Minäkin.

Kello 19.47 ja kotona. Pitkä ja mielenkiintoinen päivä takana ja kotikunnan, seutukunnan ja maakunnankin asioita eteenpäin. Ja hieman valtakunnankin. Kaikilla tasoilla ja kaikenlaista. Huomenna sitten eduskunnassa jälleen arki ja kokouksia. Palataan aiheisiin huomenna.

 

 

Kommentit