Hyvää Kansainvälistä rauhanturvaajien päivää – Kalleinkin rauhanturvaoperaatio maksaa aina vähemmän kuin halvinkaan sota

Blogi, sunnuntaina 29.05.2016

YK:n yleiskokous on julistanut tämän päivän – toukokuun 29. päivän – kansainväliseksi rauhanturvaajien päiväksi. Rauhanturvaajat ovat toimineet vuodesta 1948 lähtien eri konfliktitilanteissa kansainvälisen yhteisön keinona selvittää kansainvälisiä kriisejä, jotka uhkaavat rauhaa ja turvallisuutta. Suomalaiset liittyivät mukaan kahdeksan vuotta myöhemmin vuonna 1956. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät Yhdistyneiden kansakuntien UNEF-operaatioon Suezille 10.12.1956 ja näin suomalainen rauhanturvaaminen täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa ja tänä päivänä yhä vaarallisemmissa tehtävissä. Tänään on siis syytä juhlistaa ja Second Phase Digitalmuistaa niitä yli 115 000 rauhanturvaajaa, jotka toimivat tällä hetkellä viidessätoista rauhanturvaoperaatiossa maailman vaarallisimmilla ja epävakaimmilla alueilla, mutta myös heitä yli 3100 sinikypärää jotka ovat kuolleet YK:n tehtävissä.  Vuodesta 1956 lähtien – 60 vuoden aikana – yhteensä 47 suomalaista rauhanturvaajaa on menehtynyt operaatioissa. Kiitos ja kunnia kuuluu heille.

Rauhanturvaaminen on siis kehittynyt historian aikana merkittävästi. Se ei enää tänä päivänä ole ainoastaan tulitaukojen valvomista kahden maan tai sodassa olleen osapuolen välissä. Nykyään YK:n rauhanturvatoimintaan voi liittyä esimerkiksi myös lakien noudattamisen valvomista, vaalien tarkkailua, aseistariisuntaa, humanitaaristen projektien koordinointia sekä pakolaisten uudelleenasuttamista. Voi hyvin todeta, että YK:n rauhanturvaajat tekevät laajalla rintamalla kaikkensa taatakseen kestävän rauhan ja turvallisuuden konfliktialueelle. Tänään on hyvä muistaa sekin, että kalleinkin rauhanturvaoperaatio maksaa aina vähemmän kuin halvinkaan sota.

Tänä vuonna siis juhlimme Suomessa myös mukana olomme 60-vuotisjuhlaa. Puolustushallinto ja Suomen Rauhanturvaajaliitto juhlistavat merkkivuotta useilla tapahtumilla ympäri Suomea. Isona juttujana puolustusministeriössä ja sosiaali- ja terveysministeriössä viimeistellään rauhanturvatehtävissä palvelleille veteraanistatusta, jonka ulkoisena tunnuksena lähetetään kaikille rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä

YK:n UNTAET-operaation rauhanturvaaja leikkii pienen Hera tytön kanssa Itä-Timorissa vuonna 2000. Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe

YK:n UNTAET-operaation rauhanturvaaja leikkii pienen Hera tytön kanssa Itä-Timorissa vuonna 2000. Kuva: UN Photo/Eskinder Debebe

palvelleille kriisinhallintaveteraanikortti. STM:n puolelta korttiin tuodaan mukaan riittävät ja ansaitut tuet ja kuntoutukset kun operaatioissa jotain sattuu. Liian moni on joutunut taistelemaan vielä uudelleen haavoittumisen jälkeen. Kriisinhallintatehtävissä haavoittuneilla onkin oma vertaistukiryhmänsä Vaikeasti Korvattavat ry eli VK. Nimestä löytyy tutut kirjaimet, samat mitkä lyhentävät myös Valtionkonttorin, minkä pitäisi vastuunsa kantaa naisista ja miehistään. Itse olen Vaikeasti Korvattavien kannattajajäsen – jäseneksi yhdistykseen pääsee vain vaikeimman kautta ja jäsenyyttä en kenellekään toivo.

Veteraanistatuksen saaminen kriha-veteraaneille on iso juttu. Olen sen puolesta tehnyt oman osani eduskunnassa ja muutenkin ja haluan kiittääkin ennen muuta Pekka Jylhää joka minut sai toimeen tarttumaan ja kaikkien VK:n jäseniä ja ministereistä Carl Haglundia joka ensimmäisenä toimeen tarttui ja laittoi työn liikkeelle ja nyt Jussi Niinistöä joka asian yhdessä Hanna Mäntylän kanssa loppuun saattaa. Iso kiitos.

Mutta iso kunnioitus jokaiselle kv-tehtäviin osallistuneelle Naiselle ja Miehelle. Ilman heidän ammattimaisuuttaan, omistautumistaan ja rohkeuttaan työssään tuntemiamme rauhanturvaoperaatioita ei oltaisi pystytty koskaan toteuttamaan. YK:llä on ollut vuodesta 1948 lähtien 67 rauhanturvaoperaatiota ja valitettavasti työtä näyttää riittävän jatkossakin.

Kello 19.55 ja kodin työhuoneessa. Huomenna aamulla aikainen herätys ja päivä varattu Hämeen maakunnan asioille. Maakuntavaltuuston kokouspäivä Riihimäellä. Tänään päivä mennyt tähän asti ihan vain nautiskellen keväästä järven rannassa. Raivaussahan kanssa metsähommissa ja sitten perheen kanssa Pekkalassa. Sauna ja uinti Loppijärvessä piristi kivasti. Nyt huomisten kokousasioiden pariin.

Kommentit