Kiitos Sotilasansiomitalista! Lupaan jatkaa työtäni Suomi-kylki edellä

Blogi, tiistaina 04.06.2019

Eilen oli arvokas hetki, kun sain Pääesikunnassa vastaanottaa sotilasansiomitalin. Suomen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin minulle ojentama ja myöntämä sotilasansiomitali voidaan myöntää tunnustuksena puolustusvoimien palveluksessa olevalle henkilölle tai puolustusvoimiin kuulumattomalle henkilölle. Puolustusvoimissa palveleville sotilasansiomitali myönnetään palveluksessa kunnostautumisesta, erityisestä neuvokkuudesta tai aloitteellisuudesta tai pelottomasta toiminnasta vaaratilanteessa ja meille Puolustusvoimiin kuulumattomalle henkilölle mitali voidaan myöntää vain puolustusvoimien hyväksi tehdystä poikkeuksellisen ansiokkaasta työstä. Olen yllätetty, otettu ja kiitollinen.

Heraldikko Gustav von Numersin suunnittelema mitali perustettiin ennen puolustusvoimien 60-vuotisjuhlaa vuoden 1978 alussa voimaan tulleella asetuksella. Mitalin etupuolella on ristin päällikkeenä Suomen vaakuna ja kääntöpuolella pystyasennossa oleva liekehtivä miekka sekä sitä ympäröivät sanat Puolustusvoimat–Försvarsmakten. Mitaliin kuuluvassa nauhassa on punaisella pohjalla kolme keltaista raitaa Suomen valtiolipun vaakunan värien mukaisesti.

Aikanaan vuonna 1978 ensimmäinen sotilasansiomitalin sai silloinen Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja toisen puolustusvoimain komentaja Lauri Sutela. Ensimmäinen sotilasansiomitalin varsinainen myöntämispäivä oli 4. kesäkuuta 1978 vietetty puolustusvoimain lippujuhlan päivä. Kun eilen puolustusvoimain komentaja ojensi minulle sotilasansiomitalin ja tänään sain sen kiinnittää tumman pukuni rintapieleen, minkä taskuun aamulla laitoin vaarini sotilaspassin ja tammenlehvän ja mummini Lottamerkin, tunsin erityistä kiitollisuutta ja nöyryyttä. Heidän uhrauksensa ja tekemisensä olivat aivan eri luokkaa. Vaari kantoi neuvostoliittolaisen kranaatin sirpaletta päässään loppuelämänsä, kunnes 97 vuoden iässä viimeinen iltahuuto kutsui. Monet nuoret miehet ja naiset menettivät jopa henkensä noina vuosina kun itsenäisyytemme oli uhattuna. Kiitollisena mitalin rintaani otin ja heitä kaikkia muistin ja aina muistan tätä kantaessani.

Olen saanut nyt tehdä työtä uskottavan maanpuolustuksen hyväksi kahdeksan vuotta puolustusvaliokunnassa ja neljä vuotta ulkoasiainvaliokunnassa. Näyttää siltä, että saan jatkaa tätä työtä myös nyt alkaneen vaalikauden. Puolustusvoimat ja uskottava maanpuolustus tarvitsevat nyt vastuunkantajia ja lupaan tätä työtä jatkaa – aina Suomi-kylki edellä.

Hyvää Puolustusvoimien Lippujuhlapäivää – Marsalkka Gustav Mannerheimin syntymäpäivää! Kiitos ja kunnia.

Tänään juhlapäivä sitten eduskunnan jälkeen Kansallismuseossa Puolustusvoimien Lippujuhlan merkeissä. Paljon tuttuja vuosien varrelta ja kiitoksenkin sanoja. Mukava oli vielä kiitellä puolustusministeri Jussi Niinistöäkin naamatusten ennen kuin hänen hieno ministerikautensa päättyy. Yhteistyö on ollut hyvää. Jussin sanoin: Aina Suomi-kylki edellä 🇫🇮💪🏼

Nyt vielä illaksi Jalolautalle. Ainutlaatuinen kesäkonsertti luvassa.

 

Kommentit