”Jos on puhuttu koulutusmiljardista ja sen jälkeen saadaan 200–300 miljoonaa, niin onhan siinä iso ero.”

Blogi, maanantaina 03.06.2019

Rinteen hallitusohjelmaa leimaa petettyjen lupausten viitta. Käytännössä kaikki konkreettiset lupaukset ovat vesittyneet ja paksussa hallitusohjelmassa ne on verhottu kauniin sanahelinän sisään.

”Jos on puhuttu koulutusmiljardista ja sen jälkeen saadaan 200–300 miljoonaa, niin onhan siinä iso ero.”

Näin kommentoitiin Ilta-Sanomille koulutuksesta vastanneesta ryhmästä. Vihreät olivat kovaa toitottaneet, että he eivät lähde hallituksen mikä ei palauta vähintään 1 miljardia koulutukseen ja sivistykseen. Lopulta mustan Audin takapenkki poltteli niin kovaa, että lupaus unohdettiin ja muruset riittivät hallitukseen lähtemisen takuuksi. Paljon myös rahaa kovin vähän vaikuttaviin toimiin.

Ilta-Sanomat kertoi myös kuinka: ”SDP:n ja keskustan välillä käytiin kulisseissa kovaa vääntöä demareiden kuuluisasta ”vappusatasesta”. Rinne lupasi ennen vaaleja nostaa alle 1 400 euron eläkettä saavien nettotuloja 100 eurolla kuukaudessa. Keskusta piti vappusatasta ”absurdin kalliina” vaalilupauksena. Sen katsottiin vievän lähes kokonaan menolisäyksiin käytettävissä olevan liikkumavaran. Neuvottelujen lopputuloksena vappusatanen on kuihtumassa viisikymppiseksi: 50 euron nettokorotus on tulossa eläkeläisille, joiden eläke on alle 1 000 euroa.”

Muutama tunnelmakuva illan Lopen kunnanvaltuustosta.

Sellainen pettymys kaikille pienempiä työeläkkeitä nauttineille, jotka uskoivat Rinteen vappupuheeseen ja äänestivät demareita. Nyt he eivät saa euron euroa lisää pieniin eläkkeisiinsä. Tänään jo eläkeläisten liitot purkivat pettymystään Antti Rinteelle ja hänen aloittavalle hallitukselle.

Tänään kun hallitusohjelma julkaistiin virallisesti niin selvisi, että ei aktiivimalliakaan olla perumassa jos ei löydy ”työllisyysvaikutuksiltaan vastaavia toimenpiteitä”. Vielä Iltalehdelle vuodetussa versiossa oli muotoiltu, että ”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet”. Tämä kirjaus siis vesitettiin lisäyksellä sunnuntaina ja mielenkiintoista olikin kun juuri vasemmistoliiton Li Andersson kertoi hallitusohjelman vielä sunnuntaina muuttuneen. Aktiivimallin tuomaa työllisyyden kasvua ei ole muuten helppo löytää ja luulen, että pian aktiivimalli jatkuu ja vieläpä SDP ja vasemmistoliiton näin siunaamana.

Paljon erilaisia aivan hulluja kirjauksia myös hallitusohjelmassa ja kyllä siinä on keskustalaisilla äänestäjilleen lisää perustelemista kun tiemaksut/tietullit lisäävät arvioiden mukaan autoilun kustannuksia noin 1000 euroa vuodessa ja polttoaineeseen tulee vähintään 6,5 sentin veronkorotus. Vaikutus keskivertoautoilijalle noin 80 euroa ja pitkien etäisyyksien maassa meille jotka autoa välttämättä tarvitsemme vaikutus paljon enemmän. Onkin jo pohdittu, että onko Rinteen hallitus jopa kaikkien aikojen autovastaisin hallitus.

Mutta ei niin paljoa huonoa, ettei jotain hyvääkin. Kiitosta täytyy antaa kotimaisen ruuantuotantoon tulevista lisäsatsauksista. Hallitus kohdentaa maatalouteen 300 miljoonaa lisää rahaa ja samalla lupaa korvata valtion kirstusta kaiken sen mitä mahdollisesti Rinteen johdolla EU-tuista jatkoneuvotteluissa menetetään. Kova kirjaus ja kova lupaus. Aluetuet pidetään vähintään samalla tasolla.

Kiitosta myös varsin hyvästä puolustuspolitiikkaosiosta ja siitä, että demareiden hävittäjä- yms. hankintojen leikkauksiin eivät keskusta ja RKP taipuneet. Ja kiitosta myös siitä, että NATO yhteistyö jatkuu ja syvenee edelleen. Vasemmistoliiton ja demareiden NATO-duupiot näytetään haudatun samalla kun Erkki Tuomiojaa ei Säätytalolle enää päästetty. Varsin hyvä ja linjakas turpo- ja ulpo-osio siis hallitusohjelmassa.

Sen sijaan näyttää edelleen vesittyvän niin 1000 uuden poliisin kuin 1000 uuden lääkärinkin lupaus ja monet muutkin kirjaukset ovat kovin ”toivotaan” ja ”selvitetään” linjaa. 113 kertaa hallitusohjelmassa mainitaankin, että selvitetään. Selvityshallitus siis syntynyt.

Paljon tänäänkin vielä puhutti Helsingissä hallitusneuvotteluiden tulehtuneet välit. Säätytalolla oli koettu valitettaviksi ja jopa kiusallisiksi lukuisat vuodot. Tällaisilla oli haluttu saada aikaan painetta, että osatotuuksina vuodetuista kirjauksista ei enää olisi niin helppo perääntyä. Osa oli aivan hiiltyneitä, ja lähinnä muutamiin keskustalaisiin. Mielenkiintoista.

Helsingissä vierailin tänään vielä Puolustusvoimien Pääesikunnassa komentaja Jarmo Lindbergin kutsumana. Siitä myöhemmin lisää. Sitten illalla vielä minun valtuustourani erikoisin valtuusto, kun Lopen Keskusta tappeli luottamushenkilövalinnoistaan valtuustosalissa. Keskustan kunnallisjärjestö oli tehnyt omat päätöksensä ja yhtäkkiä valtaansa menettäneet tekivätkin oman Keskusta-ryhmänsä esityksiä vastustavat vastaesitykset kokouksessa. Valtuustoryhmän puheenjohtajan Janne Katajan esitys Teemu Päivärinnan valitsemiseksi kunnanhallitukseen kuitenkin kesti vaalissa ja vastaehdotuksena äänestykseen tuotu Satu Myllykoski hävisi äänestyksen. Toisessa sitten kiepautus onnistui kun keskustan valtuustoryhmästä irtautuneet saivatkin tuekseen demarit (edit 4.6.2019 klo 16.03 ainakin osan, näin useampi kertoi keskusteluissa itse) ja joukon muiden puolueiden valtuutettuja. Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi ei valittukaan keskustan ehdokasta vaan kokouksessa vastaehdokkaaksi äänestykseen tuotu Asko Niemelä. Keskustan kunnallisjärjestön esittämä Heli Lehtilä siis syrjäytettiin näin paikalta pois vastoin keskustan virallista esitystä. Aikamoinen sotku ja episodi. Toivottavasti saavat nyt rivinsä suoriksi ja yhteistyön pelaamaan. Edessä paljon isoja asioita ja olisi tärkeä pystyä rakentavaan yhteistyöhön. Itse uskon, että Askon kanssa tämä onnistuu hyvin kuten olisi onnistunut keskustan kunnallisjärjestön esittämän Heli Lehtilänkin kanssa. Nyt siis kuitenkin toivottavasti vain eteenpäin.

Valtuusto päätti myös tilinpäätöksen ja nyt parissa vuodessa hyvä kuntatalous on sakannut pahasti. Suunta täytyy saada pian muuttumaan ja tässä kunnanhallitukselle nyt paljon pohdittavaa alkaneella valtuustokauden toisella puolikkaalla. Valtuusto päätti tänään onneksi yksimielisesti, että Länsi-Lopen Koulu säilyy ensi syksynäkin kolmiopettajaisena ja kolmen opetusryhmän kouluna. Järki voitti lopulta ja hyvä malli löytyi minkä taakse saatiin kaikki.

Huomenna Lippujuhlapäivä. Sitä kohden.

Kommentit