Pitäisikö Suomeen saada Yhdysvalloissa käytössä oleva faktan tarkistus twitteriin?

Blogi, perjantaina 11.12.2020

Yhdysvaltain presidentinvaalien alla saimme nähdä miten Twitter lähti puuttumaan presidentti Donald Trumpin twitter-viesteihin. Twiitteihin liitettiin teksti, missä mm. todettiin, että ”osa tämän twiitin sisällöstä tai jopa kokonaa se on kiistanalaista ja saattaa olla jopa harhaanjohtajaa”.

Tällä viikolla tällaisen lisäyksen tarve nousi esille minusta myös Suomessa, kun Vihreät lähtivät aivan käsittämättömään toimintaan sosiaalisen median kanavissaan.

Vihreäthän lopettivat jokin aika sitten oman lehtensä Vihreän Langan ja nämä rahat siirrettiin some-markkinointiin. Tällä viikolla näimme sitten tästä räikeän Trump-maisen esimerkin.

Vihreiden some-markkinointi lähti jakamaan nimittäin oheista kuvaa ja tekstiä ja saman sisältöistä levittivät myös kaikki keskeiset vihreät poliitikot. Viestihän oli täydellinen FakeNews eli valeuutinen ja olisi ansainnut twitterin lisätekstin ”harhaanjohtavasta tiedonvälittämisestä”.

Totuuus nimittäin oli, että Eduskunnan perustuslakivaliokunta nimenomaan totesi omassa mietinnössään, että ulkoministeri on toiminut hallintolain 6. pykälän ja ulkoasiainhallintolain 17. pykälän vastaisesti. Siis rikkonut lakia.

Virkamiehen kohdalla tämä olisi johtanut oikeuteen, mutta ministerin kohdalla kynnys on korkeampi ja siksi ns. ministerivastuuseen liittyvä erityinen syytekynnys ei ylittynyt vaikka lakia rikottiin.

Vihreiden poliitikot jatkoivat myös asian hämmentämistä sekoittamalla tähän myös Al-holin lasten auttamisen. Lasten auttaminen oli kuulemma ministerin vastuuasia. Sanakikkailua vakavalla asialla ja totuuden hämmentämistä.

He levittivät myös asiaan liittymätöntä viestiä, että ”On parempi joutua perustelemaan avunantamista kuin auttamatta jättämistä”. Totta kai niin, mutta eihän tässä siitä ollutkaan kyse. Apua totta kai piti lapsille antaa eikä tutkinta siihen liittynyt. Lasten auttaminen ei liittynyt millään tavalla tähän perustuslakivaliokunnassa käsittelyssä olleeseen asiaan. Se nostaminen tässä esille oli vain Vihreiden harhaanjohtavan tiedon levittämistä. Leima olisi tarvittu niihinkin.

Tämä viikko on ollut siis surullinen suomalaiselle demokratialle ja oikeusvaltioperiaatteelle. Perustuslakivaliokunnan vihreiden jäsen Outi Alanko-Kahiluodon toiminta siinä surullisimmasta päästä. Hän toi hallituspolitiikan puolueettoman perustuslakivaliokunnan toimintaan. Se murensi rumalla tavalla riippumattoman perustuslakivaliokunnan arvostusta ja asemaa.

Myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi viikolla HS:ssä 9.12.2020 olevansa huolestunut, jos luottamus perutuslakivaliokunnan toimintaan rapautuu. Presidentti totesi, että ”Toivon ja kannustan, että perustuslaki­valiokuntaan palautetaan ”asiallinen ja kunnioittava” henki”. En voisi olla jälleen kerran enemmän yhtä mieltä presidentin kanssa.

Toivottavasti tästä nyt otetaan opiksi ja katsotaan peiliin ja sen jälkeen eteenpäin.

Viikko näin päätökseen. Eduskunnassa saatiin valmiiksi myös valtiovarainvaliokunnan mietintö ensi vuoden talousarviosta. Siinä pienet tiehankkeet myös Hämeeseen. Eli maatie 13857, Saloistentien kunnostus, Janakkalassa sai 400 000 euroa, Vt 2:n parantaminen välillä vt 9—mt 232, Humppila: 600 000 euroa, Mt 295, Mäntsäläntie, liittymän siirtäminen Koskinen Oy:n kohdalla, Kärkölä: 350 000 euroa. Mutta puuttumaan jäi vielä mm. Janakkalan Jokimaantie ja riista-aitojen lisärahoitukset, joille rahoitusta esitin ja monet muut. Näistä puuttuvista äänestämme sitten ensi viikolla.

Kommentit