Miksi Vihreät halusivat murentaa perustuslakivaliokunnan puolueettomuuden? – Voiko kaikki enää jatkaa Pev:n jäseninä?

Blogi, torstaina 10.12.2020

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä valiokunnan tiedotustilaisuudessa. Kuva: Suomen Eduskunta.

Eduskunnan politiikan yläpuolella olevan perustuslakivaliokunnan uskottavuus koki tällä viikolla rajun iskun. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto lähetti perustuslakivaliokunnan Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallituspuolueiden jäsenille kirjeen, missä keskustalaisia, demareita, vasemmistoliittolaisia ja RKP:n jäseniä patistettiin poliittisesti puuttumaan perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosten tekemään mietintöön. Toimintatapa oli ennen kuulumaton tai ainakaan ennen tällaisestä ei ole saatu jäseniä kiinni. Nyt Vihreiden toiminta näytti ylittäneen kaikkien sietorajan ja joku hallituspuolueiden perustuslakivaliokunnan riippumattomuudesta huolta kantanut päätti viestin antaa julki. Media uutisoikin Alanko-Kahiluodon viestin laajasti ja hyvä niin.

Perustuslakivaliokunta on siis muista eduskunnan valiokunnista poiketen valiokunta missä ei politiikkaa nähdä. Yleinen perusfundamentti on aina ollut se, että ”Perustuslakivaliokunnan ei politikoida”. Tästä periaatteesta on haluttu pitää laajasti yhdessä huolta ja isossa roolissa ovat olleet maamme arvokkaan perustuslain korkeimmat asiantuntijat. Nyt Vihreät eivät tätä enää halunneet kunnioittaa ja lopputuloksena jätti vielä eriävän mielipiteen.

Ja tämä siksi, että heidän poliittiseen painostukseen ei siis taivuttu? Iltalehti kertoi miten Vihreät yrittivät muuttaa asiantuntijalausuntojen mukaan tehtyä mietintöä mm. niin, että kirjattu kohta: ”moitittavuutta ei voida pitää vähäisenä” olisi pitänyt muuttaa muotoon ”moitittavuutta on pidettävä vähäisenä”. Aivan siis päinvastaiseksi?

Kuva: Suomen Eduskunta.

Eduskunnassa onkin nyt laajasti keskusteltu siitä, että onko kaikilla perustuslakivaliokunnassa nyt olevilla enää mahdollisuutta jatkaa siellä? Minusta ei ole. Perustuslakivaliokunta joutuu pian käsittelemään mm. jättimäistä Sote-uudistusta ja arvioimaan puolueettomasti sen perustuslaillisuutta. On mahdoton uskoa, että tällaiseen toimintaan syyllistynyt voisi siinä enää onnistua.

Politiikka on tullut perustuslakivaliokuntaan.

Entinen ala-alasteeni rehtori Matti Kytömäki jo aikanaan 1980-luvulla opetti, että ”Kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään”. Ja näin tämä on nyt tässäkin tapauksessa.

Ja minusta entistä kummallisemmaksi meni tilanne, kun perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä syyttikin tilanteesta mediaa? Siis vallan vahtikoiraa. Eihän media tässä ole mitään väärää tehnyt, vaan vain kertonut ja julki tuonut väärinkäytöksiä. Kyllä väärin tekijä löytyy nyt ihan vihreiden joukosta omien hallituspuolueiden joukosta.

Keskustan riveistä Vihreiden toimintaa kommentoitiinkin näin: ”Häpeällinen perustuslakivaliokunnan kokous takana. Valiokunta tuhosi oman arvovaltansa, kiitos vihreät, jotka jättivät eriävän mielipiteen Haavistoa koskevaan mietintöön. Olemme siirtymässä Trumpin ja Halla-ahon ihannemaailmaan. Surullista.”

Nyt olisi aika vetää pian johtopäätökset.

….

Kello 15.20 ja…

Näyttää kohu paisuvan.

Vihreät aloittivat perustuslakivaliokunnan käsittelyn tultua maaliin hämmentävän viherpesukampanjan. Nyt media siihen tartunnut ja onneksi myös Vihreiden hallituskumpanit. Tuossa kuvassa esimerkiksi Keskustan kansanedustaja Pasi Kivisaaren kohtalaisen kitkerä twiitti hallituskumppanin toiminnasta.

Ja tässä Vihreiden toiminnassa nyt siis jo kyse aivan toisesta asiasta eli perustuslakivaliokunnan päätöksen täydellisestä vääristelystä.

Iltalehden toimittaja Juha Ristamäki kirjoittaa vihreiden some-kampanjasta kuvaasti IL 10.12.2020, että ”Ei aitoa katumusta perustuslakivaliokunnan lainvastaiseksi katsomasta toiminnasta. Ei kunnioitusta eduskunnan instituutioita kohtaan. Ei sanaakaan, että lasten auttaminen olisi onnistunut ilman lainvastaisuuttakin.”

Kannattaa itseasiassa lukea tänä koko Ristamäen kirjoitus: Näkökulma: Vihreät vievät poliittisen manipuloinnin hyvin pitkälle – Haavistoa valkopestään lainvastaisuudesta.

Pääministeriä lainaten voisi kysyä Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalolta ja koko Vihreiden johdolta, että eikö teitä hävetä.

Toivottavasti Suomeenkin saadaan pian twitteriin Valeuutinen – Fake News -toiminto Yhdysvaltojen tapaan.

”Sitoudumme avoimuuteen kaikessa toiminnassamme ja neuvottelemme sopimukset päivänvalon kestäviksi.”

Arvatkaa minkä puolueen periaateohjelmasta?

Niinpä. Vihreät ovat sellaisia.

Nyt kello 15.32 ja kohta sohvalle katsomaan kyselytuntia. Tänään en täysistunnon kokoonpanossa ole mukana eli villasukkavallankumous.

 

Kommentit