Ensimmäistä kertaa ”aitoja” Laukon peuroja jahtaamassa

Blogi, lauantaina 12.12.2020

Metsissämme elää tänäpäivänä noin 109 000 valkohäntäpeuraa. Niiden sukupuu on aika yksitoikkoinen – sukua lähes kaikki toisilleen. Sillä maamme valkohäntäpeura kansa sai alkunsa vuonna 1934, kun Laukon Kartanon maille Vesilahdelle tuotiin seitsemän peuraa. Kandan Minnesotan suomalaiset halusivat lahjoittaa uuden kotimaansa kauneimman eläimen Suomen Metsästäjäliitolle, jotta se rikastuttaisi Suomen riistakantaa.

”Harras toivomuksemme on, että lahjamme Kalevalan kankahilla menestyisi ja että Suomen salojen riista saisi sen kautta niin arvokkaan ja kauniin lisän, että siitä olisi iloa ja hyötyä kotimaallemme ja erittäinkin sen eränkävijöille tuleviin aikoihin saakka.”

Laukon jahtimaille lähdössä katsomaan niitä aitoja Laukon peuroja.

Ja jokainen jahtini alkaa Erkin maljalla!

No vielä vuonna 1948 tuotiin lisää kolme urosta ja kolme naarasta, mutta senkin jälkeen peruskanta siis vain 11 eläintä Kanadasta. No kanadansuomalaisten toive toteutui, sillä Laukon peurasta eli nykyisin valkohäntäpeurana tunnetusta peurastamme tuli Metsästäjäliiton ajaman vastuullisen riistanhoidon menestystarina. Muutamasta yksilöstä alkunsa saanut Suomen valkohäntäpeurakanta on levinnyt hyvin ja kasvanut 80-vuotisjuhlavuoteen mennessä kymmentuhatkertaiseksi.

En täällä blogissani ihan kaikista jahtireissuista ja metsästysjutuista kirjoita, mutta nyt ajattelin kirjoittaa kun ensimmäistä kertaa pääsin tänne Laukon kartanon alueille niitä ”aitoja” Laukon peuroja jahtaamaan. Naulosuon Erä jatkaa Laukon alueella vastuullisen riistanhoidon perinteitä, huolehtien, että kanta säilyy elinvoimaisena, ja että tulevat sukupolvetkin voivat nauttia valkohäntäpeuran metsästyksestä. Ja täytyy kyllä sanoa, että metsästyksenjohtaja Tapani Huttusen johdolla järjestettiinkin upea jahti. Viisi mäyräkoiraa ajomestareineen liikkeellä ja hyvä passiketju, niin mitäs muuta hieno jahtipäivä kaipaa. Siitä oli siis sellainen nyt tehty.

Ja antoi se Tapio antejaankin. Itsekin kolmeen passiin pääsin Laukon peuroja katselemaan ja vähän tähtäämäänkin, mutta hyvään riistalaukaukseen ei nyt itselläni ollut paikkaa ja siksi jätin liipasimelle sormeni viemättä. Mutta viisi peuraa metsä antoi ja kaunis joulukuinen päivä oli tämäkin. Kiitos Artulle ja kaikille jahtikavereille.

Ikävä iloton ilta, pitkä päivä saalihiton

-Kalevala

Niin ja metsästystähän maamme tarvitsee niin peurakanta kuin hirvetkin. Nimittäin vasta viime vuonna, jahtikaudella 2019, ennätyssuuri peräti noin 60500 valkohäntäpeuran saalis pysäytti kahdeksan vuotta jatkuneen peurakannan nopean kasvun. Arvioiden mukaan kanta väheni tähän vuoteen lähdettäessä edellisvuodesta noin 2,5 prosenttia.

….

Kello 21.12 ja koti-iltaa. Mukava päivä takana ja huomenna kalenteri tyhjä. Jotenkin sitä on kaivannut näiden päivien ja viikkojen jälkeen ja uskoisin, että tekee hyvää myös tiukkaa ensi viikon budjetin käsittelyä ajatellen.

Kiitos myös muutamista viesteistä liittyen Laukon peuroihin ja peurakantoihimme. Olen samaa mieltä, että tarvitsemme tehokasta kantojen hallintaa ja olen myös monet kerrat tuonut esille tavoitteemme, että myös susikantoja pitäisi pystyä paremmin hallitsemaan. Kokoomus onkin antanut täyden tukensa susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiselle mahdollisimman pian. Meistä se ei jäisi kiinni, vaikka metsästys aloitettaisiin jo alkavalla viikolla.

Mutta nyt sohvaa kohden. Rauhaisaa kolmatta adventtia ystävät hyvät.

Kommentit