Kokoomusko yliopistokielteinen?

Blogi, perjantaina 05.02.2016

Pitkänlinjan kokoomusvaikuttaja ja ministereiden erityisavustaja Juho Romakkaniemi avasi hyvin tätä somessa käyvää keskustelua kokoomuksen sivistysvastaisuudesta. Kokoomuksen johdolla maassamme toteutettiin ensin yliopistouudistus ja sen yhteydessä lisättiin rahoitusta merkittävästi. Romakkaniemi aivan oikein totesikin, että tässä valossa ”viimeaikainen keskustelu vaikuttanut – noh, vähän historiattomalta”.

”Kokoomuslaisten opetus- ja valtiovarainministerien eli Sari Sarkomaan, Henna Virkkusen ja Jyrki Kataisen johdolla toteutetun yliopistouudistuksen myötä yliopistojen valtion määrärahoja kasvatettiin vuosina 2007-2011 +34 %. Nyt kovien yleisten säästöpaineiden alla, kun lähes kaikesta on viime ja tällä vaalikaudella leikattu ja leikataan, niin yliopistojen määrärahoista säästetään 2015-2019 -7 %”

Romakkaniemen toteamukseen: ”Vissiin me kokoomuslaiset sitten olemme varsin koulutusvihamielistä väkeä” voi siis hyvin yhtyä.

Tässä vielä yksi kuvaaja missä yliopistojen valtionrahoitus näkyy hyvin. Maahamme tuli kokoomuslainen opetusministeri vuonna 2007 vaalien jälkeen ja taulukosta näkee hyvin mitä sen jälkeen rahoitukselle tapahtui 2008 eteenpäin ja mille tasolle nyt kaikesta säästämisen aikaan rahoitus joudutaan tiputtamaan. Ei siis lähellekään sitä mistä edes silloin 2008 aloitimme.

12654545_10153447545158174_7173769429643320220_n

Mutta olen samaa mieltä, että koulutuksesta en itse olisi enää säästänyt. Oma painotukseni olisi ollut toisenlainen, mutta nyt tehty hallitusohjelma on kolmen puolueen yhteinen ja sen mukaan etenemme. Ja tärkeä on se viesti, että koulutukseen panostetaan ensimmäisenä lisää kun taloutemme sen taas sallii.

Mutta nämä huomiot hyvä pitää kaikkien mielessä kun puolueita nimetään koulutus- tai yliopistokielteisiksi.

Nyt perjantai-aamu ja uusi päivä eduskunnassa käyntiin. Mukavan talvista nyt ainakin vielä ulkona. Ja toivottavasti lumi jaksaa sinnitellä kohti kevättä tästä eteenpäinkin.

Tässä Kanta- ja Päijät-Hämeen hankkeet kartalla.

Tässä Kanta- ja Päijät-Hämeen hankkeet kartalla.

Kello 18.45 ja kotona. Eduskuntaviikko näin päätökseen tänään vielä salissa värikäs keskustelu taloudesta ja siitä voimmeko velkaantua matalien korkojen aikaan miten paljon tahansa vai onko tarpeen velkaantuminen taittaa. Tiedätte minun kantani ja siksi olen valmis näitä kipeitäkin ratkaisuja tekemään. Niin kuin aiemmin kirjoitin on tilanteemme katastrofaalinen jos korot tästä nousevat 4 pinnaa tai vaikka peräti 10 pinnaan. Silloin menee moni paikka säppiin emmekä enää itse päätä siitä mitä täällä tehdään. Toivottavasti maatamme ei sellaiseen tilanteeseen lasketa.

Tänään julkaisimme yhden ison kärkihankkeemme eli tieverkon kuntoon laittamisen rahoituspaketin. Laitamme 600 miljoonaa euroa pienempien valtion teiden sorastuksiin ja asfaltointeihin sekä siltojenkorjauksiin ja pienempiin raidehankkeisiin. Nyt siis vihdoin tahtoa riittävästi pysäyttää tämä teiden korjausvelan kasvu. Pidetään siis huolta miljardien kansallisomaisuudesta eli maaseudun teistä. Palaan aiheeseen huomenna hieman laajemmin.

Nyt eduskuntaviikko takana ja vielä hetki töitä kotona. Viikonloppua kohden.

Kommentit