Ei tässä kukaan ole pekkaa pahempi

Blogi, torstaina 04.02.2016

SDP:n entinen puheenjohtaja ja eduskunnan entinen puhemies kansanedustaja Eero Heinäluoma halpamaisella tavalla syytti Caruna kaupasta entistä elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta Ylen radion Ykkösaamussa. Heinäluoma syytti tarkoitushakuisesti juuri Kokoomusta ja Vapaavuorta asiasta minkä todellinen valmistelu kuului Vihreiden Pekka Haavistolle. Fortumin verkon kaupan valmisteli ja siitä vastuu kuuluu silloiselle omistajaohjausministerille eli Pekka Haavistolle ja Fortumin johdolle.

Tästä huolimatta Eero Heinäluoma pokkana radion suorassa lähetyksessä syytti asiasta siis kokoomusta ja Jan Vapaavuorta todeten mm. ”Kyllä, katson tässä ministeri Vapaavuorta, että mitähän ihmettä tässä on mietitty, kun tätä asiaa on valmisteltu.” Heinäluoma jatkoi vielä täydellä pokalla, että ”Selvittelin vähän taustaa ja näin tässä oli käynyt, että se oli ministeri Vapaavuoren valmistelussa työ- ja elinkeinoministeriössä.” Tämä ei pidä paikkaansa ja väite on valhe.

Vapaavuori ei ollut kyseisessä radio-ohjelmassa mukana eikä näin pystynyt oikaisemaan väärän tiedon levittämistä. Monelle syntyi siis Heinäluoman puheista varmasti käsitys, että asian takana oli kokoomus. Vapaavuori kommentoikin asiaa pian radio-ohjelman jälkeen pitämällä Heinäluoman toimintaa halpamaisena. Vapaavuori totesi, että ”On aika halpamaista, että entinen valtiovarainministeri ja puhemies kääntää katseensa henkilöön, joka ei ollut edes vastuussa tästä valmistelusta.”

Vihreiden ministeri Pekka Haaviston valmistelun kautta asia tuotiin koko hallituksen tietoon talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan. Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa istuu mm. valtiovarainministeri eli tuona aikana SDP:n Jutta Urpilainen. Urpilaisen nimeä Heinäluoma, ei tietenkään, maininnut radio-ohjelmassa kertaakaan. Kokouksessa päätös syntyi koko hallituksen tukemana lukuunottamatta vasemmistoliittoa. Vasemmistoliittokin jatkoi toki hallituksessa kauppapäätöksestä huolimatta. Kaikilla on siis peiliin katsomisen paikka eikä tässä kukaan ole pekkaa pahempi.

Halusin tämän nyt täällä blogissanikin vielä kertaalleen käydä avoimesti läpi. Juuri tällainen asioiden tahallinen vääristely ja vääräntiedon levittäminen on politiikassa yksi vastenmielisimpiä asioita.

Nyt on hyvä, että kaupan jälkeiset tapahtumat selvitetään. Näistä vastuu kuuluu energiaministerinä toimivalle Olli Rehnille. On tärkeää katsoa huolella läpi onko lainsäädäntöä tarpeen muuttaa? Minusta tuntuu, että on. Ja myös mahdollisuudet puuttua tällaiseen agressiiviseen verosuunnitteluun on syytä selvittää. Mutta tosiasia on sekin, että Tapanimyrskyn 2011 aikaan kaikki toivoivat, että sellaisilta sähkökatkoilta jatkossa vältyttäisiin. Näin tein minäkin. Ja se tiedettiin, että sähköverkkojen uusiminen ja maakaapelointi maksaa. Ja se maksaisi siitä huolimatta kuka verkon omistaa. Nyt kuitenkin Carunan tekemät korotukset ovat aivan eri luokkaa kuin muiden vastaavien sähköverkkoyhtiöiden. Muiden korotukset ovat olleet kutakuinkin sitä luokkaa mitä aiemmin on arvioitu jakeluvarmuuden parantamisen maksavan. Näistä saamme pian toivottavasti selvitystä.

Nyt puolustusvaliokunnan kokoukseen ja uusi päivä käyntiin.

Kello 22.46 ja eduskunnassa istunto päätökseen tunti sitten ja nyt kotona. Näin se arki taas alkoi oikein kunnolla. Pitkä istunto ja monenlaisia asioita pöydällä liito-oravista energiatodistuksiin ja rakentamisen poikkeusluvista kyselytuntiin. Mutta nyt lähetekeskustelut pidetty ja puheenvuoroni huomenna jo aamusta eduskunnan sivuilla luettavissa. Oma tavoitteeni edelleen se, että vanhat omakotitalot voitaisiin vapauttaa energiatodistuksista ja muutenkin niitä yksinkertaistaa ja rakentamisasioissa kaiken kaikkiaan keventää sääntelyä ja nopeuttaa mm. kaavoitusprosesseja.

Päivän iso uutinen oli kuitenkin Paavo Väyrysen uuden puolueen perustaminen. Väyrysen uusi Keskusta kulkee nimellä KaPu eli Kansalaistenpuolue ja Väyrynen kertoi palaavansa uuden puolueensa kanssa myös eduskuntaan europarlamentistä. Merkittävää uutisessa oli se, että keskusta menetti näin yhden europarlamentaarikkonsa. Ja varmasti Väyrysen uusi keskusta tulee hajottamaan puoluetta muutenkin. Väyrysellä kuitenkin iso kannatus mm. presidentivaaleissa ja muutenkin paljon tukijoita ja kannattajia. Mielenkiintoista nähdä mitä Juha Sipilä ja Timo Laaninen tekevät asian suhteen ja miten siihen suhtautuvat. Uusi puolue voi muuttaa puoluekenttää onnistuessaan merkittävästikin ja Väyrynen kerätä puolueeseensa myös perussuomalaisiin pettyneitä. Mielenkiintoisia juttuja ja Paavo osaa aina yllättää. Mitähän seuraavaksi.

Huomenna aikainen herätys ja eduskunnassa jatketaan. Huomiseen. Hyvät yöt.

Kommentit