Eläkeläisten 100 euroa jää petettyjen vaalilupausten toteutumattomaksi muistomerkiksi – Pitkä hallitusohjelma kaunista sanahelinää

Blogi, sunnuntaina 02.06.2019

Säätytalolta etukäteen Iltalehdelle vuodettu hallitusohjelma kertoo millainen suuri epäluottamus viiden puolueen kesken vallitsee. Sosiaalisessa mediassa vasemmisto on syyttänyt vuodosta keskustaa ja osa jopa nimeltä erästä Lapin vaalipiirin kansanedustajaa. Peli on siis surullisen likaista ja vastenmielistä, kun samaan aikaan pitäisi rakentaa hallituspuolueiden kesken luottamusta ja yhteistä kuvaa tulevaisuuden Suomesta.

Iltalehden esittelemä hallitusohjelma paljastaa, että monissa asioissa vaalilupaukset ovat jäämässä vain lupauksiksi. Ehkä räikein ja myös demareiden suurimmaksi puolueeksi nousun avain oli Antti Rinteen lupaama 100 euron tasokorotus eläkkeisiin. Lupauksen hintalapuksi on arvioitu jopa 500 miljoonaa euroa. Nyt hallitusohjelmassa asia on kauniisti kirjoitettu, mutta rahaa siihen on varattu vain murto-osa tarvittavasta. Moni eläkeläinen siis pettyy rajusti kun 100 euron korotusta eläkkeisiin ei tulekaan. Korotus menee siis takuueläkkeisiin ja pienempiin kansaneläkkeisiin. Pientä työeläkettä saavat petetään näin pahemman kerran vappupuheilla ja täysin erilaisilla hallitusohjelmakirjauksilla. Puheet ja teot räikeästi ristiriidassa.

Vihreät ovat antaneet luvan uusille ydinvoimaluville ja myös turkistarhauksen jatkoa näyttää Vihreätkin nyt kannattavan. Myös selittämistä kannattajilleen on Vihreillä siinä, että turvapaikan hakijoille mahdollistetaan nyt jalkapannan käyttö. Millainen huuto olikaan kun tätä aiemmin pohdittiin, mutta nyt Vihreät sen itse toteuttavat ja huutoa olisi aiheuttanut varmasti sekin, että jatkossa Suomi valitsee pakolaiset sen mukaan miten heidän uskotaan Suomeen kotoutuvan eikä siis turvapaikan tarpeen mukaan. Kuulemma kiistaa on siitäkin, että onko ”Suomi turvaton” vai onko kyse vain ”turvattomuuden tunteesta”.

Taloudesta olen kirjoittanut paljon ja en siitä nyt enempää tällä kertaa. Lisävelkaa ollaan ottamassa paljon ja hallitusohjelman taloudellinen pohja on höttöinen. On käytännössä hyvinkin todennäköistä, että talous kääntyy laskuun ja sitä kautta myös työttömyys tulee pahenemaan. Tässä julkisentalouden kestävyydessä keskusta tulee pahiten Suomen kansan pettämään ja myös itsensä. Kukaan ei olisi voinut uskoa, että taloutta kuntoon laittanut Juha Sipilä suostuisi keskustan kanssa omien sanojensa mukaan nyt ”sössimään” hyvän talouskehityksen ja työllisyyden. Voi hyvin olla, että keskustan kenttä vielä tähän puuttuukin kun hallitukseen menosta lopullisesti päätetään.

Keskusta saa vastineeksi siitä, että antavat SDP:lle löperön talouspolitiikan ja suostuvat siihen, että talous jälleen kääntyy alamäkeen tuon 18 maakuntaa. Tai luulevat saavansa sillä jo nyt on näköpiirissä se, että uudistus ei ole esitetyssä mallissa mahdollista toteuttaa. Eduskunnassa onkin kyselty, että vetikö Vihervasemmisto taitavasti Kepua nenästä? Tästä aiheesta löydätte pidemmän blogin täältä muutaman päivän takaa.

Mutta Iltalehden julkaisema heille vuodettu hallitusohjelma on 161 sivun mittainen kaunis salahelinäinen. Selvityksiä ja muuta kaunista pullollaan. Todelliset teot ovat jääneet nyt siis sanojen ja lauseiden väliin.

Konkreettiset esitykset ovat lähinnä leikkauksia. Vaikka leikkauspolitiikan piti olla ohi niin hallitusohjelmassa demarit leikkaavat mm. monilta lapsiperheiltä ja omakotiasujilta. Veroja kiristetään merkittävästi lisää ja näyttää siltä, että tiemaksutkin tulevat uuden hallituksen myötä ja meneekö diesel- ja bensa-autot kieltoon niin sekin on kirjausten myötä enemmän kuin mahdollista. Ja verothan kiristyvät ja pitkien etäisyyksien maassa kaupungistumista vauhditetaan mm. sillä, että autoilun verotusta kiristetään entisestään.

Monien kuntien tilanne on myös jo nyt tukala. On epäselvää onko Rinteen hallitus luvannut saman mitä edellinen hallitus lupasi eli, että uudet toiminnot tai palvelun parannukset korvataan kunnille täysimääräisesti. Nyt on tulossa hyviä linjauksia mm. subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus ja varhaiskasvatusryhmien suhdelukujen muutos 1:7 ja ilmainen lukio ja ammattikoulu kahden ensimmäisen vuoden osalta sekä maksuton vaka laajenee. Myös varhaiskasvatuksen maksuja alennetaan ja jonkinlainen hoitajamitoitus kirjataan lakiin. Se ei näytä olevan 1.1.2020 alkaen luvatun ja puhutun 0,7 -mukainen, mutta toivottavasti edes jotain. Tämä kaikki maksaa satoja ja satoja miljoonia ja jos tätä ei korvata kunnille ja kaupungeille 100% niin luvassa on valtava määrä lisää kriisikuntia ja pääsemmekö vielä todistamaan miten keskustan johdolla Suomessa yhä useampi kunta ajautuu konkurssiin ja pakkokuntaliitoksiin.

Tilanne näyttää todella pahalta. Valtion velkaantuminen on kääntymässä rajuun nousuun ja pysyviä menoja ollaan lisäämässä mm. valtion omaisuutta myymällä ja Itsenäisyyden juhlarahaston rahoja ”varastamalla”. Kädet on siis tukevasti toisten ja ennen muuta lasten taskuissa ja näin lapsilta leikataan yhä enemmän.

Kello 22.38 ja Pekkalassa. Tänään rakensimme aidon ja ainoan Lopen Uupuneen Laavun Hevosojalle. Kiitos Santeri isosta avusta ja kiitos lapset ja perheet myös puuhakkaasta päivästä. Vielä lattia ja katto jne. Kesälomapuuhaa minulle.

On ollut päivän aikana jännä seurata miten kaikki vuodetaan suoraan Säätytalolta Iltalehdelle. Rinteen hallituksen sisäinen luottamus näyttää olevan nollassa ja saa nähdä  mitä tässä vielä tapahtuu. Huomenna virallisesti jo julkivuodettu ohjelma julki ja hetki sitten Iltalehti kertoi jo myös heille vuodetun ministerisalkkujen jaon. Aikamoista.

Huomenna ainutlaatuinen päivä. Enemmän  siitä huomenna ja niin oli tänään iltakin kun muutama ystäväperhe tuli juhlistamaan pienemmän lapsemme eskarin päätöstä. Ihania hetkiä.

 

Kommentit